Prienų sklandytuvų kūrėjams – garbingas apdovanojimas

Lietuvos aviacijos muziejus, minėdamas karo lakūno, aviacijos brigados generolo, lėktuvų konstruktoriaus, Lietuvos karo aviacijos viršininko Antano Gustaičio 121 -ąsias gimimo metines, A.Gustaičio medaliais už nuopelnus, saugant ir puoselėjant Lietuvos aviacijos atmintį, apdovanojo bendrovės „Sportinė aviacija ir Ko“ direktorių Vytautą Mačiulį, kokybės vadybininką Stasį Skalskį ir vyr. konstruktorių Klemą Juočą.


A.Gustaičio medalis – vienas garbingiausių mūsų šalies aviatorių įvertinimų. Anot muziejininko Gyčio Ramoškos, A. Gustaitis (1898 –1940) yra Lietuvos aviatorius Nr. 1. Kol kas žymesnės asmenybės nėra.
– Sovietmečiu visi žinojome apie transatlantinius lakūnus Darių ir Girėną ir beveik nieko apie A.Gustaitį. Girdėjome apie jo lėktuvus ANBO ir kad tai reiškia „Antanas nori būti ore“. Lietuvai atgavus Nepriklausomybę, pradėjome naršyti archyvus ir atradome nepaprastai kūrybingos, didžios, kartu ir tragiškos lemties asmenybės gyvenimo istoriją. A.Gustaitis buvo ne tik aviacijos brigados generolas, konstravo lėktuvus, skraidė, bet ir rėmė aeroklubą, jaunimą, dalyvavo nepriklausomybės kovose, daug nuveikė ugdant konstruktorius, – pasakojo G. Ramoška..
A.Gustaitis 1924 – 1940 metais sukonstravo ir Karo aviacijos dirbtuvėse pastatė 9 tipų ANBO lėktuvus (sportinius, mokomuosius, žvalgybinius ir bombonešius). 1939 -ųjų pavasarį išbandė paskutinį – ANBO-VIII. 1940 metų sausio 1 dienos duomenimis, pusė Lietuvos karo aviacijos lėktuvų buvo ANBO konstrukcijos. Sovietams okupavus Lietuvą ir pradėjus Lietuvos kariuomenės likvidavimą, generolas buvo  paskirtas Karo aviacijos likvidacinės komisijos pirmininku. 
Pasirašius šį aktą iš kariuomenės buvo paleistas. Kurį laiką dėstė Vytauto Didžiojo universitete. 1941 m. pradžioje padėjo savo šeimai sutvarkyti repatrijavimo į Vokietiją dokumentus, ryžosi pasitraukti ir pats, bet NKVD buvo suimtas ir su specialia palyda išvežtas į Maskvą. Čia nuteistas mirties bausme ir 1941 m. spalio 16 -ąją sušaudytas Butyrkų kalėjime.
A.Gustaitis apdovanotas buvo beveik dvidešimčia ordinų, medalių, garbės ženklų. Tarp jų – II rūšies Vyties Kryžiaus 3 laipsnio, Vytauto Didžiojo 3 ir 4 laipsnio, LDK Gedimino 3 laipsnio, Čekoslovakijos Baltojo liūto 4 laipsnio su kardais, Prancūzijos Garbės legiono 4 laipsnio, Švedijos Vazos 3 laipsnio ordinais.
Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Pasaulis iš arti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *