Jiezniečiai nusipelno gyventi geriau ir gražiau…

Seniūnijos atliekamų funkcijų efektyvus valdymas priklauso ne tik nuo turimų finansinių ir kitų resursų, bet ir nuo seniūno, seniūnaičių, bendruomenių, seniūnijos teritorijoje esančių įstaigų, visuomeninių organizacijų sutelktumo, bendros veiklos.
Todėl prieš Jiezno seniūnijos ataskaitinį susirinkimą vykusiame susitikime su šios vietovės aktyvu Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas seniūnijos atstovus ragino, nelaukiant nieko, suremti petis, patiems pradėti tvarkyti apleistus miestelio kampelius, primygtinai kviesti švarintis ir gyventojus, įtraukti juos į tvarkingiausių sodybų konkursą, ieškoti galimybių, kaip be didelių investicijų pagražinti savo gyvenamąją vietovę. Juk apšiurusį miesto fasadą galima atnaujinti pradedant nuo mažų iniciatyvų – naujos skelbimo lentos, suolelio ar perdažytos sienos. Visos institucijos turi dirbti išvien, formuodamos žmonių atsakomybę ir pasididžiavimą savo kraštu, – sakė meras. Jis išreiškė viltį, jog, įgyvendinus Jiezno viešųjų erdvių sutvarkymo projektą, pasikeis ir vietos gyventojų požiūris į savo miestą, jo aplinką, jie taps aktyvesni, jausis esantys savo miesto šeimininkai.
Mero manymu, nuo glaudesnio seniūnijos, kitų miesto įstaigų bendradarbiavimo priklauso ir kultūrinio gyvenimo sėkmė, miesto šventė turi tapti masiškesniu reprezentaciniu renginiu, apjungiančiu vietos gyventojus ir kraštiečius. Tikimasi, kad kultūrinių tradicijų sklaidai labai pasitarnaus būsimoji vasaros estrada prie ežero. Seniūnas užsiminė apie norą Jiezne atidaryti šio krašto istorijai skirtą muziejų.
Į diskusiją įtraukti jiezniečiai – seniūnas Algis Bartusevičius, seniūnaičiai ir bendruomenių pirmininkai – pasidalino savo krašto skauduliais, surastomis išeitimis. Ne visuomet pakanka gerų norų, iniciatyvos beigi kompetencijos, pabrėžė jie, reikia ir savivaldybės paramos bei lėšų, kitų atsakingų institucijų įsikišimo.
Seniūną neramina ne tik mažėjantis gyventojų, bet ir mokinių skaičius, jo tvirtinimu, iš gimnazijos aptarnaujamos teritorijos mokiniai geltonaisiais autobusiukais išvežami į Stakliškių ir Birštono gimnazijas.
Todėl kyla pagrįstas rūpestis, kad graži, neseniai renovuota Jiezno gimnazija ilgainiui nenunyktų. Jiezno pirminės sveikatos priežiūros centrui pacientus tenka dalintis su privačia gydymo įstaiga. Nemaža dalis miesto gyventojų gyvena skurdžiai, jiems svarbiausia prasimaitinti, tikrai – ne pastatų fasadų atnaujinimas galvoje.
Seniūnas pasakojo, kad seniūnijos pastangomis pirmiausia tvarkoma viešųjų pastatų aplinka, vienais metais iš rėmėjų gavus dažų netgi perdažytos kai kurių pastatų sienos. Į privačias teritorijas ir pastatus seniūnijos atstovai neturi teisės brautis, nebent apeliuojant į jų savininkų geranoriškumą, paraginti tvarkytis. Tiesa, yra buvę, kai seniūnija, gavusi savininko sutikimą, iškuopė ir išvežė jo sukauptą šlamštą. Jiezno seniūnija ne išimtis: ir pačiame miestelyje, ir kaimuose yra apleistų, neprižiūrimų pastatų, surasti jų savininkus nėra paprasta – pavyzdžiui, nekilnojamojo turto Kašonyse įsigijęs užsienietis Lietuvoje negyvena, pastatas – avarinės būklės.
Jiezno krašto bendruomenės atstovai skundėsi prastais keliais, domėjosi lėšų paskirstymo tvarka, pageidavo daugiau viešumo priimamuose sprendimuose.
Su seniūnaičiais ir bendruomenių atstovais pasidalinta nuomonėmis dėl tolimesnio miesto turgaus likimo. Seniūnas A.Bartusevičius konstatavo, kad ligšioliniai turgaus administratoriai dėl nedidelių pajamų nebuvo suinteresuoti gerinti turgavietės infrastruktūrą, jos tvora ir paviljonai – aplūžę, prastos išvaizdos ir tikrai nepuošia reprezentacinės miestelio dalies šalia bažnyčios. Meras pritarė, kad toks stacionarus turgus neturi perspektyvos, todėl paviljonus vertėtų nugriauti ir, ko gero, savivaldybės lėšomis šią teritoriją sutvarkyti – išgrįsti trinkelėmis, pritaikyti prekybai iš surenkamų kioskų. Jiezniečių nuomone, toks variantas labiausiai pasiteisintų, šiuo klausimu diskusijos bus tęsiamos.
Vėliau vykusiame susitikime su seniūnijos gyventojais buvo išklausyta išsami seniūno A.Bartusevičiaus veiklos ataskaita, kurios pagrindiniai akcentai – kelių ir gatvių priežiūra, tvarkymas, asfaltavimas ir apšvietimas; viešųjų erdvių tvarkymas. Akivaizdu, kad su skiriamomis lėšomis tvarkomasi ūkiškai, atlikta nemažai darbų. Džiugina seniūnijos administracijos bendradarbiavimas su įvairiais partneriais – verslo, žemės ūkio įmonėmis, ūkininkais, biudžetinėmis įstaigomis, bendruomenėmis, šauliais ir kt. Jo išraiška – nemokamos asfalto drožlės duobėms lopyti, ir – apšiukšlintų vietų švarinimas, ir žymių krašto žmonių atminties įamžinimas, ir pažintiniai pėsčiųjų žygiai gimtųjų apylinkių takais, ir sportinės varžybos bei kultūriniai renginiai.
Seniūnas kalbėjo ir apie problemas, kurių sąrašas gana ilgas: prasta kelių būklė, augantis socialinių paslaugų gavėjų skaičius, trūksta vandentiekio, automobilių aikštelės, nerimą kelia tvenkinių ir upelių vandens užterštumas, nešienaujami plotai, šiukšlių išvežimas prie daugiabučių namų ir daugelis kitų. Kai kurioms problemoms spręsti seniūnijos administracija turi ir pasiūlymų, su kuriais žada kreiptis į savivaldybės Tarybą.
Susirinkime buvo išklausytas rajono meras A.Vaicekauskas, pasisakė politikai Loreta Jakinevičienė, Arūnas Vaidogas, Algimantas Šidlauskas, Aleksas Banišauskas, kalbėjo kiti svečiai. Jiezno krašto politikų lūpomis buvo išsakyta nemažai spręstinų klausimų, susijusių su kelių ir viešųjų erdvių tvarkymu, investicijų į šį kraštą trūkumu. A.Vaidogas pabrėžė, jog jiezniečiai nusipelno gyventi geriau ir gražiau.
Viena daugiabučių gyventojų nusiskundimų pastaraisiais metais sulaukdavusi problema netrukus bus išspręsta. AB „Prienų šilumos tinklai“ laikinasis direktorius Ramūnas Blaževičius supažindino su katilinės, kurią iki tol valdė „Roalsa“, pertvarkymo darbais – bus įrengti nauji, netaršūs katilai, renovuojama šilumos trasa, atsiras galimybė gyventojams atsisakyti karšto vandens ir „gyvatuko“ bei įsirengti elektrinius vandens šildytuvus.
Tarp daugybės merui ir seniūnui pateiktų klausimų netrūko ir piktų priekaištų, ir populistinių pasisakymų. Ko gero, pati smagiausia buvo įžanginė susirinkimo dalis, kuomet į sceną sugužėjo gausi, tris kartas apjungianti Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro kapela, vadovaujama Ingridos Valentienės. Profesionalumu, puikiais liaudiškais kūriniais, gera nuotaika kolektyvas sužavėjo visus susirinkusiuosius, kurie savo krašto saviveiklininkams negailėjo skambių plojimų.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *