Pakuoniškiai ne tik skundėsi

Nuo šių metų sausio 2 dienos prie Pakuonio seniūnijos vairo stojęs buvęs Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotojas, ašmintiškis Antanas Keturakis, belaukdamas ataskaitinio susirinkimo pradžios, džiaugėsi darbščiais, kūrybingais žmonėmis, gražėjančiu miesteliu, gera seniūnijos geografine padėtimi, ir tuo, kad tušti namai greit suranda naujus šeimininkus. Žinoma, netrūksta ir problemų. Jas su seniūnaičiais, bendruomenių ir asociacijos vadovėmis ir išsakė mero pavaduotojui Algiui Marcinkevičiui, mero patarėjai Jūratei Zailskienei.

Prasta kelių būklė, šiukšlės…
Kaip ir kitose seniūnijose – prasta kelių būklė, juos dar labiau gadina nenušienautos pakelės, apaugusios mažaverčiais krūmais. Ūkininkai savo pakeles nusišienauja, bet ne visos jų valdoje. Nerimą kelia tuščias, jau griūvantis vaikų darželis Ašmintoje. Čia renkasi paaugliai, suvažiuoja įtartina veikla užsiimantys asmenys. Žmonės kvietė policiją, bet ji, sako, tik pasijuokė…Yra nemažai apleistų namų. Jų šeimininkai dažnai yra nepasiekiami… Būtų gerai konteineris prie Pakuonio kapų žalienai. Dabar ji verčiama į duobę… Rūpestį kelia ir pakelėse išverčiamos šiukšlės, net mašinų detalės, išpilamos fekalijos… Vykstant kelio remontui, padaugėjo sunkiasvorių per miestelį, uždarius kai kuriuos kelius jie braunasi, kur arčiau, gadina keliukus, kurie vos „kvepsi“… Reikėtų Pakuonyje sutvarkyti Sodų gatvelę, vedančią į daugiabučius. Seniūno svajonė – šaligatviai miestelyje… Ne viską galima patiems pasidaryti, reikia savivaldybės pagalbos, reikia pinigų…

Vicemeras patarė bendrauti
A.Marcinkevičius sakė, kad keliai asfaltuojami pagal galimybes. Dėl nešienaujamų pakelių reikėtų geranoriškai tartis su ūkininkais, kad pagelbėtų. Apie apleistus pastatus, kuriuose renkasi įtartini asmenys, būtina pranešti policijai, informuojant, kad ten galimai vyksta nusikalstama veikla. Vicemero teigimu, policija atvyktų. Žmones, kurie turi namus ir jie apleisti, reikia raginti, kad nusigriautų ar leistų nusigriauti tam, kam reikia malkų… Jeigu savininkai nepasiekiami, pastatą galima pripažinti bešeimininkiu ir savivaldybės pagalba nugriauti… Dėl žalienų – jas būtina kompostuoti, gal ir duobėje, jei metamos tik žalios atliekos ir ten kapinės nebus plečiamos. Konteinerio pastatyti negalima. Drausminant šiukšlintojus, kai kur gal parašyti lentelę, kad šiukšlinti draudžiama, vaizdo įrangą įtaisyti, pagautus šiukšlintojus nufotografuoti, gėdinti, viešinti…
– Tik bendromis jėgomis galime pasiekti tikslą, gyventi gražiau, švariau, – daugiau bendrauti, dažniau kalbėtis, – kalbėjo mero pavaduotojas.

Pakuonis – geriausia vieta gyventi!
– Aš tai noriu pasidžiaugti gražiais dalykais. Pernai seniūnija labai padėjo su šienavimu, tikiuosi, kad ir šiemet padės. Turime svajonę – įrengti laiptus į Pašventupio I piliakalnį. Jis netrukus atsidurs prie pat asfaltuoto kelio. Piliakalnis ir dabar lankomas, nuo jo atsiveria graži panorama. Kiekvienais metais prašom laiptų, prašymą įtraukiam į projektus. Gal ir sulauksime… Planuojam nusipirkti mobilų išmanųjį ekraną, prožektorių, laužaviečių puodų. Turim ir kitų gražių sumanymų. Šiemet Pakuonio mokyklai sukanka 200, miesteliui – 275 ir parapijai – 225 metai. Jubiliejus minėsime gegužės 25 -ąją. Bus didelė šventė. Labai džiaugiamės klebonu Rimu Pilypaičiu, Pakuonio salės kultūrinių renginių organizatore Renata Žibiene – jiems atėjus, pradėjome aktyviau gyventi. Netrukus Kaunas baigs asfaltuoti kelią iki Margininkų sankryžos, mes – 2 km į Dvylikių pusę, keliai susijungs, ir viskas bus gerai. Pakuonis – pati geriausia vieta gyventi – tikino asociacijos ,,Pilutė“ pirmininkė Laimutė Jančiukienė.

Seniūno ataskaitoje – darbai, skaičiai…
Ataskaitinį susirinkimą nuotaikingai pradėjo Ašmintos ir Pakuonio laisvalaikio salių dainininkės. Trumputėje programoje sužinojome apie Pakuonio krašto istoriją, senolių papročius, kaip protėviai linksminosi prie Kuonės upelio… Estafetę perėmęs seniūnas ataskaitinį pranešimą iliustravo skaidrėmis su vaizdais, skaičiais, nuveiktais darbais.
Praėjusių metų rugsėjo 1 d. prie Pakuonio seniūnijos prijungus dalį Ašmintos seniūnijos – 12 kaimų, plotas nuo 5557 ha padidėjo iki 9939 ha. Padaugėjo ir gyventojų –1918 m. sausio 1 d. buvo 1248, po metų –1678. Šiemet jau gimė 13 naujagimių, trimis daugiau, nei pernai. Pagražėjo seniūnijos administracinis pastatas: suremontuotas kabinetas, dalis koridoriaus. Remonto labai reikia ir salei, laiptinei, likusiai koridoriaus daliai. Pernai iki rugsėjo 1d. seniūnija atliko 47,78 km vietinės reikšmės viešųjų kelių ir gatvių priežiūrą. Prijungus dalį Ašmintos seniūnijos, prižiūrimų kelių padidėjo iki 79,24 km. Jiems panaudota 11955 Eur. Pakuonio miestelyje pakabinta 90 šviestuvų, Ašmintos gyvenvietėje – 40. Šviečia ne visi, nes ne iki visų pritempti laidai. Nuo gruodžio mėnesio apšvietimas įjungtas per naktį.
Prienų rajono savivaldybė Pakuonio seniūnijoje disponuoja nekilnojamuoju turtu Pagirmuonio, Patamulšio, Daukšiagirės kaimuose ir Pakuonio miestelyje. Pagirmuonio dvaras ir jo teritorija, buvusio vaikų darželio pastatas Ašmintos kaime, nenaudojami ir apleisti butai, nemažai gamybinių pastatų apgriuvę ir kelia pavojų. Seniūnas mano, kad tokius statinius reikia pripažinti bešeimininkiais ir nugriauti. Gražiai prižiūrimos Pakuonio miestelio kapinės: laiku vežamos šiukšlės, tiekiamas vanduo, šienaujama teritorija. Užbaigtas ir kapinių skaitmeninimas.
Seniūnijoje verda aktyvus kultūrinis gyvenimas. Šauniai dirba dvi kultūros darbuotojos, daug renginių, susitikimų su įdomiais žmonėmis, parodų vyksta Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos Ašmintos ir Pakuonio filialuose. Tradiciškai vyko Užgavėnės, Padėkos vakaronė Pakuonio pagrindinėje mokykloje, Žolinės šventė ir kt. Rudens šventėje Prienuose dvi šeimininkės užėmė garbingą antrą vietą. Dalyvauta ir konkursuose apžiūrose ,,Tapkime žydinčia savivaldybe“, ,,Lai ateina šventės žiburiuotos“.
Pakuonio krepšinio komanda tapo Prienų rajono savivaldybės ir laikraščio ,,Gyvenimas” 2017 – 2018 m. pirmenybių Mažosios taurės varžybų nugalėtoja.

Dalyvavo daug svečių, klausimų sulaukta nedaug
Be mero pavaduotojo A. Marcinkevičiaus, mero patarėjos J. Zailskienės, susirinkime dalyvavo ir naujai išrinkti Tarybos nariai: Mindaugas Rukas, Aleksas Banišauskas, Deividas Dargužis ir Rita Keturakienė. Į susitikimą taip pat buvo atvykusios Jiezno paramos šeimai centro direktorė Jūratė Žukauskienė, Birštono „Eglės“ sanatorijos ekonomės padėjėja Karolina Radzevičiūtė Visuomenės sveikatos biuro direktorė Ilona Lenčiauskienė. Jos pristatė savo įstaigų veiklą, kvietė dirbti į „Eglės“ sanatoriją, Jiezno paramos šeimos centrą.
Patys pakuoniškiai nebuvo labai aktyvūs. Vienas kitas domėjosi kelių asfaltavimo bei šaligatvių įrengimo perspektyva. Kiti priekaištavo dėl šiukšlių vežimo sistemos, nes sąskaitas gavo su neaiškiomis priemokomis, prisiminė, kitus kasdienius rūpesčius.
Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *