Su mokiniais paminėjo antrojo tautiečių trėmimo sukaktį

Kovo 22 d. Veiverių krašto istorijos muziejuje su Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos mokiniais paminėjome Lietuvos gyventojų 1949 m. trėmimo 70 -mečio sukaktį.
1949 m. kovo 25 – 28 d. Lietuvoje įvyko antroji pagal išvežtų žmonių skaičių pokario trėmimo akcija, slaptose jos planuotojų ir vykdytojų dokumentuose užkoduota „Priboj“ („Bangų mūša“) pavadinimu. Trėmimas prasidėjo kovo 25 -ąją. Operacijai vykdyti sutelkta per 30 400 sovietinio režimo šalininkų. 

Kiekviena grupė turėjo iš namų išvežti po tris šeimas. Į Sibirą išvežta 33 tūkst. žmonių, iš Baltijos valstybių – apie 95 tūkst., iš jų 73 proc. sudarė moterys ir vaikai iki 16 metų. Trėmimo planas buvo gerokai viršytas. 1951 m. tremtinė, LPKTS Prienų skyriaus pirmininko pavaduotoja Dalytė Raslavičienė pasakojo tuo metu patirtus skaudžius prisiminimus, kaip reikėjo išgyventi baisiomis ir šiuolaikiniam žmogui net neįsivaizduojamomis sąlygomis. Pristatytoje parodoje mokiniai susipažino su tremtinių darbeliais: iš duonos padarytu rožančiumi ir tremtinių, politinių kalinių siuvinėtais darbeliais.

Veiverių krašto istorijos muziejaus informacija

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *