„Pavasaris budina sielą“…

Gaivus pavasario vėjas įsisuko į kasdienybę, ją atgaivindamas gražia švente „Pavasaris budina sielą“, skirta Kovo 8 – ajai. Į Birštono Carito bendruomenės namų salę pasveikinti moterų šia proga susirinko gausus būrys Birštono „Bočių“ bendrijos narių, bičiulių bei svečių. Visus pasitiko šaunios „Bočių“ bendrijos vadovės: pirmininkė Julija Barutienė ir jos pavaduotoja Aldona Milda Valatkienė.

Tęsdami ilgametę tradiciją, bočiai šią dieną kartu nusprendė paminėti iškilią savo krašto ir tautos asmenybę – rašytoją ir kunigą Juozą Tumą – Vaižgantą. Pasitinkant klasiko 150 -ąsias gimimo metines, 2019 -tieji yra paskelbti J. Tumo – Vaižganto metais.
Pirmiausia „Bočių“ atstovai uždegė atminties žvakeles prie skulptoriaus G. Piekaro paminklo, skirto Vaižgantui, kuris, lūkuriuodamas skvere tarp Šv. Antano Paduviečio bažnyčios ir Sakralinio muziejaus, tarytum pasitinka praeivius, juos laimindamas ir ragindamas birštonuotis.
„Tegu Amžinybėje suspindi ir atsiliepia mūsų širdyse meile žmogui, gamtai, kalbai, moteriai – viskam“, – priminusi rašytojo kelionę laiku, jo svarbą Birštonui ir Lietuvai, – poetė A. M. Valatkienė pakvietė dalyvius Bendruomenės namuose pratęsti „kelionę“ klasiko literatūros ir gyvenimo keliais, savo jausmais dar kartą įsigilinti į Birštonui brangią asmenybę ir iš jos mokytis.
Ko gero, dar ne kartą birštoniečiai prisimins ir kurorto svečiams kartos rašytojo žodžius, įrašytus paminkliniame akmenyje: „Visiems visiems visiems/ tik birštonuotis birštonuotis/. Birštonuokimės. Vytautas nuplaus, Birutė atgaivins“. Beje, Birštone jo vardu yra pavadinta ir gatvė.
Kaip rašoma atsiminimuose, dažnai sveikatos bei gamtos grožio Birštono kurorte ieškojęs, didžiavęsis jo teikiamais privalumais J. Tumas – Vaižgantas pasiūlė ir mineralinio vandens pavadinimus. Jis ypač mėgo gėrėtis Nemunu, ragino ir draugus pamiršti vokiškus kurortus bei birštonuotis, jo žodžiais tariant, „dėl pušynėlių, kurie lyg rūtos žaliuoja“…
Šventę prasmingai ir nuotaikingai vedė Julija ir Leonas Baručiai. Drauge jie pasitiko daug pavasarių. Su meile ir vidine energija, vaižgantiškai jie perteikė ir paties klasiko asmenybės bei kūrybos aspektus.
Pasakojama, kad Vaižgantas sutuokdavo visus norinčiuosius. „Geriau sutuokti ir tegul laimingai gyvena“, – sakė jis. Pasakojama, kad medžiagos savo kūriniams semdavęsis iš išpažinčių. Ištrauką iš romano „Pragiedruliai“, kuris yra bundančios tautos, nacionalinio atgimimo epopėja, vaizdingai paskaitė J.Barutienė. Apysakoje „Dėdės ir dėdienės“ per Mykoliuko ir Severiutės paveikslus autorius pabandė atskleisti tyros meilės paslapties šydą. Ištraukas iš kūrinio skaitė A. M. Valatkienė ir Judita Vyšniauskienė. Akcentuota, kad rašytojas buvo žmogus, kuris jautė, mylėjo, tik turėjo kitą pašaukimą. „Ieškojau laimės kitiems, o laimingas tapau pats“, – atsiminimuose yra atsivėręs J. Tumas – Vaižgantas.
Vaižgantiška meilė apglėbė šventės dalyvius, ypač moteris. Žavingiausi choro „Sidabrinė gija“ vyrai joms skyrė meilės ilgesio kupinas dainas, padovanojo po gėlės žiedą. Vėliau gėlės buvo įteiktos ir renginyje nedalyvavusioms, sergančioms „Bočių“ moterims. Pagerbti ir du „Bočių“ vyrai, gimę būtent kovo 8 -tąją – Antanas Grušelionis ir Bronius Šalčius. Tarp bičiulių gražia švente ypač džiaugėsi ir vyriausia bendrijos narė, atšventusi 90 -metį, bet širdy visad jaučianti pavasarį – Birutė Lučnikovienė.
Linkėjimus visoms „Bočių“ moterims bei sveikinimus artėjančios Kovo 11 -osios proga skyrė LR Seimo narys Andrius Palionis, juos perskaitė jo padėjėja Valė Petkevičienė.
Moters dienos proga bendrijos nares ir renginio viešnias pasveikino Birštono savivaldybės vicemeras Vytas Kederys, dėkodamas už aktyvią veiklą renginiuose, pilietiškumą, linkėdamas meilės, supratimo, atjautos. Savivaldybės administracijos direktorius Valentinas Vincas Revuckas taip pat negailėjo gerų žodžių moterims, visus renginio dalyvius pakvietė pasivaišinti šakočiu. Prie sveikinimų prisidėjo ir savivaldybės Socialinės paramos skyriaus vedėja Milda Astašauskienė, eilėmis į jas kreipėsi Raudonojo Kryžiaus Organizacijos Birštono skyriaus pirmininkas Jurgis Janulis. Žydėti kiekvieną dieną linkėjo Birštono TAU direktorė Nijolė Jakimonienė.
Eiliuotą padėką visiems vyrams skyrė A. M. Valatkienė. Kunigas Alfonsas Babonas palaimino moteris, jų gautas gėles, kad amžinai tęstųsi jų žydėjimas, Dievo palaimos palinkėjo ir visiems susirinkusiesiems.
Suskambo „Ilgiausių metų“… Kiekvieną, buvusį Birštono bendruomenės namų salėje kovo 8 -tąją, praturtino bendrumo jausmas, kurį išsinešė ir į namus.
Palma Pugačiauskaitė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *