Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo diena Prienuose

Šiemet, Kovo 11 -ąją, jau 29 -tąjį kartą pažymėjome Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną. Renginių maratonas Prienuose tradiciškai prasidėjo Malda už Tėvynę Kristaus Apsireiškimo bažnyčioje. Šv. Mišias aukojo Prienų parapijos klebonas Jonas Baliūnas, giedojo Prienų kultūros ir laisvalaikio centro (KLC) choras „Šilas“.


Tuo pat metu Laisvės aikštėje, skambant muzikai, į šventę rinkosi bėgikai, palapines statėsi keletas prekybininkų, savo profesinio mokymo veiklą ruošėsi pristatyti Alytaus profesinio rengimo centras. Atvyko ir Prienų r. sav. visuomenės sveikatos biuro sveikatinimo akcijos, Prienų r. policijos komisariato prevencinės veiklos reprezentacijos dalyviai. Aidint plojimams apdovanoti Lietuvos bėgimo mėgėjų asociacijos taurės 2018 m. nugalėtojai ir prizininkai.
Įspūdinga Lietuvos valstybės vėliavos pakėlimo ceremonija. Ją pradėjo Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, per visą aikštę puslankiu nusidriekusių žmonių rankas pasiuntęs Trispalvę Lietuvos šaulių sąjungos Vytauto Didžiojo šaulių 2-osios rinktinės Prienų 206 -ajai šaulių kuopai. Skambant Tautinei giesmei, šauliams ir teko garbė pakelti vėliavą.

Toli toli nuaidėjo ir trys jų salvės: „Už Lietuvą“, „Už Nepriklausomybę“, „Už Prienų miestą“. Merui tarus sveikinimo žodį, Vytautas Trakymas ir Prienų KLC vokalinis ansamblis „Aksomas“ sugiedojo Prienų krašto himną.
Švenčių proga Prienų 206 -osios šaulių kuopos vadas Egidijus Visockas daugiau kaip dvidešimčiai jaunųjų šaulių įteikė pareigybinius antsiuvus, skambėjo Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos vaikų choro, Alytaus profesinio rengimo centro, Veiverių kultūros ir laisvalaikio centro, Neringos, Airos ir kitų atlikėjų dainos. Klausytojų buvo vos saujelė – staiga iš dangaus pabirusios snaigės, papūtęs žvarbus vėjas daugumą nuginė ieškoti šilumos. Atšiaurių orų nepabūgo tik sportininkai, pasiryžę įveikti 10, 5 ar 2 km nuotolius. Jų buvo beveik šeši šimtai. Bėgo po vieną, poromis, būriu, jauni, suaugusieji, senjorai… Bėgo ir neregys, virvele susirišęs su draugu… Vieno bei kito rankose matėsi ir Trispalvė, o šauliai 2 km nuotolį įveikė nešini savo kuopos vėliavą. Finišą Laisvės aikštėje pasiekė pavargę, bet laimingi…
Šventės kulminacija – Tautos vienybės bėgimas – ėjimas „Už Prienus“ su 5 m pločio ir 50 m ilgio Lietuvos trispalve aplink Laisvės aikštę. Jis truko vos ketvirtį valandos, bet užėjusi audrelė su sniego kruša ir gūsiniu vėju veliavnešiams tapo tikru išbandymu. Šventė baigėsi bėgimo nugalėtojų pagerbimu. Juos sveikino ir debesų skraistę nusimetusi saulutė.
Onutės Valkauskienė

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *