Politikus iš Vokietijos sužavėjo tai, ką jie išvydo Birštone

Kovo 3 – 6 dienomis Lietuvoje lankėsi Vokietijos Federacinės Respublikos Tiuringijos federalinės žemės parlamento (Landtago) draugystės su Lietuva grupės delegacija, kuri atvyko Seimo tarpparlamentinių ryšių su Vokietija grupės kvietimu. Be susitikimo su kolegomis politikais, svečiams buvo surengti vizitai į atskiras ministerijas, vyko diskusijos, pasikeista patirtimi. Svečiai nepraleido progos pasižvalgyti ir po Birštono savivaldybę. Ekskursija į mūsų kraštą surengta Tarpparlamentinių ryšių grupės su Vokietija pirmininko Kęstučio Masiulio iniciatyva.
Seimo narys K.Masiulis prisipažino, jog yra didelis Birštono kurorto gerbėjas ir dažnai jame lankosi su šeima, mėgaujasi ramybe, pasivaikščiojimais ir sveikatingumo paslaugomis, taip pat nepraleidžia progos pasiklausyti gero koncerto Kurhauze. Todėl jam norėjosi, kad ir kolegos iš Vokietijos pamatytų Birštoną, juo susižavėtų ir čia sugrįžtų dar kartą.
Tiuringijos federalinės žemės sovietmečiu priklausė Demokratinei (Rytų) Vokietijai, tad, K.Masiulio teigimu, iš sovietinio paveldo išsivadavęs kraštas vis dar susiduria su tarpregioninio išsivystymo netolygumais, ir jų paskatintomis problemomis, tai – ir gyventojų migracija, ir socialinė atskirtis, ir tuštėjantys miesteliai bei kaimai, kiti demografiniai iššūkiai. Kai kurios problemos yra būdingos ir mums, todėl vokiečių politikams rūpėjo išgirsti apie tai, kaip jos sprendžiamos Lietuvoje. Tiuringijos landtago nariai bendravo su Birštono savivaldybės mere Nijole Dirginčiene, kuri pristatė savivaldybę, joje įgyvendintus projektus. Svečiai išskirtinai domėjosi informacinių technologijų pritaikymo, skaitmenizacijos, kurioje Lietuva yra sparčiai pažengusi, galimybėmis socialinėje, verslo, sveikatinimo srityse, kuriant naujas paslaugas mieste ir kaime.
Delegacijos nariai lankėsi Nemajūnų dienos centre ir amatų centre, jiems įspūdį paliko tai, kaip mūsų krašte organizuotas socialinis darbas ir užtikrinta socialinė rūpyba įvairioms gyventojų grupėms. Svečiai iš Vokietijos susitiko su Birštono bendruomenių pirmininkais, apžiūrėjo Birštono viešąją biblioteką ir „Eglės“ sanatoriją, kitus turizmo objektus.
Tiuringijos žemės parlamentarai liko sužavėti tuo, ką pamatė bibliotekoje. Vaikų ir jaunimo aptarnavimo skyriuje jie rado vaikų laisvalaikiui ir užimtumui pritaikytas erdves, kuriose šurmuliavo mažieji. Vieni ruošė pamokas, kiti skaitė ar užsiėmė mėgstama veikla, bendravo tarpusavyje. Juos nustebino ir vaikams skirtų veiklų bei projektų įvairovė. Jas pristačiusi bibliotekos direktorė Alina Jaskūnienė sulaukė delegacijos vadovo Jens Krumpe malonaus komentaro: „Norėčiau, kad tokia biblioteka būtų Tiuringijoje ir ją lankyti galėtų mano šešiametis sūnus“.
Bibliotekos direktorė svečius pakvietė apsilankyti ir bibliotekos Suaugusiųjų aptarnavimo skyriuje, kur juos supažindino su vykdomais projektais, gyventojams ir kurorto svečiams teikiamomis elektroninėmis paslaugomis, neformaliuoju vaikų, jaunimo ir suaugusiųjų švietimu, skaitmeninio raštingumo mokymais, biblioterapija, atsakė į daugybę rūpimų klausimų.
Tą patį vakarą bibliotekoje buvo atidaryta fotografo, kelių fotoalbumų autoriaus Antano Ališausko „grafinių“ fotografijų paroda „Kontrastai“. Svečiai iš Vokietijos su įdomumu apžiūrėjo originalias fotoabstrakcijas ir nepraleido progos pabendrauti su A.Ališausku, kuris buvo pirmasis lietuvis istorijoje, 1969 metais laimėjęs pasaulinį fotografijos konkursą Olandijoje „World press photo“. Aukso medalį „Sporto“ kategorijoje jam pelnė nuotrauka „Posūkis“, daryta Birštone, Nemune, vykusių „skuterių“ lenktynių metu. Antanas Ališauskas šią legendinę nuotrauką padovanojo ir Birštono bibliotekai.
80 -ties metų amžiaus ribą perkopęs fotožurnalistas, paklaustas, kurio laikotarpio darbai – prieš skaitmeninę fotografiją ar vėlesni – jam brangiausi, sakė: „Man fotografijos yra tarsi mamai vaikai – visi lygūs…“
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *