„Barkarolė“ – įkvėpimas jauniesiems muzikantams

Sulig pirmąja pavasario diena Prienų meno mokykloje nuskambėjo „Barkarolės“, pirmojo rajoninio styginių instrumentų konkurso garsai. Į jį atvyko ir atlikėjų iš Birštono ir Garliavos meno mokyklų, Jiezno ir Alytaus muzikos mokyklų.


Kaip sakė Meno mokyklos mokytoja – metodininkė, „Barkarolės“ sumanytoja Danguolė Kolpakovienė, ne visi moksleiviai turi galimybę dalyvauti respublikiniuose ir tarptautiniuose konkursuose, o norisi pasirodyti, būti įvertintiems už pastangas, kaupti sceninę patirtį. Šis naujas konkursas skirtas būtent pradedantiesiems muzikantams, kuriuos gražiai pristatė renginio vedėja Daiva Radzevičienė.
Konkurso idėją palankiai įvertino, dar viena švente mokiniams ir jų mokytojams mokyklos 30 – mečio proga pasidžiaugė Švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas, vyr. specialistė Virginija Zujienė. O l.e. Prienų meno mokyklos direktorės pareigas Lina Bendoraitienė jauniesiems muzikantams linkėjo, kad jų atliekama graži muzika nuspalvintų konkursą šviesiomis spalvomis.
Smuiko mokytoja D. Kolpakovienė supažindino, ką italų kalboje reiškia žodis „barkarolė“. Tai – valtis, luotas, o muzikinio žanro prasme – vokalinis ar instrumentinis lyrinio pobūdžio muzikos kūrinys, dar vadinamas gondoljera, kuris kilęs iš Venecijos valtininkų dainų. Pasak mokytojos, geriausiai žmogaus balsą išreiškia smuikas, tai ir atsako į klausimą, kodėl šiam styginių instrumentų atlikėjų konkursui pasirinktas toks įmantrus pavadinimas.
Konkurse dalyvavo ne tik jaunieji smuikininkai, bet ir gitaristai. Ant scenos juos drąsino pianinu akompanavusios koncertmeisterės. O ir vertinimo komisija, kurioje dirbo mokytojai iš Prienų meno, Alytaus ir Jiezno muzikos mokyklų – Rita Frendzelienė, Danguolė Kolpakovienė, Aida Pūraitė – Jankauskė, Jevgenija Babikova ir Ričardas Matulevičius – nedidelėms klaidelėms ar pauzėms buvo atlaidi bei geranoriška. Daugiau nei trys dešimtys atlikėjų iš konkurso išvyko su Prienų meno mokyklos ir Švietimo pagalbos tarnybos paruoštais I – III vietų laureatų diplomais bei saldžiosiomis dovanėlėmis, o kiekvienam mokytojui skirti Švietimo skyriaus padėkos raštai.
Reikia tikėtis, kad pirmąkart gražiausiais lietuvių ir užsienio kompozitorių kūriniais suskambusi „Barkarolė“ turės tęstinumą, šis konkursas jaunuosius muzikantus paskatins į muzikos pamokas žvelgti dar atsakingiau bei visam likusiam gyvenimui pamėgti pasirinktą instrumentą.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *