Sulig pavasario saule pragydo mažas paukštelis – „Tramtatulis“

Kovo 22 d. Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyks aštuntosios Lietuvos vaikų ir moksleivių – lietuvių liaudies kūrybos atlikėjų – konkurso „Tramtatulis“ Sūduvos regiono atstovų varžytuvės, kurios sukvies Jurbarko, Kauno, Marijampolės, Prienų, Šakių, Vilkaviškio rajonų, Kalvarijos, Kazlų Rūdos, Birštono savivaldybių – atstovus.
Praėjusią savaitę Prienų KLC surengtame šio konkurso rajoniniame ture komisija atrinko, kokius atlikėjus deleguos atstovauti mūsų kraštui didžiojoje scenoje. Ši atsakomybė teko šio konkurso sumanytojai, Lietuvių nacionalinio liaudies kultūros centro folkloro poskyrio konsultantei, Kauno 1 -osios muzikos mokyklos mokytojai – ekspertei Giedrei Ramunei Pečiulienei, Prienų KLC direktorės pavaduotojai Ligitai Gediminienei ir konkurso rajoninio etapo organizatorei, meno kolektyvų vadovei Dalei Zagurskienei.
Iš Skriaudžių pagrindinės, „Ąžuolo“ progimnazijos, Jiezno gimnazijos ir Prienų meno mokyklų, lopšelio – darželio „Gintarėlis“, Veiverių KLC, Jiezno KLS sugužėję dainorėliai, pasakotojai ir muzikantai konkurso repertuaru patvirtino, kokia turtinga, vaizdinga ir įvairi yra lietuvių liaudies kūryba, kurios klodus sudaro padavimai, sakmės, pasakos, garsų pamėgdžiojimai, liaudies dainos, sutartinės, tradicinė instrumentinė muzika.
Konkurse, be gerai žinomų kūrinių, skambėjo ir lietuvių tautosakos rinkėjo ir leidėjo Antano Juškos užrašytos liaudies dainos (šiais metais minima jo 200 metų sukaktis), taip pat tradicinės tautosakos pateikėjos, dainininkės Adelės Kazlauskienės iš Gustaičių kaimo (Prienų r. Veiverių s.) pasektos pasakos.
Džiugu, kad atlikėjai, padedami mokytojų ir kolektyvų vadovų, nenuėjo lengviausiu keliu – iš didžiulės įvairovės jie pasirinko pakankamai sudėtingus ir prasmingus kūrinius, kai kurie iš jų buvo atlikti tarmiškai. Konkurso dalyvių nuoširdumas ir įtaigumas papirko ne tik komisijos nares, į regioninį turą atrinkusias net aštuonis atlikėjus, bet ir klausytojus: plojimais jie dėkojo ir drąsino jaunuosius atlikėjus.
Apgailestauta dėl vieno – jaunųjų lietuvių liaudies atlikėjų rajone mąžta. O pasidžiaugta tais mūsų krašto mokytojais, folkloro kolektyvų, kapelų vadovais, kurie stengiasi atgaivinti daugelio užmirštas liaudies dainas ir kitus kūrinius, juos įtraukdami į koncertines programas, ruošdami vaikus šventėms, konkursams, organizuodami visokiausius ratelius ir būrelius. Todėl yra vilties, kad senovėje dainuotos dainos, grotos melodijos, kurti pasakojimai išgyvens atgimimą, tarp jaunimo atsiras liaudies tradicijų tęsėjų.
Konkurso programa prabėgo akimirksniu, vienam kitam atlikėjui „koją pakišo“ jaudulys, bet konkurso „Tramtatulis“ sumanytoja mokytoja G.R.Pečiulienė už liaudies tradicijų sklaidą padėkojo visiems atlikėjams, jų vadovams, apgailestaudama dėl to, kad ne visi bus pakviesti į regioninį turą.
Komisijos sprendimu, kovo 22 d. Prienų KLC scenoje dar kartą pasirodys šie atlikėjai ir kolektyvai: dūdelėmis grojusios Austėja Naujokaitė, Indrė Sipavičiūtė, kanklininkė Gabija Galeckaitė, dainininkė Samanta Pučkaitė, pasakotojas Justas Gudanavičius (visus juos paruošė vadovė Vilma Pučkienė, atlikėjai atstovauja Skriaudžių pagrindinei mokyklai ir Veiverių KLC); duetas Goda Sodaitytė ir Paulina Eva Pranckevičiūtė („Ąžuolo“ progimnazija, vadovė Alma Liutkienė); įtaigūs pasakotojai Toma Tamulynaitė ir Gabrielius Judickas (Jiezno gimnazija, vadovės Ramutė Bubnienė ir Nijolė Kuliešienė); armonikierė Erika Švenčionytė (Jiezno kultūros ir laisvalaikio centras, vadovė Ingrida Valentienė). Vaikus konkursui ruošė ir vadovės Linutė Vitkauskienė, Judita Valečkienė, Jurgita Virbickienė iš „Gintarėlio“ darželio bei Prienų meno mokyklos.
Kiekvienas atlikėjas buvo paskatintas padėkos raštu ir saldžiąja dovanėle, o jų vadovus padėkos raštais ir gėlėmis pagerbė Prienų KLC direktorė Virginija Naudžiūtė.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *