„Kova“ su virusais ir mikrobais

Atšalus orams padažnėja susirgimų. Peršalimas, gripas, slogos, įvairūs kosuliai kamuoja vaikus ir suaugusius.
Su darželio ugdytiniais diskutavome, kodėl tie maži mikrobai ir virusai tokie „galingi“. Virusai plinta čiaudint, kosint, kalbant. Jie nusėda ant įvairių paviršių, durų rankenų, stalų, žaislų. Užsikrečiame užterštomis rankomis palietus burną, nosį, akis. Jiems „užpuolus“ mūsų organizmą, pakyla temperatūra, jaučiamės blogai, sloguojam, kosim, o svarbiausia sergantysis negali eiti į darželį, bendrauti su draugais. Jis turi gulėti lovoje, gerti vaistus ir arbatas. Vaikai pasakojo, ką jie jautė sirgdami. Vieniems nepatiko arbatos su medumi, kiti pasiilgdavo draugų. Baisiausia vaikams buvo „varvanti“ ir paraudusi nosytė, varginantis kosulys.
Norint nesirgti, reikia grūdinti organizmą visais metų laikais. Miegas, fizinis aktyvumas, vitaminingas maistas stiprina vaikų pajėgumą kovoti su infekcija. Geriausias vaistas nuo ligų yra rankų plovimas. Dažnas rankų plovimas padės ne tik pačiam apsisaugoti nuo ligos, bet ir apsaugos kitus. Su vaikais įtvirtinome rankų plovimo įgūdžius. Plauti rankas reikia kruopščiai su muilu, ypač po kosėjimo, čiaudėjimo, parėjus iš lauko, bendravus su gyvūnais. Vaikai rodė, kad plauti reikia ne tik delniukus, bet ir rankų paviršių, kiekvieną pirštuką atskirai. Su vaikais aptarėme ir kosėjimo, čiaudėjimo etiketą. Jiems labai patiko spalvinti įvairių dydžių „mikrobus“, klijuoti juos prausykloje jiems matomoje vietoje.
Vaikų pajėgumas kovoti su liga yra silpnesnis. Virusai greitai plinta vaikų kolektyvuose, kita vertus, vaikai dūksta, laksto, sušyla, po to atvėsta, ir taip greičiau pasigauna virusus. Tokios paprastos, bet kasdieninės priemonės, kaip rankų plovimas, kosėjimo, čiaudėjimo etiketas, pasivaikščiojimai lauke, fizinis aktyvumas gal kiek padės apsisaugoti nuo sukeltų ligų.
Genovaitė Daškevičienė
Visuomenės sveikatos priežiūros specialistė

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *