Kapela „Lendrūnas“ linksmino aukštaičius

Vasario 22 d. Paįstrio kultūros centre, Panevėžio rajone, vyko tradicinė liaudiškos muzikos šventė „Motieja rats“.


Kapelos atvyko iš Priekulės, Jurbarko rajono, Kupiškio, Ramygalos, koncertavo ir Paįstrio miestelio muzikantai. Panevėžys garsėja kapelų švente „Kapelmaušis“, kur „Cido“ arenoje „Lendrūnas“ jau koncertavo, o „Motieja rats“ renginyje birštoniečiai lankėsi pirmą kartą.
Retas iš mūsų kraštiečių yra aplankęs Aukštaitijos lygumose įsikūrusį Paįstrio miestelį. Čia Motiejaus vardas siejamas su bažnyčios istorija.
Mus visus nustebino puikiai organizuotas renginys. Kultūros centras gražiai restauruotas iš Europos Sąjungos projektų lėšų. Kai tokioje salėje pajunti aukštaičių garsius „bravo“, plojimus, supranti, kaip žmonėms tos paprastos liaudiškos melodijos ir dainos reikia.
Kapelų šventėje muzikantai privalėjo pagroti po du instrumentinius kūrinius. Pasak organizatorių, dainuot vienaip ar kitaip visi moka, bet muzikantų kapelose būna mažoka. Todėl iš 30 -ties šalies kolektyvų pateiktų paraiškų buvo atrinktos 6 kapelos.
Mums visiems patiko aukštaičių tarme vedamas renginys. O ir kapelos privalėjo savo krašto tarme atlikti po dvi dainas. Nors Birštonas dar priskiriamas Dzūkijai, deja, čia niekas nekalba dzūkiškai. Todėl „Lendrūnas“ atliko dvi dainas pagal poeto Alberto Antanavičiaus žodžius: „Dzūkijos vakarai“ bei „Dainavos šalis“.
Tradiciškai ši šventė yra filmuojama, gausiai fotografuojama, visa tai lieka ne tik internetinėse svetainėse, bet kultūros centro kuriamai istorijai.
Gražu buvo klausytis ir žiūrėti, kai vakaronės metu Jurbarko rajono Eržvilko bandonijos, Paįstrio „Gegužinės“, Priekulės „Bengelio“ kapelos savo iniciatyva užgrojo lietuvių folklorinius šokius. Šokio sūkury linksminosi ne tik Paįstrio jaunimas, bet ir kapelos „Lendrūnas“ dalyviai.
Tad nors kelionė buvo tolima, bet labai smagi. Dar norisi dėkoti mūsų kapelos muzikantams, kurie yra tikri liaudiškos muzikos puoselėtojai. Šį kartą prie kapelos prisijungė iš kelionių grįžęs Raimondas Mecelis, kuris trimito garsais papuošė mūsų pasirodymą. Tokių muzikantų kapela „Lendrūnas“ visada laukia ir kviečia norinčiuosius su mumis kartu muzikuoti.
Balandžio 6 d. 15 val. visus birštoniečius, prieniečius dar kartą noriu pakviesti į Birštono kultūros centrą, kur vyks 10 -toji kapelų šventė „Griežk, lietuvi“.
Algimantas Jazbutis
Kapelos vadovas

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *