Ginčykimės, tarkimės, bet būkim vieningi vardan Lietuvos

Šaknim į savo žemę įsitvėręs
Neišsigąsiu vėjų svetimų,
Apginsiu laisvą paukštį.
Sūraus nuo ašarų vandens išgėręs,
Palaistytas kovotojų krauju,
Šakom aš stiebsiuosi į aukštį…
Savam krašte savu medžiu…
(A.Ferevičienė)
Vasario 22 dieną Birštono trečiojo amžiaus universiteto paskaita prasidėjo dekanės A.Ferevičienės mintimis apie tai, kaip atrasti Lietuvos vardą visuose jos metų laikuose, žmonėse ir jų darbuose. Mintis apie tai susirinkusiems skaitė J. Barutienė, O.V. Grybauskienė, E. Valiuvienė, N. Jakimonienė ir A. Ferevičienė. Baigiantis lyrinei įžangai, TAU direktorė N. Jakimonienė pakvietė studentus kartu švęsti artėjančią Kovo 11 -ąją, pabrėžė šios dienos svarbą mums visiems ir pristatė gerbiamą svečią Romą Pakalnį – Lietuvos miškininką, ekologą, aplinkosaugininką, pedagogą, profesorių, visuomenės veikėją, labai įdomų žmogų. Diskutavome, ko reikia Lietuvai, kad joje gyventi būtų gera.
Lektorius kalbėjo apie Lietuvos praeitį, apie tai, kaip svarbu patiems priimti sprendimus dėl savo šalies likimo, priminė 1863 m. sukilimo vadovą K. Kalinauską, kuris, vedamas į kartuves, pasakė, kad laimingai gyvensime tik tada, kai mūsų nevaldys maskoliai. Profesorius pabrėžė tautiškumo puoselėjimo svarbą. Sąjunga tobula tuomet, kai joje kiekvienas išsaugo savo identitetą, o ne tampa vienodais, bespalviais, belyčiais. Liūdna, kai išvykę svetur gyventi vaikai seneliams parveža anūkus, kurie jau nekalba gimtąja kalba. Sąjunga, kaip teigia lektorius, vertinga tada, kai partneriai yra lygiaverčiai. Mus silpnina nesusikalbėjimai, ginčai. Mes galime ginčytis, diskutuoti, bet privalome priimti naudingiausius savo šaliai sprendimus, vieningai laikytis susitarimų. Vidinis susiskaldymas, rietenos mus daro pažeidžiamus, silpnus.
Profesorius iškėlė retorinį klausimą apie tai, kad galbūt vieną dieną puikiai mokėsime angliškai, bet ar dar turėsime ką ta kalba papasakoti pasauliui, ar būsime jam įdomūs.
Birštono TAU studentai dar ilgai aptarinėjo tai, ką girdėjo paskaitoje. Direktorė N. Jakimonienė padėkojo gerbiamam R. Pakalniui už jo paskaitą ir pakvietė apsilankyti Birštone, nepamiršti mūsų. Profesorius mus sužavėjo savo paprastumu, nuoširdumu ir meile savo šaliai, jos žmonėms. Esame jam dėkingi už mums skirtą laiką.
TAU administracija

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *