Saugokime ir branginkime praeitį

Vasario 15 -osios rytą į Veiverių krašto istorijos muziejų susirinko mokiniai iš Veiverių Tomo Žilinsko gimnazijos, juos palydėjo mokytojos Regina Budžiulienė, Odeta Raškevičienė, Rita Juodienė, Valė Petkevičienė, Vilma Sakalavičienė ir Veiverių miestelio bibliotekininkė Oksana Venckūnienė. Muziejaus salėje juos pasitiko l.e.p. muziejininkė Snieguolė Kleizaitė ir Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Prienų skyriaus pirmininko pavaduotoja Dalytė Raslavičienė.

Pasveikinome mokytojas ir mokinius su Lietuvos Nepriklausomybės švente, kurią švenčiame 28 -tąjį kartą. Visi kartu sugiedojome himną, prisiminėme 70 metų senumo įvykį, kai Radviliškio rajone, Miknaičių bunkeryje, Laisvės kovų sąjūdžio signatarai, Lietuvos partizanų sričių vadai, pasirašė 1949 metų vasario 16 -osios deklaraciją dėl Nepriklausomybės atkūrimo. Kiek daug mūsų mažai tautai kainavo Nepriklausomybė… Dalytė Raslavičienė pasakojo apie Veiverių gimnazistų veiklą pogrindyje. Paskaitė ištrauką iš ruošiamos išleisti knygos apie Veiverių gimnazijos mokinį Kaziuką Ogonį, kuris žuvo būdamas partizanų ryšininku, nors tuomet jam buvo vos 14 metų. Mokiniai įdėmiai klausėsi, atliko savo programėlę, dainavo dainas apie Lietuvą, deklamavo eiles. Muziejininkė Snieguolė Kleizaitė vaikams pristatė Veiverių krašto partizanų šeimas.
Šiame krašte kovojo visi, kurie buvo neabejingi Lietuvos laisvei. Okupantui priešinosi Veiverių valsčiaus gyventojai, ūkininkai, mokytojai, mokiniai. Tai įrodo, kaip jie troško laisvės. Aukojosi šeimos. Iš penkių Onos ir Simono Lukšų sūnų keturi į rankas paėmė ginklą, vyriausiasis buvo partizanų ryšininkas ir rėmėjas. Stačiokų šeimoje žuvo trys sūnūs, o keturios seserys buvo ryšininkės. Pasipriešinime dalyvavo ir Šimanskių šeima. Priminėme vaikams, jog privalome būti dėkingi tėvams, seneliams už pasiaukojimą. Saugokime ir branginkime laisvę.
Veiverių krašto muziejaus informacija

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *