„Nėra kam dirbti ar nėra kur dirbti?..“

Tęsdama prieš ketverius metus pradėtą tradiciją Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Prienų atstovybė praėjusį penktadienį į debatus pakvietė kandidatus į Prienų rajono savivaldybės merus. Verslininkams buvo įdomu išgirsti politikų nuomonę apie jų požiūrį į verslą, ateities perspektyvas bei bendradarbiavimo galimybes.

Debatuose dalyvavę kandidatai į merus A.Vaidogas, A.Vaicekauskas, D.Ručytė, A.Marcinkevičius, L.Jakinevičienė ir G.Bartulis.

Debatuose dalyvavo šeši iš devynių kandidatų. Tarp diskusijos dalyvių nebuvo Tėvynės sąjungos – krikščionių demokratų partijos Prienų skyriaus kandidato Vytauto Jonelio, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidato Egidijaus Visocko ir darbietės Rimos Zablackienės.
Po KPPAR Prienų atstovybės vadovės Linos Dužinskienės sveikinimo žodžio debatuose dalyvavę kandidatai atsakinėjo į diskusijos vedėjo Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Algio Krupavičiaus ir verslininkų pateiktus klausimus, turėjo galimybę papildyti oponentų atsakymus, replikuoti ir, žinoma, pristatyti save. Prisistatymui pretendentai turėjo po dvi minutes, visi vienodai: ir naujas veidas šiuose rinkimuose – judėjimo „Už Prienų kraštą“ kandidatė Dovilė Ručytė, tikinti, kad jos dešimties metų darbo Europos Parlamente patirtis bei jaunatviškas veržlumas bus labai naudingi Prienams, ir politikos senbuviai.
Penki debatų dalyviai – Gintautas Bartulis, Loreta Jakinevičienė, Algis Marcinkevičius, Alvydas Vaicekauskas ir Arūnas Vaidogas kandidatų į merus diskusijoje buvo dalyvavę ir prieš ketverius metus. Taigi jie visi politikoje ne naujokai, visi jie – ir darbą baigiančios šios kadencijos Prienų rajono savivaldybės tarybos nariai.
Partijos „Tvarka ir teisingumas“ kandidatės į merus Loretos Jakinevičienės manymu, jos stipriosios pusės: vadovaujančio administracinio ir visuomeninės veiklos darbo patirtis, atsakingumas, gebėjimas bendrauti, bendradarbiauti ir telkti komandą. Pasak Lietuvos laisvės sąjungos (liberalų) kandidato Algio Marcinkevičiaus, didžiausia paskata dalyvauti rinkimuose jam buvo bičiulių pasitikėjimas ir administracinio darbo patirtis. Apie ženklią patirtį, sukauptą verslo, administracinio darbo ir politinės veiklos srityse, kalbėjo ir Arūnas Vaidogas, kurį kandidatu į merus delegavo Lietuvos socialdemokratų darbo partija.
Ko gero, dabar užimamos mero pareigos lėmė, kad norinčiam tęsti darbus Alvydui Vaicekauskui teko daugiausia „atsimušinėti“ į oponentų replikas. Mat, atsakinėdami į vieną ar kitą debatų vedėjo ir verslininkų klausimą, kai kurie kiti kandidatai pamesdavo ir kritikos akmenėlių į dabar esančiųjų valdžioje pusę. Replikuodamas į kritinius pastebėjimus atsinaujinusios Lietuvos socialdemokratų partijos Prienų skyriaus lyderis tvirtino, kad tiesiog neįmanoma nematyti padarytų darbų. Jam pačiam mero postas nėra kėdės užėmimas.

Diskusijai vadovavo VDU prof. Algis Krupavičius (pirmas iš kairės).

Gintautas Bartulis įsitikinęs, kad jo 20 metų darbo patirtis Swedbanke bus naudinga ir organizuojant savivaldybės Tarybos, ir administracijos darbą. Kaip vieną iš aktualiausių problemų Lietuvos liberalų sąjūdžio Prienų skyriaus kandidatas įvardino kelio ruožo Kaunas – Prienai rekonstrukciją. Pasak jo, rekonstrukcija, kelio padarymas saugiu ir „greitesniu“ atvertų geresnes galimybes kauniečiams pasiekti Prienus bei Birštoną. Prieniečiai, nesurandantys darbo Prienuose, jo tikrai galėtų rasti Kaune. Jei neveikia vieno rašto argumentai dėl rekonstrukcijos būtinybės, tai būtina atkakliai ieškoti kitų būdų ir įtikinti Vyriausybę, kaip tai padarė Rusnės gyventojai dėl savo kelio – estakados.
Dar daugiau diskutuojant apie kelio rekonstrukcijos problemą, debatų dalyvių manymu, neatsiejamą ir nuo palankesnių sąlygų verslo plėtrai bei saugesnės ir patogesnės gyvenimo aplinkos kūrimo, G. Bartuliui pritarė ir kiti kandidatai. Reaguodami į mero Alvydo Vaicekausko pateiktą informaciją, jog pradžia jau padaryta (paruošta galimybių studija, rengiamas planas) ir kad apie 80 mln. eurų kainuosiantys kelio Kaunas – Prienai rekonstrukcijos darbai gali būti atlikti per 5 metus, pretendentai turėjo ir bendrų, ir individualių pastebėjimų. Tai: garsiau apie situaciją kalbėti Kauno regiono plėtros taryboje ir Savivaldybių asociacijoje, tartis su Seimo nariais, atlikti avaringumo tyrimus, rengti net ir rėksmingas akcijas, prisidėsiančias prie problemos aktualizavimo.
Klausiami apie naujų darbo vietų kūrimą, verslo sąlygų gerinimą ir paramą verslui, pretendentai kalbėjo ir apie žemės, žemės nuomos bei nekilnojamojo turto mokesčių lengvatų modelio kūrimą, investicijų pritraukimą bei skaidrų jų, o taip pat ir verslo rėmimo fondo lėšų panaudojimą, bendrus viešojo ir privataus verslo projektus ir kitus klausimus, susijusius su turizmo plėtra, glaudesniu bendradarbiavimu su Birštono savivaldybe, aviaturizmo vystymu. Kai kuriais klausimais jų nuomonės sutapo, kai kuriais kiek išsiskyrė ar kandidatai tiesiog rinkosi savus prioritetus. A. Vaidogas savivaldybėje pasigenda atsakingo už verslą specialisto, D. Ručytė mano, kad didesnis dėmesys turi būti skiriamas viešumui bei informacijos apie priimamus sprendimus sklaidai ir gerai apmokamų darbo vietų kūrimui. A. Marcinkevičius tiki, kad reikia skatinti ir mecenatystės bei partnerystės idėjas, Loreta Jakinevičienė tarp prioritetų paminėjo ir skaidrų bei labai atsakingą biudžeto planavimą, o A. Vaicekauskas – ir Verslo informacijos centro steigimą. G. Bartulio teigimu, svarbu išsiaiškinti, „…ar pas mus nėra kam dirbti, ar nėra kur dirbti“ ir pagal tai dėliotis prioritetus verslo paramai bei infrastruktūros vystymui.
Taigi, ko gero, debatuose dalyvavę kandidatai į merus nepasakė beveik nieko, kam nepritartų juos „egzaminavę“ verslininkai. Ar kandidatų išsakytos mintys taps konkrečiais darbais, matyt, parodys ateitis. Bet jau ir tai, kad politikai ir verslas kalbasi, yra gerai.
Ramutė Šimukauskaitė

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *