Kašoniškiai nepamiršta mažiausiųjų – kabina lesyklėles

Spustelėjęs šaltukas ir vietomis žemę užklojęs sniegas apsunkina galimybę šalia mūsų gyvenantiems paukšteliams: žvirbliams, sniegenoms bei zylėms – susirasti maisto. Tačiau kašoniškiai kaip visada suskumba mažiesiems mūsų bičiuliams į pagalbą. Tad šeštadienio popietę vaikai, susirinkę į Kašonių biblioteką, nutarė pagaminti lesyklėlių. Tai padaryti tikrai nėra sunku: juk galima gaminti gražią ir puošnią medinę lesyklėlę, o galima ir iš plastikinio butelio sumeistrauti. Svarbu, kad tai būtų naudinga paukščiams. Zylėms žmonės ant virvutės pakabina žalių lašinių gabalėlį – ir tai joms tikras gardėsis. Zylės yra gana drąsios, jos žiemą ateina visai arti žmogaus teritorijos, tuo metu žvirbliai – daug atsargesni.
Vadovaujant Jiezno gimnazijos mokytojai Romutei Kandrotienei gaminome lesyklėles iš antrinių medžiagų, kurios saugios paukščiams, nekenksmingos aplinkai: iš kartoninių pieno pakuočių, plastikinių butelių… Gražiausias lesyklėles pagamino Indrė ir Gytis Kabašinskai. Jie savo dirbinius išpuošė guašu. Gaminant lesyklėles aktyvūs buvo Laimis ir Edvinas Mickai, Kotryna ir Mantas Šipkauskai, Ovidijus Tamulynas.
Pirmąsias lesyklėles paukščiams tradiciškai pakabinome prie bibliotekos ir bendruomenės namų, vėliau – ir prie individualių namų. Prie lango pakabinta lesyklėlė suteikia daug džiaugsmo ir padeda pažinti mažus margaspalvius paukščiukus. Visi įsipareigojome nuolat prižiūrėti lesyklėles, išvalyti sniegą, paberti maisto.
Staiga spustelėjus šaltukui bei iškritus sniegui galimi trumpalaikiai paukščių lesinimai. O jei šaltis ir sniegas nesitrauks – būtina padėti mūsų mažiesiems sparnuotiesiems bičiuliams ilgesnį laiką. Zylės labai mėgsta juodąsias saulėgrąžas, žalius lašinukus. Žvirbliai labiau mėgsta augalinės kilmės produktus.

Danutė Bajorienė

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *