Atvira jaunimo erdvė „Prienas“ – puiki susibūrimo erdvė Prienų krašto jaunimui!

Nuo 2018 metų spalio vidurio Prienų kultūros ir laisvalaikio centre veiklą pradėjo vykdyti atvira jaunimo erdvė (AJE) „Prienas“. Erdvės tikslas – suteikti galimybę jauniems žmonėms prasmingai leisti laiką ir kartu su bendraamžiais bei jaunimo darbuotojais kurti, bendrauti ar spręsti kasdienybėje kylančius iššūkius neformalioje aplinkoje. Čia laukiamas jaunimas nuo 14 iki 29 metų. Veiklos – nemokamos.
Šiuo metu su jaunimu AJE „Prienas“ dirba trys darbuotojai, atviro darbo su jaunimu specialistai: Roberta Ažukaitė – Zacharevičienė, Edvinas Vrubliauskas ir Živilė Rusevičienė.
„Atviras darbas savitas tuo, kad dalyvavimas siūlomose veiklose nėra saistomas „privalomumu“: norintis dalyvauti jaunas žmogus neprivalo įsipareigoti lankytis nuolat ir nustatytu laiku ar užsiimti tam tikra veikla – jis pats sprendžia, kaip naudoti savo laiką. Unikalu yra tai, kad labai įvairus jaunimas randa tarpusavio kalbą. Labai džiaugiuosi galėdama prisidėti prie tokio proceso“, – taip apie veiklas kalba jaunimo darbuotoja, rinkodaros specialistė, socialinių projektų organizatorė Roberta Ažukaitė – Zacharevičienė.“
Kaip teigia projektų vadovė, jaunimo darbuotoja Živilė Rusevičienė: „Pas mus visi lygūs. Visi savaip įdomūs, charizmatiški, turintys savitą požiūrį į gyvenimą ir mes tai gerbiam. Erdvėje jaunimas laikosi bendrų taisyklių, privalo gerbti vieni kitus, laikytis tvarkos, nevartoti jokių psichotropinių medžiagų. Per ganėtinai trumpą laikotarpį kartu praleidom daug smagaus laiko, dar daugiau visko laukia priešakyje. Nekantriai to laukiame.“
„Atvirasis darbas yra skirtas jaunuoliams, kurie ieško saugios aplinkos, naujų bendrumo, buvimo kartu formų. Turi laisvo laiko, tačiau nežino, kaip ir kur jį turiningai praleisti. Išsiskiria savo rūbais, kalba, elgesiu, taip išreikšdami savąjį kitoniškumą. Ypatingas dėmesys skiriamas tiems jauniems žmonėms, kurie dėl savo elgesio ar išvaizdos nepritampa prie bendraamžių ar suaugusiųjų visuomenės“, – sako jaunimo darbuotojas ir socialinis pedagogas Edvinas Vrubliauskas.

Per 2,5 mėnesio AJE „Prienas“ veiklos laikotarpį pasiekti rezultatai:
. Sukurta komanda.
. Vyksta komandos periodiniai susitikimai, situacijų aptarimai.
. Atviras darbas su jaunimu vyksta kiekvieną trečiadienį nuo 15.00 iki 19.00 val., atskirais atvejais – ir pirmadieniais.
. Jaunuoliai pakviesti į 11 susitikimų, kuriuose apsilankė apie 30 jaunuolių. Bendras apsilankymų skaičius – 300.
. Organizuota įvairi, jauniems žmonėms patraukli, veikla (stalo žaidimai, diskusijos, maisto gamyba, šventinių dekoracijų gamyba, socialinio verslo iniciatyvos, savanorystė renginių metu ir kt.).
. Bendravo ir bendradarbiavo skirtingo amžiaus, socialinių grupių ir interesų jaunimas.
Panaši veikla su jaunimu kitose šalies savivaldybėse vykdoma jau gerą dešimtmetį. Prienų rajonas – viena iš nedaugelio savivaldybių, kuriose ši veikla buvo organizuojama tik epizodiškai, daugiausia visuomeniniais pagrindais.
Šiuo metu jau galime pasidžiaugti pozityviais pokyčiais – atvira jaunimo erdvė Prienuose turi nors ir nedideles, bet nuolatines patalpas. Prienų rajono savivaldybės taryba pritarė jaunimo darbuotojo etato steigimui Prienų kultūros ir laisvalaikio centre, veiklai vykdyti skirtos Jaunimo reikalų departamento prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ir Prienų rajono savivaldybės lėšos. Ilgainiui projektinių lėšų pagalba tikimasi plėsti veiklą ir siekti, kad ji būtų vykdoma ne tik Prienų mieste, bet ir kitose rajono seniūnijose.
Atviros jaunimo erdvės „Prienas“ užsiėmimai vyksta Prienų kultūros ir laisvalaikio centre, 1 aukšte. Sausio – vasario mėnesiais – trečiadieniais 15.00 – 19.00 val., nuo kovo – pirmadieniais, trečiadieniais, ketvirtadieniais.
Daugiau informacijos apie veiklą galite rasti Fb #AtviraJaunimoErdvėPrienas
Atvitos jaunimo erdvės „Prienas“ informacija

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *