Į Prienus susirinkę „valstiečiai ir žalieji“ sudėliojo svarbiausius akcentus

Sausio 26 dieną sniegu užversta Prienų sporto arena vėl tapo respublikinės žiniasklaidos dėmesio sulaukusiu traukos centru. Ne, ne broliai Ballai sugrįžo į Prienus. Susidomėjimą sukėlė šiame mieste vykęs valdančiosios ir reitingų viršūnėse esančios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ataskaitinis – rinkiminis suvažiavimas. Tiksliau, į darbotvarkę įtraukta Valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko Ramūno Karbauskio ataskaita bei išvakarėse įvairių nuomonių ir vertinimų sulaukę klausimai: naujo partijos pirmininko ir jo pavaduotojų rinkimai, kandidato į LR Prezidento postą iškėlimas ir LVŽS sąrašo lyderio Europos Parlamento rinkimuose tvirtinimas.

Pasveikino koalicijos partneriai

LVŽS pirmininkas R.Karbauskis iš suvažiavimo svečio V.Kamblevičiaus gavo simbolinę dovaną – bizūną.

Delegatams sveikinimo žodį tarė partijos Prienų skyriaus pirmininkas Jonas Vilionis. Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos suvažiavimo dalyvius pasveikino ir valdančiosios koalicijos partneris, „socdarbiečių“ pirmininkas Gediminas Kirkilas, kuris pasidžiaugė darnia partneryste ir palinkėjo susitelkimo prezidento rinkimams. Jo įsitikinimu, šaliai reikia vienijančio vadovo, kuris nekovotų su Seimu ar Vyriausybe. Partijos „Tvarka ir teisingumas“ pirmininko pavaduotojas, Seimo narys Vytautas Kamblevičius, sveikindamas partijos vadovybę ir narius, R.Karbauskiui dovanų įteikė bizūną, linkėdamas šiuo įnagiu suvaldyti nepaklusnius frakcijos narius ir atskalūnus. Tiesa, politikas pridūrė nesantis už smurtą, tiesiog pasiūlė botagą pakabinti frakcijoje, kad visi matytų. Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – krikščioniškų šeimų sąjungos atstovai į LVŽS suvažiavimą neatvyko.

LR Seimo pirmininkas V.Pranckietis per suvažiavimo pertraukėlę šiltai bendravo su partijos nariais.

Savo ruožtu partijos pirmininkas R.Karbauskis padėkojo valdančiosios koalicijos partneriams už palaikymą, kuris padėjo išvengti pirmalaikių rinkimų ir prisiėmė asmeninę atsakomybę už tai, kad Seimo frakciją paliko keturi nariai, kuriuos jis rinkimuose buvo įtraukęs į sąrašą.

Svarbiausia – susitelkti ir laimėti ketverius rinkimus
„Dabar mes esame komanda, kurią būtų sunku paveikti,“ – sakė jis, vildamasis, kad įgyta politinė patirtis ir pamokos, surasti nauji veiklos modeliai bei savalaikiai sprendimai partiją sėkmingai atves į kitus rinkimus. O jų laukia ketveri – savivaldos, Prezidento, Europos Parlamento ir Seimo. R.Karbauskis davė suprasti, „valstiečių“ tikslas juose laimėti, antraip partija bus nublokšta atgal, į pradinį tašką, ir visas įdirbis nueis perniek.

Premjeras Saulius Skvernelis tiki savo sėkme Prezidento rinkimuose.

Savo ataskaitoje R.Karbauskis paneigė mitą, esą partijos gretos neauga. Per dvejus metus ji pasipildė 600 naujų narių. Bet R.Karbauskiui rūpi ne matematiniai skaičiai, jo įsitikinimu, svarbesnė vidinė partijos tvirtybė. Todėl jis padėkojo skyrių pirmininkams, neatvėrusiems partijos „vartų“ visiems, kurie tik norėjo patekti į valdžią. „Atsakingai sakau, čia yra tie žmonės, kurie ne žodžiais, o darbais Tėvynę myli,“ – sakė partijos pirmininkas, linkėdamas nariams „niekuomet nesusirgti liga, kai tampa svarbiau „aš“, nei „mes“ bei tarnystė žmonėms“. Tuos, kurie jaučia, kad partijoje jiems ne vieta, jis paragino išstoti iš LVŽS gretų.

LVŽS į Europos Parlamento rinkimus ves Bronis Ropė.

Pasidžiaugęs valdančiosios daugumos atliktais darbais, visuomenės pastebimais pokyčiais, Ramūnas Karbauskis savo ataskaitoje negailėjo kritikos politiniams oponentams, ypač konservatoriams, kurie, jo teigimu, Seime įvairiais būdais trukdė ir vilkino priimti svarbius sprendimus. Ateityje jam, be abejonės, norėtųsi turėti konstruktyvesnę opoziciją.

Dėl pirmininko – jokių netikėtumų, dėl pavaduotojų – intriga
LVŽS pirmininko rinkimuose Ramūnui Karbauskiui varžovų nebuvo – jis vieningai pasiūlytas ir daugumos balsais (dviems pasisakius prieš) perrinktas į šias pareigas dar dvejiems metams. Padėkojęs už pasitikėjimą jis viešai paskelbė apie iniciatyvą kitos kadencijos Seime narių skaičių sumažinti nuo 141 iki 121 ir paragino partiečius skubiai, iki

Suvažiavimo organizacinė sėkmė nemaža dalimi priklausė nuo šeimininkų – LVŽS Prienų skyriaus pirmininko J.Vilionio ir jo komandos.

Prezidento rinkimų antrojo turo, padėti surinkti 300 tūkst. gyventojų parašų, reikalingų referendumo šiuo klausimu paskelbimui. Taip būtų tesėtas vienas iš rinkiminių „valstiečių“ pažadų, – sakė jis.
Dar prieš suvažiavimą R.Karbauskis skyriams išplatino laišką, kuriame pasiūlė keisti partijos įstatus ir beveik perpus sumažinti partijos pirmininko pavaduotojų skaičių. Pirmininkas ir pavaduotojai sudaro partijos valdybą, todėl savo siūlymą išrinkti šešis pavaduotojus R.Karbauskis aiškino noru turėti darbingą, efektyviai veikiantį organą, kuris panašiai kaip širdies vožtuvėlis būtų atsakingas „už kraujo pritekėjimą į širdį“. Savo pavaduotojais pirmininkas norėjo matyti europarlamentarą Bronį Ropę, Aušrinę Norkienę, Joną Jarutį, Valių Ąžuolą, Kristiną Kirslienę ir ką tik į partiją įstojusį

Sveikatos apsaugos ministras A.Veryga suvažiavimo išvakarėse tapo LVŽS nariu ir, R.Karbauskio teikimu, buvo išrinktas vienu iš jo pavaduotojų.

Aurelijų Verygą bei agitavo už juos vieningai balsuoti. Seimo vicepirmininkė Rima Baškienė, beje, dėl ligos nedalyvavusi suvažiavime, savo laiške kandidatuoti į partijos pirmininko pavaduotojas atsisakė.
Visgi iš tribūnos nuskambėjo ir kitų pavardžių, agituota pasitikėti jaunais ir aktyviais politikais, todėl suvažiavimo delegatai slapto balsavimo metu pirmininko pavaduotojus rinko iš dešimties pasiūlytų kandidatų. Ir čia kilo intriga, nes vietoj R. Karbauskio teiktų Jono Jaručio ir Valiaus Ąžuolo buvo išrinktas Seimo narys Tomas Tomilinas (dėl valdybos formavimo išsakęs skirtingą, nei partijos pirmininko, nuomonę) ir ūkio ministras Virginijus Sinkevičius, kurių partijos pirmininkas nebuvo numatęs tarp vicepirmininkų. Tiesa, kaip jis ir tikėjosi, pavaduotojais tapo Aurelijus Veryga, Kristina Kirslienė, Bronis Ropė ir Aušrinė Norkienė.

Iš dviejų pretendentų – palaikymas premjerui Sauliui Skverneliui

Seimo frakcijos „Tvarka ir teisingumas“ seniūnas V.Kamblevičius ir Lietuvos socialdemokratų darbo partijos pirmininkas G.Kirkilas.

LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis su partiečiais pasidalino gera žinia. Tą patį rytą dienraštis „Lietuvos rytas“ paskelbė bendrovės „Vilmorus“ atliktos gyventojų apklausos rezultatus, pagal kuriuos būsimas „valstiečių“ kandidatas LR Prezidento rinkimuose – Premjeras Saulius Skvernelis – kandidatų į šį postą reitinguose aplenkė konservatorių iškeltą parlamentarę Ingridą Šimonytę ir pakilo į antrąją vietą. R. Karbauskio nuomone, kituose reitinguose S.Skvernelis bus pirmas.
Visgi kandidatą į Prezidentus partijos nariai rinko iš dviejų asmenų – premjero S. Skvernelio ir Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio, kurį pasiūlė du skyriai (Kauno rajono ir Zarasų). V.Pranckietis savo kandidatūros neatsiėmė, nes, jo įsitikinimu, „du kandidatai – tai ne nesutarimas, o dvigubai daugiau demokratijos“.

Suvažiavimo delegatų valia Tomas Tomilinas buvo išrinktas partijos pirmininko pavaduotoju.

Tuo tarpu partijos pirmininkas buvo įsitikinęs, kad su V.Pranckiečiu „valstiečiai“ nelaimėtų, ir narius paragino balsuoti už S.Skvernelį, kurį pavadino „tautos prezidentu“. 56 partijos skyrių palaikymą užsitikrinęs S. Skvernelis slaptame balsavime surinko 461 balsą, V. Pranckietis – 103 balsus.
Prieš balsavimą S.Skvernelis, kreipdamasis į delegatus, sakė: „Man svarbūs ne reitingai, o jūsų visų palaikymas“. Jis pabrėžė esąs alternatyva dviems konservatorių kandidatams, kurių konkurencija galimai vyksta dėl akių.
„Lietuvai reikia drąsaus, ryžtingo, atsakingo, turinčio patirtį valstybės valdyme kandidato, kuris girdi žmones, stokojančius paramos, suprantančio, kas yra šeima, ko reikia auginant vaikus. Tik mylimas ir mylintis žmogus gali suprasti ir rūpintis kitais,“ – šie S. Skvernelio žodžiai buvo palydėti pritariančiais plojimais.
Oficialiai tapęs LVŽS kandidatu Prezidento rinkimuose, S.Skvernelis atsisuko į oponentus, ragindamas juos dirbti išvien: „Ramūnai, Viktorai, Mindaugai, užmirškime, kas mus skiria!“

EP rinkimuose – kandidatas Nr.1

Prienų skyriaus delegatai.

Suvažiavime R.Karbauskio siūlymu patvirtintas „valstiečių“ sąrašo Europos Parlamento rinkimuose pirmasis numeris – dabartinis LVŽS atstovas Europos Parlamente Bronis Ropė. Europarlamentaras padėkojo už pasitikėjimą. Jo darbo EP prioritetas – užtikrinti, kad Lietuvos žemdirbiams skiriamos tiesioginės išmokos pasiektų ES vidurkį. Kiti iššūkiai – užtikrinti europinį finansavimą AE uždarymui ir Lietuvos regionų plėtrai.
Suvažiavime, pasinaudodami proga kreiptis į partijos narius, atkakliai savo mintis reiškė keletas jaunųjų politikų, kurių pasisakymai skyrėsi nuo partijos vadovybės bei delegatų daugumos pozicijos. Drąsiam atvirumui juos paskatino tikėjimas vertybėmis, viena iš jų – demokratija.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Politika. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *