Rajono ūkininkus kviečia aktyviai diskusijai

Akivaizdu, kad metai ūkininkams prasidėjo su tais pačiais ir naujais „galvos skausmais“ dėl mažėjančių pieno supirkimo kainų, dėl gruntinio vandens sunaudojimo gyvulininkystėje apmokestinimo, dėl rinkliavos už komunalines atliekas ir atliekų (pakuočių) tvarkymo apskaitos, dėl nenašių žemių žemėlapių, dėl situacijos kiaulininkystės ūkiuose ir kitų įsigaliojusių ar įsigaliosiančių tvarkų, įstatymų bei sutarčių.
Pasak Prienų ūkininkų sąjungos taryboje kalbėjusio Lietuvos pieno gamintojų asociacijos pirmininko Jono Vilionio, šiandien rūpesčių pilni visi žemdirbiai: ir grūdininkai, ir pieno gamintojai, ir gyvulių augintojai, tačiau daugiausia nerimo kyla gyvulininkystės sektoriuje, nes, kaip skelbia statistika, per metus Lietuvoje laikomų galvijų skaičius sumažėjo 2,3 proc., karvių – 5,6 proc. Ir karvių skaičius, Prienų ūkininkų sąjungos pirmininko Martyno Butkevičiaus nuomone, dar labiau mažės, jeigu nebus panaikintas ar pakeistas Pieno įstatymas, perdirbėjams suteikiantis galimybę mokėti skirtingas kainas didesniems ir mažesniems pieno statytojams.
Posėdyje dalyvavę tarybos nariai Ovidijus Drūlia ir Rita Kazlauskienė kalbėjo ir apie žvėrių bei paukščių daromą žalą pasėliams, pievoms, jau ir prie gyvenviečių pastebimus vilkus. J. Vilionio teigimu, visi šie žemdirbiams rūpimi klausimai sausio 8 dieną buvo aptariami žemdirbių organizacijų vadovų susitikime su Premjeru Sauliumi Skverneliu. Susitikimo metu buvo diskutuota ir dėl Žemės ūkio rūmų ir Lietuvos žemės ūkio tarybos finansavimo bei grūdų įvežimo į Lietuvą iš trečiųjų šalių.
Šios problemos yra aktualios visos Lietuvos žemdirbiams, tačiau Prienų krašto ūkininkai, kaip teigė Martynas Butkevičius, turi ir savų – specifinių skaudulių, tarp kurių, ko gero, pats didžiausias yra susijęs su žemės nuoma, žemių „supirkinėjimu“, vadinamaisiais „sofos“ ūkininkais.
Ūkininkai taip pat yra susidūrę ir su kitomis įvairiomis problemomis, draudimais, ribojimais, realiais ir nerealiais reikalavimais, trukdančiais ūkinę veiklą.
Susitarta, kad į Prienus atvyks žemės ūkio ministras su savo komanda. Tad žemdirbiai yra kviečiami apie rūpimus klausimus informuoti seniūnijų žemės ūkio specialistus ir savivaldybės administracijos Žemės ūkio skyrių, kad atvykus ministerijos ir jai pavaldžių valstybinių įstaigų specialistams, jie jau gautų konkrečius atsakymus rūpimu klausimu.
„Gyvenimo“ informacija

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *