Šventinis rytmetys „Jie gina mūsų Laisvę“!

Sausio 11 -osios rytą atminimo žvakučių liepsnelės suspindo Birštono vaikų lopšelio – darželio „Vyturėlis“ languose. Taip visa bendruomenė prisijungė prie pilietinės akcijos „Atmintis gyva, nes liudija“.
Prisiminėm žuvusius už Lietuvos laisvę ir nepriklausomybę. Mes, suaugusieji, išgyvenę, išjautę, matę Sausio 13 -osios įvykius iki šiol prisimenam tų dienų emocijas, nuotaikas. Kaip vaikams papasakoti apie šį istorijos tarpsnį, kad jie suvoktų jo svarbą? Mes esame vieni pirmųjų mokytojų, turime vaikams suprantama kalba tai pateikti. Žiūrėti vaizdo įrašus, skaityti knygeles, piešti, kalbėti, pasidaryti neužmirštuoles ir jas segėti, kviesti žmones, kurie išgyveno sausio 13 -osios įvykius?! Svarbu kalbėti ir prisiminti, kodėl esame laisvi, kodėl galime saugiai gyventi šiandien?!
„Bitučių“ grupės vaikų marškinėliuose „žydi“ neužmirštuolės, jų akys stebi prieš 28 metus nufilmuotus Sausio 13 -osios įvykius. „Aš būsiu kareivis, kai užaugsiu“, „Ir aš,ir aš …“ – pasigirsta vaikų komentarai. Sunki ir labai svarbi kario profesija. Tą patvirtino ir mūsų svečias Kunigaikščio Vaidoto Mechanizuoto pėstininkų bataliono ,,Geležinis vilkas“ karininkas Šarūnas Bajoras. Vaikams buvo labai įdomu pakilnoti kareivišką kuprinę, pamatyti, kas joje sudėta, užsidėti kareivio šalmą, maskuotis, statyti štabą, iškelti štabe vėliavą, pasišviesti tamsoje lazdele, įveikti drąsos ir jėgų reikalaujančias kliūtis. Po sunkių ir įdomių darbų atėjo laikas kareiviškai košei. Įdomiausia vaikams buvo, kaip ją išvirti, jei neturime kur ir su kuo. Karininkas Šarūnas Bajoras vaikams parodė, kaip ir kur bus verdama košė. Ilgai laukti nereikėjo. Ragavom ir gyrėm – labai skanu!
Neatitraukdami akių nuo ekrano vaikai žiūrėjo filmuotą medžiagą apie karių treniruotes, pratybas. Koks sunkus ir pasiaukojantis jų darbas. Mes didžiuojamės jais. Esame dėkingi didvyriams, žuvusiems už mūsų laimingą ateitį.
R.Ulinskienė
Birštono vaikų lopšelio – darželio „Vyturėlis“ „Bitučių“ grupės mokytoja

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *