„Svarbu ne tai, kiek mes turime, bet tai, kiek džiaugiamės tuo, ką turime“…

„Kaip laimėjimą priimkite kiekvieną likimo dovaną…“, – ši bei kitos mintys sukosi ekrane kartu su sustabdytomis Prienų neįgaliųjų draugijos veiklos akimirkomis minint Tarptautinę neįgaliųjų dieną ir šios draugijos 30 -metį jaukioje Prienų kultūros centro salėje.

Svečius bei savus sutiko draugijos pirmininkė Irena Valatkevičienė, atminties akimirkai pakvietusi įsiamžinti prie renginio vedėjos Linos sumanytos ir kruopščiai įrengtos foto „sienos“. Buvo du šaunūs vedėjai, nebe pirmą kartą ėmęsi atsakomybės vesti renginį. Tai – Lina Šakočienė, Balbieriškio seniūnijos padalinio vadovė, ir Mikadas Januškevičius, Stakliškių seniūnijos padalinio vadovas. Besirenkant svečiams, magėjo Linos klausti, kuriame kultūros centre pasiskolino tautinį kostiumą šiai progai? „Per dvi paras pasisiuvau“, – trumpai atsakė ši, pabrėžusi, kad tik galvos apdangalas reikalavo pusdienio darbo. „Iš kur tiek energijos ir ryžto, iš kur jėgų, kai, rodos, tiek daug jau išgyventa…“? Galbūt iš pačios jos mokėjimo džiaugtis akimirka…
– Minėdami 30 -metį, mintimis nusikelkime į praeitį, – pakvietė sveikinimo bei padėkos žodį tarusi draugijos pirmininkė I. Valatkevičienė. Ji trumpai priminė istoriją nuo 1988 m. vykusio steigiamojo suvažiavimo, kai buvo įkurta Prienų invalidų draugija, (vėliau žodis „invalidas“ buvo pakeistas į „neįgalus“ – aut.past.). Šiltais žodžiais buvo prisiminti Petronėlė Mickienė, Ramutis Misevičius, Julija Izabelė Juodsnukienė, draugijos nare esanti nuo 1993 -iųjų, o pirmininkės pareigas ėjusi 16 metų, iki 2017 -ųjų. Atsakingą darbą ji perdavė buvusiai buhalterei Irenai, kuriai gerai buvo ir yra žinomi per keturis šimtus narių vienijančios organizacijos džiaugsmai ir rūpesčiai. Pirmininkė priminė ir apie šviesaus atminimo Seimo nario Juozo Palionio indėlį į draugijos veiklą, kai jam rūpėjo kiekvienas negalią turintis žmogus. Jo bei visų draugijos narių, per trisdešimt metų iškeliavusių į Amžinybę, atminimas buvo pagerbtas tylos minute.
„…Padainuoki, mano mylimas šile, /ir be žodžių savo dainas./ Net rugiai tavęs klauso nutilę,/ Niekada nepamirški manęs…“, – salėje ramiai skambėjo dainos, parašytos Juozo Palionio, nuo pat pradžių pradžios globojusio Prienų neįgaliųjų draugiją, eilėmis. Ir taip simboliškai sutapo, kad šie žodžiai skambėjo gruodžio pirmos dienos išvakarėse… Reikia tikėti, kad gerbiamas Juozas neužmirštas tų, kuriems sunkiu metu ištiesė pagalbos ranką, buvo su jais ir minint 30 -metį…
Skambiomis dainomis šventę pradėjo Prienų neįgaliųjų draugijos ansamblis „Šilas“, vadovaujamas Petro Liubamirsko.
O kiek gero ūpo dovanojo kiekvienam svečiui dainas paskyrę, kiekvienai vedančiųjų minčiai atliepę Jonavos rajono Juškonių kultūros centro liaudiškos muzikos grupė, vadovaujama Valerijos Degutienės. Su Tarptautine neįgaliųjų diena bei veiklos 30 – mečiu neįgaliuosius pagerbė būrys svečių.
Lietuvos neįgaliųjų draugijos atstovės Saulė Vėjelienė ir Lina Arlauskienė padėkas įteikė visų padalinių vadovėms. Susirinkusiuosius sveikino ir Seimo narys Andrius Palionis. Nuoširdžius sveikinimo žodžius, saldžias vaišes neįgaliesiems skyrė rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas, administracijos direktoriaus pavaduotoja Rima Zablackienė, savivaldybės Socialinės paramos ir sveikatos skyriaus vedėja Sandra Mekionienė ir kiti. Rajono seniūnijų seniūnų vardu sveikinimo ir padėkos žodį tarė Naujosios Ūtos seniūnas Algis Aliukevičius. Bičiulius pagerbė Birštono neįgaliųjų draugijos pirmininkė Julija Senavaitienė, Prienų aklųjų draugijos atstovės.
Ir vėl svečių daina keitė viena kitą, skambėjo pačių sukurtos Neįgaliųjų draugijos narių skaitomos eilės.
Gėlės žiedu pirmininkė Irena pagerbė padalinių vadovus, draugijos darbuotojus, buvo neužmiršti, pasveikinti ir buvę skyrių pirmininkai.
Ne kartą nuoširdus ačiū buvo ištartas šio prasmingo renginio rėmėjams: LR Seimo nariui Andriui Palioniui, Prienų rajono savivaldybei, Tarybos nariui Cezarui Pacevičiui, UAB „Lietuviškas midus“, AB „Birštono mineraliniai vandenys ir KO“, L.Beliūnienės IĮ „Pas močiutę“, Sauliui Asilavičiui bei Onai Nemeikštienei.
…o saldžios vaišės buvo dar ilgai skanaujamos visiems bendrystėje susėdus už vaišių stalo. Jau tapę tradicija sudainuoti ir bendrą dainą visiems drauge susirinkus. Kad be galo svarbus ir reikalingas paprastas žmogaus ryšys su žmogumi, savo dovana įrodė rajono savivaldybės mero pavaduotojas Algis Marcinkevičius. Iš svečių juškoniškių akordeoną pasiskolinęs jis užtraukė visiems puikiai žinomą lietuvių liaudies dainą. Ir dainavo visas jungtinis neįgaliųjų choras, pritariant ir viešnioms iš Vilniaus ir savivaldybės. O Lina su Mikadu viktoriną jau skelbia, ragina atsakyti į klausimus apie draugiją, po keleto dainų jie jau praneša apie viktoriną be pralaimėjimo. Ir dar ilgai tęsiasi gerumu gražių žmonių šventė…
Palma Pugačiauskaitė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *