„Mums yra daugybė šansų išplaukti…“

Taip kalbėjo Sigitas Geda 1988 metų liepos 9 dieną Vilniuje, Vingio parke vykusiame mitinge. Ir pranašavo poetas, kad tas „laivas“ vardu Lietuva išplauks iš nugyventos, pilkos, kolchozinės šalies, „kur tiek baimės, tamsos, nesuvestų sąskaitų“.
Prasidėjęs Atgimimas įsiveržė į visų žmonių gyvenimus. Kiekviename Lietuvos kampelyje, taip pat ir Prienų rajone kūrėsi Sąjūdžio iniciatyvinės grupės. Joms rūpėjo visos gyvenimo sritys: tautinis ir dvasinis atgimimas, socialiniai klausimai, ekologija, žemės ūkis.
Prisimenate? Pirmoji laisvai švenčiama Vasario 16 -oji vos talpino žmones Šaulių namuose. Daugybė žmonių per visą miestą lydėjo atkasto LDK Kęstučio paminklo liekanas į būsimą muziejų, susirinko į mitingą „Ąžuolo“ mokyklos stadione, tautinės vėliavos pakėlimo ceremoniją Laisvės aikštėje. Jausmingos delegatų palydos į pirmąjį Sąjūdžio suvažiavimą. Jų, „parvežančių mums Lietuvą“, sutikimas prie rajono ribos.
Pamažu pradėjome grįžti į Tėvynę. Nebuvę joje metų metus, išplėtę akis dairėmės aplink ir pamatėm, kad turim garbingą istoriją, seną, nuostabią kalbą, puikių kultūros paminklų. Kad turime daug paslėpto skausmo ir neteisybės, tragiškų tremtinių, politinių kalinių, partizanų likimų.
Ir pagaliau – Kovo 11-oji, Nepriklausomybė. Išplaukėme?
Birželio pradžioje Justino Marcinkevičiaus bibliotekoje buvo pristatyta Birutės Jonelienės knyga „Laisvės aušra 1988“. Autorė ją skyrė Lietuvos valstybės atkūrimo 100 -mečiui, Sąjūdžio 30 -mečiui. Ir anūkei Simonai – žiupsnelį gyvos praeities. Tiems, kurių tada, Atgimimo laike dar nebuvo pasaulyje. Kaip suvokia nepriklausomybės metais užaugusi karta Atgimimo stebuklą?
Lapkričio 27 d. (antradienį) 17.30 val. kviečiame į susitikimų vakarą „Misija tęsiasi“, skirtą Lietuvos persitvarkymo sąjūdžio 30 -mečiui. Susitiksime su 1990 metų ekspedicijos į Norilską ir „Misija Sibiras“ dalyviais – jaunais, narsiais Lietuvos žmonėmis. Susitikimas vyks Prienų kultūros ir laisvalaikio centre, konferencijų salėje (II a.)
Labai laukiame buvusių sąjūdiečių, tremtinių, visų geros valios žmonių.
Dainora Šaltienė

Rubrikoje „Neliks duonos su druska - liks Tėvynė“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *