Kūrybiškumo išraiška – tapybos darbų paroda

Nuo lapkričio 18 d. Birštono kurhauze veikia Birštono meno mokyklos suaugusiųjų studijos tapybos darbų paroda. Suaugusiųjų dailės studija Birštono meno mokykloje buvo įkurta prieš 12 metų. Jai vadovauja dailininkas, fotografas, pedagogas ir aktyvus visuomenėje žmogus Remigijus Janušaitis.

Studija suburia įvairių profesijų ir įvairaus amžiaus žmones, norinčius išbandyti save kūrybiškumo ir saviraiškos srityje. Dažniausiai po įtemptos darbo dienos kiekvienas čia randa ramią ir malonią aplinką, kurioje vieni mokosi piešti, tapyti, kiti užsiima lipdymo menu. Susirinkę bendraminčiai kartu su mokytoju išgyvena daug gražių akimirkų bendraudami ir draugiškai, su jumoru aptarinėdami kūrybos rezultatus, kaip antai „viskas gerai, bet trūksta miške briedžio ragų ar kiškio ausų, kyšančių iš krūmų“, o kitas, žiūrėk, užmiršo baloj varlę ar krokodilą, ar žvirblį danguje nupiešti. Tačiau galiausiai paveikslu lieka patenkintas ir mokinys, ir mokytojas.
Stebėtinai daug gražių dalykų sukuriama vadovaujant profesionaliam dailininkui Remigijui, kuris patarimais ir geranoriška kritika veda prie galutinio rezultato. Su kiekvienu nutapytu paveikslu ateina žinios ir naujas suvokimas, formuojasi įgūdžiai ir stiprėja motyvacija kurti. Todėl daugelis, kaip „amžini studentai“, kasmet vis ateina ir ateina į studiją su savo naujais sumanymais, paveikslais, pasitarti, pasidžiaugti ir kartais atrodo, kad tos veiklos pabaigos nėra ir turbūt niekada nebus. Bet tai tikriausiai ir yra nuostabu mokytis visą gyvenimą.
Galima sakyti, kad su kiekvienais mokslo metais studijos lankymas tampa vidine gyvenimo forma, kuri leidžia truputį užsimiršti ir visapusiškai atsiduoti savo kūrybiškumui, įvairiems bandymams, nejausti laiko ir pasinerti į grožio paiešką, nes, kaip sako mokytojas, paveikslas visų pirma turi būti gražus ir jam nebūtina logika, gražių daiktų atvaizdavimas…, ir gamtos nereikia kartoti savo paveiksluose, nes tiesiog ji yra nepakartojama, o „šiukšlynėlis“, tai yra paprasčiausi aplink mus esantys daiktai, gali tapti paveiksluose nuostabiausiais. Ir štai čia prasideda mokslas.
Grožis mene turi savo taisykles. Reikia išmokti matyti, stebėti ir pastebėti aplinką, formas, šviesą ir šešėlius, pajausti kompoziciją, suvokti „Aukso pjūvio“ taisyklę, įsivaizduoti ir apskaičiuoti perspektyvą, beprotiškai fantazuoti ir dar daug kitų nežinomų ir paslaptingų techninių dalykų, kurių pagalba gimsta estetinis ir harmoningas paveikslas. Mokomasi eksperimentuoti, nebijoti žaisti su įvairiomis medžiagomis, suvaldyti ir išryškinti kūrinio idėją ir tiesiog pasileisti į nuotykį atitrūkstant nuo kasdieninės gyvenimo rutinos ir rūpesčių. O kur dar dažų magija su begaline spalvų ir atspalvių palete, priverčiančia pasijusti stebukladariais ir nerti į malonius eksperimentus.
Romualda Bartulienė
Birštono meno mokyklos
suaugusiųjų studijos mokinė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *