Birštone atidaryta 2018 m. suaugusiųjų mokymosi savaitė „Lietuva mokosi: iš praeities į ateitį“

Mokymasis – tai vienintelis veiksmas, kurio protas niekad nebaigia, niekad nebijo ir dėl kurio niekad nesigaili.(Leonardas da Vinčis)
Lapkričio 16 -ąją Birštonas tapo šalies suaugusiųjų švietimo centru – šventiškoje kurorto Kurhauzo salėje vyko 2018 m. suaugusiųjų mokymosi savaitės „Lietuva mokosi: iš praeities į ateitį“ atidarymo konferencija. Apie šimtą iš visos Lietuvos susirinkusių švietimo įstaigų, bibliotekų darbuotojų pasveikino Lietuvos suaugusiųjų Švietimo asociacijos prezidentė dr. Vilija Lukošūnienė ir Birštono savivaldybės administracijos švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėja Angelė Žiūraitienė. Jų žodžius palydėjo muzikinis Birštono meno mokyklos mokytojų pasveikinimas.

Konferencijoje pranešimą skaitė Europos suaugusiųjų švietimo platformos „Epale“ autoritetas Lietuvoje, LRT televizijos laidos „Istorijos detektyvai“ autorius Virginijus Savukynas. Pasidalijęs mintimis apie vis spartesnius mūsų gyvenimo pokyčius ir tarsi greitėjantį laiką, jis išreiškė viltį, kad dirbtinis intelektas neatstos žmogaus kūrybiškumo ir „paguodė“, jog esame pasmerkti mokytis visą gyvenimą. Kiekviena diena patvirtina buvusio UNESCO Edukologijos instituto generalinio sekretoriaus Paul Belanger žodžius, jog „išgyvens tik besimokanti planeta“.
Pasisakymo pabaigoje V. Savukynas surengė viktoriną iš Lietuvos švietimo istorijos, o teisingai atsakiusiems į klausimus padovanojo savo knygą „Istorija ir mitologijos: tapatybės raiškos XVII – XIX amžiaus Lietuvoje“.
Konferencijos dalyviai supažindinti, ko ir kaip mokosi suaugę birštoniečiai. Kurorto savivaldybės neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi koordinatorė Solveiga Pempienė pristatė Birštono Trečiojo amžiaus universiteto, meno mokyklos Dizaino studijos bei Birštono viešosios bibliotekos veiklas, organizuojant suaugusiųjų švietimą ir plečiant mokymosi galimybes. Siekdama kokybiškesnio neformaliojo suaugusiųjų švietimo biblioteka atliko gyventojų poreikių apklausą. Išanalizavus rezultatus, kartu su savivaldybe, jos įstaigomis ir organizacijomis, teikiančiomis neformaliojo suaugusiųjų švietimo paslaugas, parengtas „Jaunų žmonių (nedirbančių, nesimokančių ir mokymuose nedalyvaujančių) ir kito neformalaus suaugusiųjų švietimo bei tęstinio mokymosi veiksmų planas 2017 – 2020 metams“. Jo įgyvendinimo koordinatoriumi paskirta Birštono viešoji biblioteka. Kartu su Kauno moters užimtumo centru šiuo metu ji vykdo projektą „Kompleksinis atskirties mažinimas – KAM“. Jo tikslas – padėti vyresnio darbingo amžiaus asmenims integruotis į darbo rinką.
Birštono gimnazijos direktorius Alvydas Urbanavičius, pristatydamas projektą „Lyderių laikas“, kalbėjo apie veiksmingą bendradarbiavimą vaiko sėkmei ir pasidalijo įžvalgomis, kaip ir kodėl mokosi patys pedagogai.
Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos ekspertas Arūnas Bėkšta ragino pasvarstyti, kaip mokysimės ateityje, o Švietimo mainų fondo projektų koordinatorė dr. Edita Trečiokienė pristatė „Epale“ metų andragogų apdovanojimus. Juos pelnė Vilniaus „Varpo“ suaugusiųjų vidurinės mokyklos lietuvių kalbos mokytoja metodininkė Vilma Auglytė, bibliotekininkės iš Panevėžio: Virginija Švedienė, Indrė Rapkevičienė, Kauno statybos ir paslaugų mokymo centro istorijos mokytoja ekspertė Dalina Ubartaitė – Vingienė, Žemaičių „Alkos“ muziejaus ekskursijų vadovė Ajida Stančienė, Lietuvos sporto federacijų sąjungos projektų koordinatorius Tomas Petronis.
2018 m. konkurso „Šimtmečio pamokos“ laureatu tapo Pasvalio krašto muziejaus projektas „Interaktyvi skulptūra – senojo tilto muzikantas Antanėlis“, 2018 -ųjų Metų andragogo vardą pelnė Lietuvos liaudies buities muziejaus vyresnioji muziejininkė Gita Šapranauskaitė.
Antrojoje konferencijos dalyje, nutarę, kad laikas mokytis, jos dalyviai pasklido po visą Birštoną. Vieni viešojoje bibliotekoje susipažino su šiuolaikinėmis technologijomis (3D spausdintuvu, virtualia realybe), kiti muziejuje bandė prakalbinti senuosius tautos raštus, treti „aromatizavosi“ „Eglės“ sanatorijoje. Norintys išsikepti kvepiantį Birštono banginuką skubėjo į sakralinį muziejų, o nagingos moterys džiaugėsi proga Meno mokyklos Dizaino studijoje kurti papuošalus. Grupė konferencijos dalyvių susidomėjo biblioterapija ir „Tulpės“ sanatorijos psichologės Brigitos Gelumbauskienės padedami mokėsi turbūt paties svarbiausio dalyko: kaip būti, kaip gyventi, ir kokia knyga galėtų padėti, jei graužia kaltė, trūksta pasitikėjimo ar susitapatini su kitų tau klijuojamomis etiketėmis.
Susirinkusiesiems pasidalijus, ko išmoko per Birštone praleistą dieną, Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos prezidentė Vilija Lukošūnienė padėkomis ir dovanomis apdalijo visus konferencijos organizatorius: kurorto viešosios bibliotekos, kultūros centro, meno mokyklos, muziejaus žmones, Trečiojo amžiaus universiteto savanores. Atskirą padėką pelnė Birštono savivaldybės neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi koordinatorė, viešosios bibliotekos darbuotoja Solveiga Pempienė, įdėjusi daugiausia darbo ir pastangų, kad 2018 -ųjų Suaugusiųjų švietimo savaitė prasidėtų Birštone ir kad konferencijos dalyviai, palydėti gražia birštoniškės Austėjos Suchockaitės daina apie Lietuvą, išvažiuotų įsitikinę, jog kurortas – gera vieta ne vien poilsiui, bet ir mokymuisi. O ruduo tam tinkamiausias metas ne tik dėl ilgesnių vakarų – tamsesnę dieną ir neraginami dažniau gręžiamės į išmintingų ir savo žiniomis besidalijančių žmonių šviesą.
Genovaitė Mačiūtė
Birštono viešosios bibliotekos bibliografė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *