Birštono jaunimo savaitės renginiai

Spalio 22 – 30 dienomis kurorte vykusi Jaunimo savaitė nestokojo renginių, skirtų saviugdai, akiračio praplėtimui bei turiningam laisvalaikiui. Asociacija Birštono jaunimo klubas ieško būdų, kaip motyvuoti ir suaktyvinti pasyvesnius jaunus žmones, paskatinti jų įsitraukimą į viešąjį gyvenimą, tarpusavio bendravimą ir bendradarbiavimą su kitomis visuomeninėmis organizacijomis.


Birštono gimnazijoje I – II gimnazijinių klasių mokiniams surengta diskusija „Vote’16“. Aktyvus Vilniaus jaunimas birštoniečiams pateikė argumentų, kodėl šešiolikmečiams reikėtų suteikti teisę balsuoti. Kol kas daugumoje Europos Sąjungos šalių jaunimas gali balsuoti tik sulaukęs 18 metų, todėl įvairių judėjimų aktyvistai siekia, kad rinkiminis amžius jaunėtų. Tokiu būdu išaugtų jaunų piliečių suinteresuotumas domėtis politika, valstybės valdymu, jie aktyviau prisidėtų prie pilietinės visuomenės kūrimo. Šiuo metu šešiolikmečiams dar trūksta supratimo apie politines problemas bei politikų sprendimų pasekmes, todėl, Birštono savivaldybės jaunimo koordinatorės Žanetos Židonienės teigimu, ši diskusija paskatins juos susimąstyti apie asmeninę jų atsakomybę.
Kita svarbi sritis – jaunimo verslumo skatinimas. Tuo tikslu Birštono kultūros centre veikiančioje Atviroje jaunimo erdvėje įvyko pirmasis iš numatyto ciklo renginys – mokymai „Verslo startas“. Jaunuoliai turėjo progą pabendrauti su „Startup Lietuva“ atstove ir jaunu vietos verslininku, daugiau sužinoti apie šalies startuolius, jų steigimo procedūras, mokesčius, verslo aplinką, konkrečius žingsnius, pradedant savo verslą. Šie mokymai – Jaunimo klubo vykdomo projekto „Atviri – jaunimui“ dalis, jį finansuoja Socialinių paslaugų priežiūros departamentas prie SADM. Projektą kuruoja birštonietis Helmanas Lik.
Ž.Židonienė sako, kad, tęsiant projektą, lapkritį kurorto jaunimo lyderiai bus pakviesti dalyvauti kituose su verslumo skatinimu susijusiuose mokymuose ir įgys žinių bei įgūdžių, reikalingų prisistatyti potencialiems darbdaviams, CV parengimui bei motyvacinio laiško rašymui.
Jaunimo savaitės metu surengtas „Xbox“ turnyras ir karaokės vakaras jaunimui suteikė galimybę išbandyti kompiuterinę, žaidimų ir garso įrangą, kurią Jaunimo klubas įsigijo gavęs projektinių lėšų. Tokia bendravimo forma pasiteisino, todėl panašius renginius planuojama rengti nuolat.
Vaikams ir jaunimui patiko ir edukaciniai žvakių liejimo užsiėmimai Birštono turizmo informacijos centro patalpose – į juos įvairaus amžiaus jaunimas susirinko itin gausiai. Ši edukacija vyksta antrą kartą ir, jaunimo koordinatorės nuomone, galėtų išsivystyti į nedidelį verslą, juolab kad klubas yra įsigijęs visą žvakių liejimui reikalingą įrangą ir žaliavos.
Birštono jaunimas kartu su kitais kurorto bendruomenės nariais aktyviai įsitraukė į Birštono merės Nijolės Dirginčienės globojamą „Moliūgiadienio“ šventę ir jai pagamino kelis ryškius moliūgų žibintus. Šios šventės dvasia jų neapleido ir Helovino diskotekoje, kuri vyko Birštono kultūros centre. Didžėjų ir gyvos smuiko muzikos vakaras – diskoteka su grupe „Filtered Tools ir Arif“ sulaukė itin gausaus dalyvių skaičiaus bei gerų atsiliepimų, todėl Birštono jaunimo klubo laukia iššūkis surengti ir daugiau teminių diskotekų jauniesiems birštoniečiams.
Tamsiuoju metų laiku jaunimas kviečiamas užsukti į Birštono kultūros centrą, Atviroji jaunimo erdvė (mažoji konferencijų salė) atvira ketvirtadieniais nuo 16 val. Netrukus joje, be kito užimtumo, bus galima pažaisti ir stalo tenisą, ir stalo futbolą.
Dalė Lazauskienė
Birštono jaunimo klubo nuotraukos

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *