„Geriau vieną kartą pamatyti…“

„Vaikas, mokomas vien mokykloje, panašus į vandenį, laikomą ąsotyje, toks įrėmintas… Vaikas už mokyklos ribų – kaip vanduo, krentantis lietumi: jis įsiskverbia visur, viską pamato, įsigeria. Paskui reflektuodamas vėl garuoja, vėl virsta idėjų, gyvenimo, potyrių debesimi. Ar verta debesis uždaryti ąsočiuose? Ir tada net klausimas nekyla, kaip jaučiasi debesis ąsotyje. Manau, jaučiasi ne debesimi, o bala žino kuo“, – sako Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos istorijos mokytoja ekspertė Jūratė Litvinaitė.


Su šiomis, fizikiniais reiškiniais grįstomis mintimis negalima nesutikti, nes jos verčia susimąstyti apie mokyklą, mokymąsi ir mokymą. Labai svarbu – mokinio akiračio plėtimas ir patyriminis mokymas netradicinėse erdvėse. Vedus pamoką kitoje mokymosi aplinkoje mokiniai išsineša gerą įspūdį, praktiškai pamato ir neretai išbando tai, ko klasėje neįmanoma padaryti: ugdo mokinių vaizduotę, be to, leidžia mokytojui pamatyti savo darbo rezultatus, kaip mokiniai įsisavino mokomąją medžiagą, kaip ugdytiniai bendrauja, elgiasi, geba klausyti, bendrauti tarpusavyje bei su kitais suaugusiais. Tai – labai motyvuoja mokinius mokytis, atneša naujų idėjų ir iššūkių, skatina tyrinėti ir tobulėti, verčia matyti gyvenimą ir jį gyventi. Todėl netradicinė pamoka – ekskursija į Kruonio HAE Jiezno gimnazijos mokiniams ir buvo ta galimybė „ištrūkti iš ąsočio ir pavirsti potyrių debesimi“.
Savo patirtis, gautas pamokos metu, atskleidžia gimnazistas Mantas:
– 2018 m. spalio 19 d. Jiezno gimnazijos 2 g klasės mokiniai, vadovaujami fizikos mokytojos Vilmos Mekionytės, išvyko į fizikos pamoką netradicinėje Kruonio HAE erdvėje. Kadangi Kruonio HAE yra ypatingo saugumo zona, o dėl prieš ekskursijos pradžią autobusiukas ir mokiniai buvo akylai patikrinti. Toliau jau leidomės į nuotykių ir įspūdžių kupiną pamoką. Pamoką vedė Kruonio HAE ekskursijų kuratorė Aušra. Pirmiausia mokiniai buvo supažindinti su saugos ženklais visos elektrinės teritorijoje ir turėjo užsidėti spec. šalmus. Susipažinę su taisyklėmis mokiniai ėjo apžiūrėti žemutinio baseino, iš kurio dieną, kai gaminama el. energija, vanduo reversiniu kanalu yra išleidžiamas į jį, o naktį hidroagregatu vanduo yra siurbiamas ir keliamas iš jo reversiniu kanalu į aukštutinį baseiną. Paskui ėjome apžiūrėti pastate įrengto elektrinės maketo ir lankėmės mašinų salėje, kurioje yra gaminama elektros energija. Ji gaminama toje salėje esančiais el. generatoriais – hidroagregatais. Jų – net keturi. Bendra visų keturių hidroagregatų galia siekia 900 megavatų. Kruonio HAE svarsto galimybę statyti ir penktą hidroagregatą . Šiuo metu, nesant dideliam el. energijos poreikiui, elektrinėje veikia tik du hidroagregatai. Įvykus stipriam gedimui el. tinkle, elektrinėje dirba visi keturi hidroagregatai, į el. tinklą įsijungiantys labai greitai. Vėliau ėjome prie reversinio kanalo, kuriuo, slėgiui atspariais vamzdynais, vanduo yra keliamas į aukštutinį baseiną ir iš jo išleidžiamas. Vieno vamzdžio aukštis yra 7,5 m ir jame gali tilpti vilkikas bei dviaukštis autobusas.
Dar apžiūrėjome ir aukštinamuosius transformatorius, kurie paaukština elektros srovę ir viršutinį baseiną, esantį 100 m aukščiau Kauno marių lygio. Tokiame aukštyje sukaupiama vandens potencinė energija. Baseine galėtų tilpti 350 futbolo aikštynų. Kaip mums pasakojo, yra parengtas Kruonio HAE plėtros projektas, ant aukštutinio baseino planuojama statyti plūduriuojančias vėjo jėgaines, o papėdėje įrengti ir saulės baterijas – kolektorius. Gaila, kad buvo labai ūkanota diena, todėl nuo maždaug 100 metrų aukščio atsiveriančio įspūdingo bei įstabaus grožio peizažo negalėjome gerai matyti. Manau, kad tokios ekskursijos yra būtinos ir netgi privalomos, nes tu dar daugiau pamatai bei išgirsti, nei sėdėdamas gimnazijos suole ir kaldamas teorinę medžiagą. Taip nejučia tu pradedi gilintis į tą mokomąjį dalyką dar giliau ir stipriau. Taigi, kaip sakoma, geriau vieną kartą pamatyti, negu dešimt kartų išgirsti.
Vilma Mekionytė
Jiezno gimnazijos fizikos mokytoja
Mantas Kalinkevičius
2 g. kl. mokinys

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *