P. Auštrevičius: „Visada dirbau Lietuvai“

– Kitais metais mūsų laukia treji rinkimai: kovo mėnesį vyks savivaldybių tarybų, gegužės – Lietuvos Respublikos Prezidento ir Europos Parlamento Lietuvoje rinkimai. Toks politinio gyvenimo ir politinių procesų suintensyvėjimas turi didelį pliusą, visiems mums atsiranda puiki galimybė iš arčiau pažinti išsilavinusius, daug pasiekusius ir svarbias pareigas užimančius žmones. Šiandien pas mus svečiuojasi žmogus, kuriam tinka visi šie apibūdinimai, – taip neseniai Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje buvo pristatytas europarlamentaras Petras Auštrevičius.
– Didelė garbė susitikti su jumis tokioje garbingoje erdvėje – Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje. Teko laimė poetą pažinoti, bendrauti, – už šiltą pristatymą dėkojo svečias.
Pasakodamas apie save pabrėžė, kad visada dirbo Lietuvai ir niekad privačiame versle. Jam patinka viešas darbas, patinka dirbti bendram labui ir ieškoti bendro sutarimo. Su didžiausia pagarba atsiliepė apie savo buvusius viršininkus: ekonomistą akademiką Eduardą Vilką, prezidentą Algirdą Mykolą Brazauską. Sukaupta didžiulė patirtis diplomatiniame, parlamentiniame darbe, dabar ir Europos Parlamete, užmegzta daug kontaktų su įvairių šalių kolegomis, aiškinta, pasakota apie Lietuvą, sprendžiant bendrus reikalus…
Svečias nemažai kalbėjo apie Europos Sąjungos naudą. Netiesa, kad mes, kaip ir kitos tautos, būdamos ES narėmis, prarandame savo tapatumą, kalbą, tradicijas… Daug dėmesio skyrė Lietuvos gynybai, saugumui, bendradarbiavimui su Ukraina, siekį į valdžią pritraukti daugiau jaunimo ir kita. Užsiminė ir apie iš ES išstojančią D. Britaniją. Anot P. Auštrevičiaus, taip gerai, kaip buvo, nebus. Ši šalis mažiau įsileis svetimtaučių, bus daug apribojimų. Dalis lietuvių pasiliks, bet išvykstančius reiktų susigrąžinti į Lietuvą.
– Mūsų kelias yra gyvenimas Europos Sąjungoje. Daug darbų padaryta, lieka jų ir ateičiai. Prieš rinkimus girdėsime daug pažadų. Į pažadus mažiau kreipkime dėmesio ir nebijokime paklausti, kaip tai bus padaryta? Eiti į priekį ir matyti viltį – svarbiausias dalykas. Pilietiškumas ir aktyvumas turi būti matomi. Tokios mano įžvalgos ir linkiu, kad kelias Prienuose būtų greičiau sutvarkytas, nes kamščiais konkuruojate su Vilniumi,– šypsodamasis kalbėjo P.Auštrevičius ir atminčiai bibliotekai padovanojo Guy Verhofstad knygą „Paskutinis Europos šansas“.
Žmonės skirstytis neskubėjo, svečiui uždavė nemažai klausimų apie dvigubą pilietybę, vasaros ir laiko keitimą, ką Vyriausybė daro, kad lietuviai sugrįžtų namo, gyventojams sumažėjus, kodėl nemažinamas Seimo narių skaičius, nors savivaldybėse tarybos narių sumažinta, apie atskirtį tarp didžiųjų Lietuvos miestų ir regionų, kodėl, pvz., Graikijoje vidutinė pensija trigubai didesnė nei Lietuvoje ir kt.
P. Auštrevičius sakė, kad jis pritaria dvigubai pilietybei, tik neaišku, ar pasirinktas kelias yra konstitucingas. Dar pridūrė, kad mes jau turime dvigubą pilietybę: Lietuvos ir Europos. Dėl laiko, šį rudenį dar pasuksime laikrodį valanda atgal. Nuo pavasario tikriausiai ne, bet reikia žmonių sutarimo ir pritarimo pasilikti vasaros ar žiemos laiką… Lietuva laukia sugrįžtančių. Kad sugrįžtų, mokyklose reikėtų ir papildomai mokytojų, vaikučiams mokytis lietuvių kalbos. Kai kuriuose miestuose taip jau yra. Ir pridūrė, kad tvirtos tautos, kurios susigrąžina savo žmones, o emigracija – daugelio šalių rūpestis…Seimo narių skaičiaus nereikėtų mažinti, kadangi žmonės sugrįžta. Savivaldybėse tarybos narių sumažinta, nes jose atliekama nedaug funkcijų… Mažinti atskirtį tarp miestų ir regionų būtina. Reikia suteikti daugiau savarankiškumo savivaldybėms, kurios prasčiau dirba – padėti…Atskirtis didžiulė ir būtų neteisinga, kad minimali alga miestuose ir regionuose būtų skirtinga… Atsakydamas į klausimą dėl mūsų mažų pensijų P. Auštrevičius sakė, kad mūsų narystei ES tik 25 -eri metai, nesukaupėme pensinio fondo iki 1991 m., ilgai neapsisprendėme dėl pensijų. Reikia, kad mokesčių sistema būtų efektyvesnė, reikia galvoti apie bazinės formos kitokį formavimą…
Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Pasaulis iš arti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *