Valstiečiai ir žalieji priešrinkiminį sąskrydį skyrė politinei diskusijai

Rugsėjo 30 dieną Pašventupio kaime įvyko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) Prienų skyriaus sąskrydis, į kurį susirinko nemažai partijos narių su šeimomis. Juos pasveikinti atvyko Prienų rajono savivaldybės meras, socialdemokratas Alvydas Vaicekauskas ir kiti koalicijos partneriai savivaldybės Taryboje – Darbo partijos Prienų skyriaus pirmininkė Rima Zablackienė, Lietuvos laisvės sąjungos (liberalai) pirmininkas Algis Marcinkevičius, taip pat į Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą su savo komandos atstovais įsiliejęs Egidijus Visockas – praėjusiuose savivaldos rinkimuose jis dalyvavo po politinės partijos „Lietuvos sąrašas“ vėliava.

Renginys prasidėjo iškilminga įžanga: plevėsuojant valstybės ir LVŽS vėliavoms, buvo sugiedotas Lietuvos himnas. Į sąskrydžio dalyvius kreipėsi sodybos, kurioje vyko šventė, šeimininkas ir partijos Prienų skyriaus pirmininkas Jonas Vilionis, kviesdamas visus bendrauti tarpusavyje, susipažinti su į partiją įstojusiais naujais nariais bei suderinti „stygas“ darniam sąskambiui prieš kitais metais įvyksiančius savivaldos rinkimus.
Sveikinimo žodžius LVŽS pirmininko Ramūno Karbauskio vardu tarė svečias iš sostinės – LR Seimo narys Mindaugas Puidokas, beje, vaikystėje ne vieną vasarą praleidęs netoliese esančioje mamos tėviškėje, Alksniakiemyje. Jo kolega Seime, Tomas Tomilinas, pasidžiaugė Prienų skyriaus aktyvumu ir linkėjo jam intelektualinio augimo. Sąskrydžio dalyvius pasveikino ir kiek vėliau prisijungęs parlamentaras Kęstutis Mažeika.
Po iškilmingos įžangos dalyviai įsitraukė į Lietuvos šimtmečiui skirtą diskusiją politikos ir socialiniais klausimais, joje paliesta savivaldybių tarybų bei prezidento rinkimų tema, aptarti iššūkiai, kuriuos LVŽS turės išspręsti.
Šiuo metu partija yra valdančioji, turinti didelę įtaką. Todėl Seimo nariai kalbėjo apie naujo politinio sezono prioritetus ir planuojamus darbus, kurie būtų nukreipti į korupcijos mažinimą, žmonėms svarbių problemų sprendimą valstybėje ir regionuose, tokiu būdu išsaugant gyventojų pasitikėjimą valdančiąja partija. Tarp planų – parengti projektą dėl tiesioginių seniūnų rinkimų, tai, T.Tomilino nuomone, leistų seniūnijų gyventojams išsirinkti pačius aktyviausius, aplinkinių pagarbą pelniusius žmones, o ir patys seniūnai taptų labiau atsakingi prieš vietos bendruomenes. Numatoma priimti ir Bendruomenių įstatymą, kuris joms suteiktų daugiau galių spręsti problemas, nes kuo aktyvesnės yra bendruomenės, tuo stipresnė savivalda. Pasisakyta už būtinybę stiprinti ryšius su rinkėjais.
Šiuo klausimu koalicijos partneriams patarimų negailėjo meras A.Vaicekauskas. Pasak jo, užsiėmus valdžios formavimu, labai svarbu nepamiršti žmonių, neatitolti nuo vietos aktualijų. Kalbant apie santykius su opozicija, savo nuomones išsakė ne tik meras, bet ir Prienų rajono savivaldybės tarybos narė Rita Keturakienė bei Seimo narys Tomas Tomilinas. Reziumuojant tai, kas buvo pasakyta, jie sutarė, kad opozicijos kritika – tai stimulas valdžios atstovams pasitempti, su oponentais ieškoti sąlyčio taškų bei siekti bendrų konstruktyvių sprendimų.
Diskusiją pakurstė ir auditorijoje kilę klausimai: žmonėms rūpėjo jų gyvenamosios vietovės infrastruktūros gerinimo, miškų išsaugojimo, socialinės nelygybės, bedarbystės ir kiti, su valdančiosios daugumos sprendimais susiję politiniai klausimai. Į vienus atsakė meras A.Vaicekauskas, kitais savo nuomones ir vertinimus pateikė Seimo nariai.
Aktualiai nuskambėjo ir Prienų ūkininkų sąjungos pirmininko Martyno Butkevičiaus mintys. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad reikia daugiau skaidrumo ir atvirumo žemės ūkio politikoje, nes žemdirbiai yra susiskaldę, nepasitiki vienas kitu. Jis taip pat kalbėjo apie įtemptą situaciją medienos apdirbimo sektoriuje. Anot jo, medienos, taip pat biokuro, kainos kyla, neišvengiamai didės ir šildymo kaina, o tai – ne į naudą valdantiesiems, einantiems į rinkimus. Jo teigimu, mažosios lentpjūvės dabar išgyvena sunkų metą, jeigu jos bus priverstos užsidaryti, padaugės bedarbių kaimiškose vietovėse. M.Butkevičius turėjo priekaištų ir dėl Darbo biržos mokestinės politikos, nes, gaudami pašalpas, bedarbiai nesuinteresuoti dirbti, o vietos ūkininkams darbymečiu trūksta papildomų rankų.
Laikas, praleistas visiems kartu, neprailgo, diskusija padėjo išgryninti mintis ir idėjas, su kuriomis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos Prienų skyrius eis į rinkimus. Buvo akcentuota, jog savivaldos rinkimų sėkmė priklausys ne tik nuo valdančiosios koalicijos atliktų darbų svorio, bet ir nuo to, kokio ryškumo asmenybes, turinčias žmonių palaikymą ir pasitikėjimą, partijai pavyks pritraukti į savo gretas pasiruošiamuoju laikotarpiu. Visiems susėdus prie bendro stalo dar ilgai netilo diskusijos aktualiais klausimais.
Sąskrydžio svečiams taip pat netrūko ir pramogų – norintys galėjo išbandyti savo jėgas ir susigrumti įvairiose sporto rungtyse. Nepaisydami žvarbaus oro, vaikai laiką leido žaisdami judriuosius žaidimus, spardė kamuolį, dalyvavo estafetėse, o jų klegesys aidėjo visoje gyvenvietėje.
Vakaro kulminacija tapo gerai žinomo atlikėjo Andriaus Rimiškio, išgarsėjusio muzikiniame projekte „Kelias į žvaigždes“, koncertas. Partijos narių šeimos bei sąskrydžio svečiai noriai linksminosi, šoko ir dainavo gerai žinomas dainas.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Politika. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *