„Sveikatiados“ žygis po Kašonių apylinkes

Rugsėjo 21 dieną Jiezno gimnazijos pradinukai išsiruošė į „Sveikatiados“ žygį po Kašonių apylinkes.


Nuo paties ryto mokinukai su kuprinytėmis ant pečių nerimavo ir laukė žygio pradžios. Visi sėdome į autobusus ir nuvykome į UAB „Davi“ įmonę Kašonyse, kuri gamina vaikų žaidimų namelius. Mus pasitiko direktorius Regimantas Vaičiulis. Jis aprodė gamyklą ir papasakojo, kaip daromi mediniai namukai, medienos atliekų briketai. Apgailestavo, kad dauguma namukų iškeliauja į Europos Sąjungos šalis, o visų daugiausia – į Prancūziją. Po ekskursijos vaikai pateikė daug klausimų, o savininkas noriai atsakinėjo smalsučiams.
Vėliau aplankėme kunigo Prano Bieliausko tėviškę Slabadoje ir nuvykome prie Kašonių dvaro. Ten mus sutiko Kašonių bibliotekininkė Danutė Bajorienė. Ji ir supažindino su kaimo bei dvaro istorija. Pasivaikščiojome po parką, ten vaikai pažaidė žaidimų namelyje.
Po to vykome į Pelekonis. Kopėme į Pelekonių 2 -ąjį piliakalnį. Skanduodami ir dainuodami, žygiavome iki Pelekonių 1 -ojo piliakalnio. Apie juos mums pasakojo Danutė Bajorienė.
Apsidairę po nuostabias savo krašto apylinkes aplankėme gražiai išpuoselėtą Onos Jieznienės sodybą. Šeimininkė mūsų laukė kieme su „boikele“ (sviestamuše) ir pilnu kibirėliu grietinės. Ji papasakojo, iš kur atsiranda grietinė, ir pasiūlė kartu susimušti sviestą. Šviežiai sumuštą sviestą ragavome su karštomis bulvėmis, užsigėrėme „maslionkomis“ (pasukomis). Pažaidę ir pasisupę Onutės kieme visi valgėme grikių košę.
Renginio pabaigoje Jiezno gimnazijos direktorės pavaduotoja Dalia Mazuronienė padėkojo Onai Jieznienei už nuoširdų priėmimą ir senųjų buities darbų mokymą, o Danutei Bajorienei už bendradarbiavimą ir įsitraukimą į „Sveikatiados“ žygio organizavimą Jiezno gimnazijos pradinukams.
Nuoširdžiai dėkojame UAB „DAVI“ direktoriui Regimantui Vaičiuliui už ekskursiją, Onai Jieznienei ir Vošiškių kaimo – už grietinę, Onai Jieznienei iš Pelekonių – už sviesto mušimą ir šiltą priėmimą, Danutei Bajorienei – už pasakojimus, Kašonių bendruomenės nariams už nušienautas prieigas prie piliakalnių ir virėjai Rūtai Paltanavičienei – už skanią košę.
Šiuo žygiu startavo „Sveikatiada“ Jiezno gimnazijoje.
Mokytoja R.Kandrotienė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *