Visuomenės sveikatos saugos reikalavimai patalpų mikroklimatui

Patalpų mikroklimatas – tai patalpų oro temperatūros, temperatūrų skirtumo, santykinės oro drėgmės, oro judėjimo greičio derinys. Mikroklimato parametrų ribinės vertės – optimalios mikroklimato parametrų vertės, kurioms esant aplinkoje, nėra neigiamo poveikio sveikatai. Šios sąvokos yra pateiktos Lietuvos higienos normoje HN 42-2009 „Gyvenamųjų ir visuomeninių pastatų patalpų mikroklimatas“ (toliau-higienos norma), kuri nustato mikroklimato parametrus gyvenamųjų ir visuomeninių pastatų patalpose bei bendruosius mikroklimato parametrų matavimo ir kontrolės reikalavimus.
Higienos normoje mikroklimato parametrų ribinės vertės pateikiamos šaltajam ir šiltajam metų laikotarpiui. Šaltasis metų laikotarpis laikomas tuomet, kai lauko oro vidutinė paros temperatūra yra ne aukštesnė kaip 10O C. Ji nustatoma pagal trijų parų iš eilės lauko oro vidutinę temperatūrą. Higienos normoje šaltuoju metų laikotarpiu nustatytos gyvenamųjų ir visuomeninių patalpų mikroklimato ribinės vertės yra: oro temperatūra 18 – 22O C, santykinė drėgmė 35 – 60%, oro judėjimo greitis 0,05 – 0,15 m/s. Vertinant patalpų temperatūrą, svarbu, kad temperatūrų skirtumas 0,1 m ir 1,1 m aukštyje nuo grindų būtų ne didesnis kaip 3O. Esant didesniam temperatūros skirtumui, į aplinką perduodama žymiai daugiau šilumos, ir jaučiamas diskomfortas. Tai aktualu, jei namuose esama mažų vaikų, kurie dažniausiai žaidžia ant grindų.
Kaip žmogaus organizmą veikia netinkamas mikroklimatas, žinoti reikėtų kiekvienam. Žema aplinkos temperatūra sutrikdo kraujotaką, dėl to nukenčia sąnarių ir galūnių aprūpinimas maisto medžiagomis, paūmėja sąnarių ir nervų ligos, sumažėja imunitetas, dažniau sergama kvėpavimo takų ligomis. Patalpose, kuriose yra žema temperatūra, dažniausiai būna drėgna. Tai sudaro sąlygas atsirasti pelėsiui, kuris užteršia namų orą. Tuomet atsiranda pelėsių grybai, kurie sukelia įvairias alergines reakcijas (kosulį, slogą, akių sausumą, ašarojimą) ir sudaro sąlygas oro lašelinių infekcinių ligų plitimui.
Patalpų vėdinimas – vienas svarbiausių mikroklimatą lemiančių veiksnių. Gyvenamąsias patalpas reikia vėdinti reguliariai, bent kelis kartus per dieną. Jei nėra galimybės tai atlikti reguliariai, patalpas reikėtų vėdinti ryte ir vakare prieš miegą. Renovuotų daugiabučių gyvenamųjų namų, kurių langai yra itin sandarūs, gyventojai susiduria su vėdinimo problema, kadangi nėra pratę vėdinti patalpų atidarant langus žiemą. Tokiais atvejais siūloma dažniau naudoti taip vadinamą „mikroventiliacinę“ langų padėtį. Planuojant langų keitimą, rekomenduojama pagalvoti, ar nevertėtų pasikeisti langų su orlaidėmis. Vėdinamose patalpose judantis oras skatina odos kraujagyslių refleksus ir normalią šilumos reguliaciją, nuo to priklauso odos temperatūra, pulso dažnumas bei šiluminis komfortas. Ilgai nevėdinamose patalpose ore sumažėja deguonies kiekis, kuris lemia nuovargio atsiradimą, galvos skausmą, nervingumą. Taip pat kaupiasi anglies dvideginis, anglies monoksidas, azoto oksidai, sieros vandenilis, acetonai ir kitos kenksmingos medžiagos.
Mikroklimatas vaikų ugdymo įstaigose
Vaikų ugdymo įstaigoms mikroklimato parametrai yra reglamentuoti Lietuvos higienos normoje HN 75:2016 „Ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programų vykdymo bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“ ir Lietuvos higienos normoje HN 21:2017 „Mokykla, vykdanti bendrojo ugdymo programas. Bendrieji sveikatos saugos reikalavimai“.
Patalpose, kuriose vykdoma ikimokyklinio ir (ar) priešmokyklinio ugdymo programa, optimalus mikroklimatas turi būti: santykinė oro drėgmė šaltuoju metų laiku – 35 – 60 %, šiltuoju metų laiku – 35 – 65 %; oro judėjimo greitis šaltuoju metų laiku ne daugiau kaip 0,15 m/s, šiltuoju metų laiku ne daugiau kaip 0,25 m/s; temperatūros parametrai šaltuoju metų laiku: grupės priėmimo, žaidimų patalpoje 20 – 23O C, miegamuosiuose – 18 – 22O C, tualetuose ir prausyklose 19 – 23O.
Mokyklos patalpų mikroklimato reikalavimai: mokymo klasėse, kabinetuose, aktų salėje oro temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 18O C ir šaltuoju metų laiku ne aukštesnė kaip 22O C, o šiltuoju metų laiku ne aukštesnė kaip 28O C, sporto salėje oro temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 15O C ir šaltuoju metų laikotarpiu ne aukštesnė kaip 17O C, o šiltuoju metų laikotarpiu ne aukštesnė kaip 24O C. Persirengimo kambariuose, dušuose oro temperatūra turi būti ne žemesnė kaip 20O C. Santykinė oro drėgmė šaltuoju metų laikotarpiu mokyklos patalpose turi būti 35 – 60 %, šiltuoju metų laikotarpiu – 35 – 65 %, ir oro judėjimo greitis šaltuoju metų laikotarpiu turi būti ne didesnis kaip 0,15m/s, šiltuoju – ne didesnis kaip 0,25 m/s.
Visose vaikų ugdymo įstaigų patalpose turi būti užtikrintas natūralus vėdinimas per atidaromus langus, kuris atliekamas nustatyto režimo tvarka. Atsiradus pelėsiui ar esant netinkamai temperatūrai, būtina reaguoti operatyviai ir nedelsiant pašalinti problemą.
Konsultacinę pagalbą galima gauti adresu: Prienai, J.Brundzos g, 12A, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie SAM Kauno departamento Prienų skyriuje, tel. (8 319) 51162; el. p.: prienai@nvsc.lt.
Almiras Skiauteris
VSC Kauno departamento Prienų skyriaus vedėjas

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *