Pasaulinei gyvūnijos dienai atminti

„Apie žmogaus širdį galima spręsti iš to, kaip jis elgiasi su gyvūnais.“ Immanuel Kant

Nuo 1931 metų visame pasaulyje spalio 4 d. minima Pasaulinė gyvūnijos diena. Ši diena sutampa su šv. Pranciškaus vardadieniu. Šv. Pranciškus visą savo gyvenimą pašventė gyvūnėlių globai. Jis ne tik pats jų neskriausdavo, bet agituodavo ir kitus pasekti jo pavyzdžiu. Jam visi gyvūnai, nepriklausomai nuo rūšies, veislės ir elgsenos savybių, buvo tarsi broliai. Šią dieną visuomenė skatinama skirti ypatingą dėmesį savo augintiniams, padėti beglobiams ir kitaip prisidėti prie gyvūnų gerovės.
Taip pat siekiama atkreipti žmonių dėmesį į gyvūnų apsaugą, švęsti gyvybę visomis jos formomis ir padėkoti gyvūnams už tai, kad jie praturtina mūsų gyvenimą. Ši diena skirta visiems, kurie jaučiasi atsakingi už kitus šios žemės gyventojus.
Naminiai gyvūnai keičia mūsų gyvenimo būdą, skatina mus daugiau judėti ir sveikai gyventi, pakelia nuotaiką – gerina mūsų gyvenimo kokybę.
Lietuvoje egzistuoja per daugelį metų suformuotos gyvūnų laikymo tradicijos, kurios nėra humaniškos gyvūnų atžvilgiu, jų pasekmes jaučia ir žmogus. Šuns rišimas prie būdos ne tik neatitinka visų penkių gyvūnų teisių ir laisvių, bet skatina šuns agresyvumą, o tai kelia pavojų ir žmogui – retai kuris ryžtasi prisiartinti prie pririšto šuns, o tokie bandymai dažnai baigiasi žmonių apkandžiojimu. Negalima jų versti daryti to, kas neatitinka jų prigimties, sukelia nepatogumą, stresą, kančią. Kita vertus, daugelis problemų egzistuoja dėl susiformavusių neigiamų tradicijų, neįsigilinimo į situaciją. Daugelis iš mūsų užaugome nuolat matydami prie būdos pririštą šunį ir tai atrodo labai natūralu, todėl net nekyla klausimas, gerai tai ar blogai. O jei įsivaizduotume žmogų šioje situacijoje? 15 metų pririštą prie būdos? Visada vis toje pačioje vietoje… Pagalvokime visi, ką jaučia prie būdos pririštas šuo! Norisi, kad gyvūnų laikytojai ne tik Pasaulinę gyvūnų dieną, bet visur ir visada atsimintų 5 gyvūnų laisves:
– laisvė nejausti alkio ir troškulio;
– laisvė nejausti nepatogumo;
– laisvė nejausti skausmo, nebūti sužeistam ir nesirgti;
– laisvė nejausti baimės ir nerimo.
Dažniau pažiūrėkime savo gyvūnams į akis, jeigu jos laimingos, tai laimingesni pasijusime ir mes.
Eglė Grigienė
Prienų VMVT vyriausioji veterinarijos gydytoja – inspektorė

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *