Gimnazijoje įkurtos edukacinės erdvės šviesuoliams

Prienų „Žiburio“ gimnazija, ruošdamasi šimtmečio jubiliejaus šventei, pakvietė į edukacinių erdvių, skirtų iškiliausioms gimnazijos asmenybėms, pristatymą.
Peliksui Martišiui (1879 m. – 1955 m.) – Romos katalikų kunigui, švietėjui ir sodininkui, visuomenės veikėjui, „Žiburio“ gimnazijos įkūrėjui ir direktoriui – skirta aktų salė. Tai jis 1918 m. „Žiburio“ draugijos pavedimu Prienuose atidarė progimnaziją ir organizavo mokyklos pastato statybą. 1920 – 1924 m. buvo pastatyta dviejų aukštų medinė Prienų „Žiburio“ gimnazija, kuri 1925 m. išleido pirmąją laidą.
Antanui Maceinai Jasmantui (1908 – 1987) – vienam žymiausių Lietuvos filosofų – ekspozicija įrengta bibliotekoje. Atitinkamai 301, 305, 205 kabinetuose erdvės skirtos Justinui Marcinkevičiui (1930 – 2011) – Lietuvos poetui, dramaturgui, vertėjui, akademikui, visuomenės veikėjui; Jonui Kazlauskui (1930 – 1970) – Lietuvos kalbininkui, vienam žymiausių XX a. baltistų, habilituotam humanitarinių mokslų daktarui; Juozui Stravinskui – Žiedui, Kardui (1914 – 1946) – gimnazijos absolventui ir mokytojui, partizanui, Geležinio Vilko rinktinės vadui.
– Pasitinkant gimnazijos šimtmetį, bendruomenė rinko idėjas ir iniciatyvas, svarstė apie tai, kaip įprasminti šią datą. Viena jų buvo bendrystės tarp dabar besimokančiųjų ir jau baigusiųjų mokyklą, kad dabartiniai moksleiviai taptų tradicijų ir istorijos tęsėjais. Pradžioje galvojome įrengti memorialinius kabinetus žymiausiems gimnazijos moksleiviams. Kandidatus siūlyti kvietėme ne tik gimnazijos mokytojus, moksleivius, bet ir Prienų miesto bendruomenės narius. Pasiūlyta labai daug, išrinkome penkis,- pasakojo renginio vedėja, lietuvių kalbos mokytoja ekspertė Lina Malinauskienė.
Į metus trukusį darbą įsijungė visa mokyklos bendruomenė, prisidėjo nemažai praeitų ir ankstesnių metų abiturientų, dabar jau tapusių dailininkais, architektais, žurnalistais. Filmus apie šias asmenybes sukurti pasisiūlė mokiniai savanoriai, kuriems tai buvo įdomu. Taip gimė edukacinės erdvės, jomis naudotis, filmuotą medžiagą žiūrėti galės ne tik žiburiečiai, bet ir kitų mokyklų moksleiviai. Gimnazijoje galima susipažinti ne tik su P. Martišiaus, A. Maceinos, J. Marcinkevičiaus, J. Kazlausko, J. Stravinsko biografijomis, kūryba, bet ir sužinoti, kaip ir kur įamžintas jų atminimas.
Naudoti filmuotą medžiagą edukacines erdves pristačiusios mokytojos Živilė Jurkšienė, Vilija Juodsnukienė, Snieguolė Vanžodienė, bibliotekininkė Lina Krūvelytė negailėjo gražių žodžių su jomis dirbusiems moksleiviams ir aktyviai talkinusiems buvusiems žiburiečiams. Rezultatas puikus, nes kurta su meile, kūrybine ugnele.
Pristatymo šventėje dalyvavo daug garbingų svečių. Tarp jų – J. Kazlausko duktė Eglė su vyru. Jų viešnagę gimnazijai primins Eglės padovanotas tėvelio brandos atestatas ir raštų dvitomis. Atsiminimais apie A. Maceinos, kaip filosofo, įtaką gyvenime dalinosi jo marti Tatjana Maceinienė. Kartu atvyko ir A. Maceinos brolio Juozo žmona Tamara, gyvenanti ir puoselėjanti Maceinų namus Prienuose, ir jos dukra Beatriče. J. Stravinsko dukra Laimutė sakė, kad jai buvo tik treji su puse, kai tėvelis išėjo į mišką, todėl jo beveik neatmena. Pažįsta tik iš artimųjų prisiminimų. Jie patys šviesiausi. Atvyko ir P. Martišiaus giminaitis Jonas Prūsaitis su žmona bei kiti svečiai.
Prasmingomis edukacinėmis erdvėmis praturtėjusi gimnazija dar labiau įprasmina jos tinklalapyje, filosofijos pastraipoje, įrašytus žodžius: „Šviesk save, šviesk kitus, šviesk taip, kaip turi šviesti „Žiburys“!
Onutė Valkauskienė
Nuotraukos autorės

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *