Naujus mokslo metus pasitikime bendraudami

Kiek daug dalykų galime sutalpinti į vieną žodį – mokytojas. Mokytojas – tai asmenybė, kuri kuria kitą asmenybę. Žmogus – atsakingas už adaptaciją mokykloje, žinių teikimą, motyvaciją, valios ugdymą, kūrybiškumą ir daugybę kitų gyvenimiškų dalykų. Todėl nenuostabu, kad mokytojo profesijai keliami aukščiausi reikalavimai. Jis negali stovėti vietoje, mokytojas privalo nuolat tobulėti, ugdytis pats, kad galėtų mokyti kitus. Būtent apie tai ir apie kitus svarbius dalykus buvo kalbama prieš prasidedant naujiems mokslo metams, rugpjūčio 23 d., Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vykusioje konferencijoje ,,2018 – 2019 mokslo metai: kaip sieksime mokymosi sėkmės?“. Joje dalyvavo Prienų rajono švietimo įstaigų vadovai, mokytojai, Prienų r. savivaldybės atstovai.

Konferencija prasidėjo Prienų ,,Žiburio“ gimnazijos choro atliekamu valstybės himnu. Renginio pradžioje sveikinimo žodį tarė Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas ir jo pavaduotojas Algis Marcinkevičius, linkėję gražių ateinančių mokslo metų. Savivaldybės vadovai apgailestavo dėl užsitęsusių kai kurių ugdymo įstaigų renovacijos darbų. Mero pavaduotojas taip pat negailėjo kritikos ir centrinei valdžiai bei vylėsi, jog kada nors švietimo sistema bent keletą metų galės dirbti stabiliai, be reformų.
Dalyvius konferencija nustebino įdomia koncepcija – buvo pristatyti šeši pranešimai iš visų švietime dalyvaujančių subjektų pusių: švietimo administracijos, įstaigų vadovų, mokytojų, tėvų bei pačių moksleivių. Savo mintimis dalinosi Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros Mokyklų išorinio vertinimo skyriaus vedėja dr. Snieguolė Vaičekauskienė, tėvų atstovė Airina Volungevičienė, Prienų ,,Žiburio“ gimnazijos Mokinių seimo prezidentė Goda Lukoševičiūtė, Prienų r. savivaldybės mokyklų metodinės tarybos pirmininkė Vilija Juodsnukienė, Prienų ,,Žiburio“ gimnazijos direktorė Irma Kačinauskienė ir Prienų r. savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjas Rimvydas Zailskas.
Siekiant dar efektyvesnio mokyklų darbo 2018-2019 metais, konferencijoje diskutuota apie tai, kas yra gera mokykla ir kaip sėkmingai dirbti turėtų mokytojas. Dr. Snieguolė Vaičekauskienė negailėjo provokuojančių klausimų patiems mokytojams ir, žinoma, naudingų patarimų, pagrįstų moksliniais tyrimais. Pasitelkus mokslininko Pareto dėsnį, jog 20 proc. pastangų duoda 80 proc. rezultatų, S. Vaičekauskienė mokytojams pasiūlė kiek neįprastą darbo metodą – 80 proc. svarbiausių žinių pateikti per 20 proc. pamokos laiko (9 minutes), o likusį laiką skirti emociniam ir socialiniam ugdymui, kuris taip pat labai svarbus besiformuojančiai asmenybei bei yra numatytas bendrojo ugdymo programose. Anot Nacionalinės mokyklų vertinimo agentūros Mokyklų išorinio vertinimo skyriaus vedėjos, geras mokytojas remiasi ir duomenimis, ir emocija, ir intuicija. Be emocijos žinia yra prastai pateikiama, nes emociniai dalykai atkreipia dėmesį.
Tėvų atstovė Airina Volungevičienė pritarė, jog svarbu ne tik protas, bet ir emocija bei pridūrė, jog siekiant rezultato ypač svarbu kalbėtis. Jos nuomone, tėvai negali parinkti už vaiką dviejų dalykų: antrosios pusės ir profesijos, bet jie gali padėti pasirinkti. ,,Svarbu vaiko paklausti, kada tu būtum laimingas? Pasirinkimas yra geras, kai vadovaujiesi širdimi, protu ir emocijomis. Dialogo menas išspręstų labai daug problemų. Išmokime dirbti, keliauti, pasitarti kartu“, – kalbėjo trijų vaikų mama.
Pasak ,,Žiburio“ gimnazijos direktorės, geri santykiai negali egzistuoti visoje bendruomenėje, jei jie neegzistuoja nors vienoje grandyje. Tai reiškia, jog mokytojas, kuris nesutaria su vadovu, negali sukurti tinkamo ryšio su mokiniais. Tikriausiai ne veltui gerbiama I. Kačinauskienė kalbėjo apie tai, kas yra sėkmingai dirbanti mokykla. Puikus šių žodžių pavyzdys Prienų ,,Žiburio“ gimnazijos moksleivės kalba ,,Žingsniai link ateities mokyklos“, kurioje moksleivė pabrėžė, kad gera mokykla yra ta, kurioje gali atrasti save ir jautiesi gerai. „Mokinių ir mokytojų tarpusavio santykiai yra esmė ir pagrindas mokinių augimui ir jų daromai pažangai“, – akcentavo Goda Lukoševičiūtė. Apie žmogiškų santykių svarbą kalbėjo ir kita ,,Žiburio“ gimnazijos atstovė Vilija Juodsnukienė, kuri pristatė nepaprastą šios mokyklos įkūrėjo P. Martišiaus asmenybę.
Konferencija baigėsi Prienų r. savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vedėjo Rimanto Zailsko žodžiu, kuris pristatė bendrą Prienų r. švietimo įstaigų situaciją Lietuvos kontekste. Pasidžiaugė plečiamu ikimokykliniu ugdymu, geresniu priešmokyklinio ugdymo poreikių tenkinimu bei krašto mokytojais, iš kurių 99,7 proc. turi tinkamą auklėtojų/mokytojų kvalifikaciją. ,,Prioritetas – ugdymo kokybės gerinimas tobulinant ugdymo procesą,“ – teigė R. Zailskas.
Kad ir kokios skirtingos buvo pasisakiusiųjų istorijos, tačiau mintis išliko ta pati – svarbiausia kalbėtis, ieškoti sprendimų kartu, nes tik bendrystė ugdo šilumą, kuri sukuria jaukią atmosferą mokymosi įstaigoje.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *