Kas Jūs, popiežiau Pranciškau? (I)

Šių metų rugsėjo 22 – 23 dienomis Lietuvoje išgyvensime brangaus svečio lankymosi dienas. Tai visuotinės Bažnyčios vadovas, šv. Apaštalo Petro įpėdinis, šv. Tėvas ir popiežius Pranciškus. Istorijos bėgyje tai 266- asis popiežius, kurio tarnystė prasidėjo 2013 m. kovo 13 d.
Tikrasis popiežiaus vardas yra Jorge Mario Bergoglio. Jis yra pirmasis jėzuitas popiežius, pirmasis iš Amerikos žemyno. Gimė Buenos Airėse, Argentinoje, 1936 m. gruodžio 17 d. Studijavo chemijos mokslus, o būdamas dvidešimt vienerių nusprendė atsiduoti religiniam pašaukimui. Tačiau įšventintas kunigu trisdešimt trejų metų. Prieš įstodamas į kunigų seminariją jis dirbo chemiku- technologu ir klubo apsaugininku. Baigęs teologijos ir filosofijos mokslus, kalbantis keliomis kalbomis, dirbo literatūros ir psichologijos profesoriumi, dėstė Santa Fe Nekaltojo Marijos Prasidėjimo mokykloje, buvo jėzuitų vienuolijos provincijolas, San Migelio Maksimo mokyklos rektorius, apgynė Vokietijoje disertaciją apie katalikų teologą ir filosofą Romano Guardinį, kuris teigė, jog Bažnyčiai reikia atsinaujinti, o tą daryti įgalino visuotinės Bažnyčios Vatikano II susirinkimas.
Popiežiaus Pranciškaus šeima atvažiavo į Argentiną iš Šiaurės Italijos, Pjemonto regiono, 1929 m. Po Pirmojo pasaulinio karo, ieškodami įsidarbinimo galimybių, vyko į Argentiną ir lietuviai. Kai atvažiavo į Argentiną popiežiaus senelis, ten jau buvo įsikūrę trys jo broliai, pradėję grindinio dangos įmonės verslą. 1932 m. krizė Argentinoje palietė Bergoglio šeimą, buvo išbandymų kupinas laikas, nes netekta viso turėto turto. Popiežiaus senelis atidarė konditerijos parduotuvę, o tėtis dirbo buhalteriu grindinio dangos įmonės administracijoje, tuo pačiu padėdavęs savo tėvui parduotuvėje. Popiežiaus seneliai ir tėvas paveldėjo itališkos šeimos tradiciją, kai visa šeima laikosi drauge, glaudžiai bendrauja vieni su kitais, rūpinasi, padeda vieni kitiems. Seneliai nuolat padėdavo popiežiaus tėvų šeimai, kuri gana greitai praturtėjo penkiais vaikais.
Popiežius Pranciškus pasakoja, kad jo tėvai susipažino 1934 – aisiais metais per šv. Mišias saleziečių Šv. Antano koplyčioje, tame pačiame Buenos Airių rajone, kuriame gyveno. Po metų susituokė. Popiežius mena bendravimą vaikystėje su tėčiu, kai žaisdavo kortomis arba kartu eidavę į krepšinio treniruotes. Mama lavino muzikinį vaikų skonį, per Nacionalinį radiją klausydavosi šeštadieniais transliuojamų operų. Mamytė pasakodavo apie tai, kas dainuojama, koks operos siužetas. Popiežius Pranciškus šias šeštadienio popietes su mama ir dviem broliais pavadino nuostabiomis… Iš vaikystės prisiminimų kraitės popiežius pamini ne tik laiką, žaidimus su tėvais, bet ir maisto drauge gaminimą. Mama po penktojo gimdymo buvo paralyžiuota, nors vėliau jos sveikata pagerėjo. Negalėdama greitai tvarkytis kaip mamoms įprasta virtuvėje, ji sudėdavusi maisto produktus ir paaiškindavo vaikams, kokia seka reikia, ruošiant maistą, sumaišyti, kaip išvirti. Taip išmokė savo berniukus gaminti maistą, už ką popiežius Pranciškus yra dėkingas ir dabar. Popiežius Pranciškus pamini, kad moka gerai paruošti milanesą, tai yra labai populiarų Argentinietišką mėsos kepsnį. Šiuo metu maisto ruošimui popiežius laiko neturintis, tačiau jam teko gaminti sekmadienio pietus mokiniams, kai gyveno ir dirbo San Migelio mokykloje.
Popiežius mėgsta humorą. Kai žurnalistas paklausė, ar skaniai gamina, šis atsakė: „Na, dar niekada nieko nenunuodijau.“

Stovi: brolis Alberto Horacio, Jorge Mario, brolis Oscaras Adrianas ir sesuo Marta Regina. Sėdi: sesuo Maria Elena, motina Regina Maria Sivori ir tėvas Mario Jose Francisco Bergoglio.

Trumpai pažvelgėme į popiežiaus Pranciškaus giminės ištakas, šeimą. Dar daug ką galima papasakoti apie popiežių, bet tai palikime būsimiems straipsniams. Šiuo metu labai populiaru skaityti knygas, kurios pristato pop. Pranciškų. Dažniau žvelkime į popiežiaus veidą. Jis niekada nebūna surūgęs ar piktas. Jo veide šviečia šypsena, atvira, nuoširdi ir šilta. Jeigu mums yra liūdna ar sunku, pakeiskime savo mintis, pradėkime nusišypsoti kaimynei senelei ar seneliui, kurių vaikai seniai nelankė, ar vaikui, kurį sutiksite kieme ar gatvėje. O gal pradėkime nusišypsoti laukiamam svečiui popiežiui Pranciškui namuose?
Išgyvenkime tą būsimą apsilankymą ruošdami širdis, kasdien asmeniškai ir bendruomenėse melsdami popiežiaus intencija bei už artėjantį Šv. Tėvo atvykimą: „Melskime už mūsų Šventąjį Tėvą Pranciškų, kad Viešpats Dievas, išrinkęs jį vyriausiuoju vyskupu, saugotų jį sveiką ir tvirtą savo Bažnyčiai – šventajai Dievo tautai valdyti, o mums, jo atvykimo laukiantiems, padėtų deramai pasiruošti ir išgirsti jo nešamą evangelinę tikėjimo, vilties ir meilės žinią.“
dr. R. Zajančkauskienė
Birštono sakralinio muziejaus vadovė
Parengta pagal knygą: S. Rubin, F. Ambrogetti. Popiežius Pranciškus. Pokalbiai su Jorge Bergoglio. Katalikų pasaulio leidiniai. 2013.

Rubrikoje Pasaulis iš arti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *