Holokaustas – svarbus ir po 77 metų

1941 metais Lietuvą ištiko neregėto mąsto tragedija – masinės žydų žudynės. Holokaustas vyko beveik kiekviename Lietuvos miestelyje, ne išimtis ir Prienai, kuriuose vokiečiai žiauriai sušaudė per tūkstantį niekuo nenusikaltusių žydų, gyvenusių Prienų krašte. Šia liūdna proga pirmadienį buvusioje žydų žudynių vietoje vyko Prienų krašte žuvusių žydų paminėjimas.

Prienų krašto muziejaus direktorė Lolita Batutienė trumpai priminė, regis, protu nesuvokiamus, nepamatuoto žiaurumo įvykius, ištikusius lemtingą 1941-ųjų metų vasarą. „Jau 77 metai, kai Prienuose niekas nekalba žydiškai, nešvenčia šabo, o dauguma buvusių sinagogų Lietuvoje sunaikintos arba paverstos kitos paskirties pastatais. Šiandien Lietuvoje yra vos 6 negausios žydų bendruomenės. Pačioje Vokietijos ir Sovietų Sąjungos karo pradžioje, jau antrąją karo dieną, Prienus užėmė priešakiniai vokiečių kariuomenės motorizuoti daliniai. Neilgai trukus suformuota nauja vietos valdžia ir policija pradėjo suiminėti nespėjusius pasitraukti komunistus bei sovietinius aktyvistus. Liepos 5 – 17 d. į Marijampolės kalėjimą buvo išsiųsti 35 komunistai ir naujajai valdžiai pavojingi asmenys. Didžioji dalis – 22 – žydai, kai kurie „pavojų kėlusieji“ – vos šešiolikos. Liepos 16 d. į tą patį kalėjimą išsiunčiama dar 16 Prienų gyventojų, 11 iš jų – žydų tautybės. Vėliau buvo suimami visi žydai: vyrai, moterys, seneliai, vaikai….“
Minėjime dalyvavo Prienų r. savivaldybės atstovai, Balbieriškio pagrindinės mokyklos bendruomenė, Balbieriškio Tolerancijos centro atstovai, Prienų 206 -osios kuopos šauliai bei Kauno žydų bendruomenė. Jos pirmininkas Žakas Gercas dėkojo prieniškiams, kad vyksta tokie paminėjimai ir prižiūrima žudynių vieta: „Tokie paminėjimai labai svarbūs žydams. Sovietmečiu tai nebuvo populiaru, nors anksčiau mes nelabai ir žinojom apie tokias vietas, apie tai, kas ir kodėl įvyko, todėl mūsų pareiga yra pasakyti, kad mes čia ir mes to nepamiršim,“ – sakė Žakas Gercas.
Renginio metu buvo akcentuojama mintis, kad holokaustas svarbus ne tik žydų tautybės žmonėms, jis svarbus ir mums, lietuviams. „Tokie minėjimai svarbūs ne tik žydams, bet ir visiems mums. Juk ir iš mūsų tada išplėšė gyvenimą: mažą verslą, linksmas parduotuvėles, judrų gyvenimą. Viso to mes netekome. Mes netekome savo veido… Ir ilgus metus mes apie tai nekalbėjom, nes tiesiog nežinojom. Tiesiog buvome istorijos įkaitai, jos kaliniai,“ – kalbėjo Prienų rajono savivaldybės mero patarėja Jūratė Zailskienė.
Žydai buvo dvasingi žmonės, jie labai mylėjo meną, o ypač muziką, todėl renginio metu simboliškai skambėjo akordeono bei smuiko garsai. Minėjimo pabaigoje tradiciškai po akmenuką prie paminklo padėti buvo kviečiami visi dalyviai.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *