Žymaus vargonininko dovana jiezniečiams

Praėjusį sekmadienį Jiezno krašto žmonės turėjo progos pasiklausyti vargonų muzikos. Jau kurį laiką „tylinčius“ parapijos bažnyčios vargonus kalbino vargonininkas virtuozas, pianistas, geofizikos profesorius iš Vokietijos Vytenis Vasyliūnas.

V. Vasyliūno kelias į muziką prasidėjo Pietų Amerikoje. Būdamas vos penkerių 1944 – aisiais kartu su tėvais jis atsidūrė Vokietijoje, vėliau – Austrijoje, o 1950 metais likimas Vasyliūnus nubloškė į Pietų Ameriką.
Augęs muzikų šeimoje ir pats gerbiamas Vytenis iš pradžių rinkosi studijas Kolumbijos bei Bostono konservatorijose ir vargonus, su kuriais nesiskyrė ir vėliau, studijuodamas fiziką bei dirbdamas mokslinį darbą erdvės fizikos bei planetų magnetosferos srityse. Profesorius su tėvu, žymiu pianistu, surengė ir daug instrumentinės muzikos koncertų, išleido plokštelių albumą, bet didžioji jo aistra – vargonai. V. Vasyliūnas yra koncertavęs daugelyje Europos šalių, Skandinavijoje, Izraelyje, Australijoje, Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kolumbijoje. Nuo 1998 metų jis beveik kasmet koncertuoja ir Lietuvoje.
– Aš neįsivaizduoju Vytenio gyvenimo be vargonų. Mes juos turime ir namuose, – sakė profesoriaus žmona Lilija Šukytė, pasaulyje žinoma operos primadona, dainavusi visose žymiausiose pasaulio operų scenose, vokalo profesorė.
Beje, jos indėlio esama ir dėl vargonavimo Jiezne. Mat, profesorė šiemet buvo pakviesta vesti meistriškumo pamokas Birštono vasaros menų akademijoje. Atlydėjęs žmoną į Birštoną, Vytenis Vasyliūnas organizatoriams prasitarė norintis pagroti kurioje nors bažnyčioje.
Po koncerto profesorius labai džiaugėsi, kad turėjo progos vargonuoti tokioje nuostabioje Jiezno Šv. arkangelo Mykolo ir Jono Krikštytojo parapijos bažnyčioje. Beje, gerbiamas Vytenis labai atsakingai ruošėsi koncertui, kelis kartus važiavo repetuoti po kelias valandas, Būtent Jiezno bažnyčioje esančiam instrumentui pritaikė partitūrą. Profesorius sakė esąs dėkingas klebonui Rolandui Bičkauskui už galimybę surengti koncertą bei dėmesį repeticijų metu.
Jiezno maldos šventove liko sužavėta ir profesorė Lilija Šukytė, šv. Mišių metu prisijungusi prie bažnyčios choristų ir savo giedojimu suteikusi naujų skambėjimo spalvų. Organizatoriams taip pat smagu, kad svečių iš Vokietijos ir jiezniškių susitikimas tapo abipuse švente.
Ramutė Šimukauskaitė

Rubrikoje Žmonės. Bookmark the permalink.

1 komentaras

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *