Teismas: „Trakų energija“ turi grąžinti Prienams 0,4 mln. eurų

Vilnius, liepos 19 d. (BNS). Prienų rajono valdžia neturėjo mokėti daugiau nei 0,4 mln. eurų Virginijaus Striogos bei Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) valdomos „E energijos“ grupės įmonei „Trakų energija“ (buvusi „Prienų energija“). Tokia išmoka, numatyta jų 2015 metų sutartyje dėl šilumos ūkio nuomos nutraukimo anksčiau laiko, yra negaliojanti, paskelbė teismas.

Kauno apygardos teismas antradienį nusprendė taikyti restituciją – pagal ją „Trakų energija“ savivaldybei turi grąžinti jai sumokėtas lėšas – apie 360 tūkst. eurų (su PVM – apie 435 tūkst. eurų) – jos buvo sumokėtos vykdant 2015 metų sutartį.
Teismas sutiko su prokurorų argumentais, jog „Prienų šilumos tinklams“ 2015 metais buvo grąžintas 1,093 mln. eurų mažesnės likutinės vertės nei nuomos sutarties pradžioje 2000 metais „Trakų energijai“ perduotas turtas.
„Byloje surinkti įrodymai, teismo vertinimu, nesudaro pagrindo išvadai, kad nuomininko investicijomis buvo pagerintas išsinuomotas turtinis kompleksas, nustatyta priešingai – nuomotojui (savivaldybei – BNS) buvo grąžintas mažesnės vertės turtas nei buvo perdavimo laikotarpiu, todėl yra pagrindas spręsti, kad ginčo sutarties dalis, kuria Prienų rajono savivaldybė įsipareigojo per 36 mėnesius „Prienų energijai“ sumokėti 432,6 tūkst. eurų už neatsipirkusias investicijas, prieštarauja tiek imperatyvioms įstatymo (…) nuostatoms, tiek ir sąžiningumo principams“, – rašoma teismo nutartyje.
Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas teigia, jog savivaldybė palaikė prokurorų ieškinį, nes ji galbūt turėjo ne visą informaciją, 2015 metais nutraukiant sutartį.
„Jeigu darant tą nutraukimo sutartį ne visą informaciją mes galėjome gauti iš privataus tiekėjo („Trakų energijos“ – BNS), tai jeigu kažką nuo mūsų nuslėpė, kažko nežinojo, ir teismo metu paaiškėja, kad iš tikrųjų mus kai kur gal ir apgavo, tai mes dėl to ir palaikėme tą ieškinį ir galvojame, kad čia bus mums į naudą“, – BNS sakė meras.
A. Vaicekauskas neįžvelgė savivaldybės kaltės, nutraukiant susitarimus su „Trakų energija“. Jis pridūrė, kad šilumos ūkio perėmimas leido savivaldybei užtikrinti mažesnę šilumos kainą vartotojams.
„Mes žiūrėjome viską gana nuodugniai ir galiausiai vis tiek mums geras sprendimas, nes šiluma atpigo akivaizdžiai. Jeigu anksčiau buvome sąrašo gale pagal kainą, tai dabar, berods, 28 -ti esame Lietuvoje iš 50 -ties tiekėjų. Sutartis (2000 -ųjų šilumos ūkio nuomos sutartis – BNS) buvo parašyta tikrai nekokybiškai, nekvalifikuotai“, – pridūrė A. Vaicekauskas.
Anot jo, reikia palaukti teismo sprendimo įsigaliojimo, nes jis gali būti skundžiamas.
„Dar reiktų palaukti, kol įsigalios tas sprendimas. Beveik tikiu, kad „Trakų energija“ jį skųs ir gali kitų instancijų teismai nagrinėti šį sprendimą“, – BNS sakė A. Vaicekauskas.
„E energijos“ grupės vienas akcininkų ir vadovas V. Strioga teigė ketinantis skųsti teismo sprendimą ir tikisi, kad aukštesnės instancijos teisme jis bus pakeistas.
„Taip, skųsime. Teismo sprendimas absoliučiai keistas, sprendime naudojama teisinė sąvoka „restitucija“, kuri savaime suprantama, kad abi šalys atgauna tai, ką įdėjo. Mes turime grąžinti pinigus, bet mums niekas nėra grąžinama (…) Eilinį kartą Lietuvos teismai užsiima privataus turto nusavinimu, tai yra nacionalizavimu. Kai restitucija vyksta tik į vieną pusę, tai yra turto paėmimas iš privataus investuotojo“, – BNS sakė V. Strioga.
Kauno apygardos teismo sprendimas per 30 dienų gali būti skundžiamas Apeliaciniam teismui.
Pasak jo, šilumos ūkio nuomos nutraukimo sutartis buvo „tam tikras kompromisas“. Jis atmetė svarstymus, kad savivaldybė galėjo prarasti per 1 mln. eurų.
„Teismas perrašė skaičiavimą iš prokurorų, o ten įvesta skaičiavimo klaida. Pagal Lietuvos norminius aktus, reikia skaičiuoti ir sumokėtą nuomos mokestį. Tai iš tikrųjų mes permokėjome, mes turtą grąžinome didesne verte nei išsinuomojome“, – tikino V. Strioga.
Kauno apygardos prokuratūra teismui teigė, jog pagal 2000 metų rugsėjo sutartį dėl šilumos ūkio nuomos „Trakų energija“ investavo 1,506 mln. eurų ir 2015 metais perdavė savivaldybei turto už 3,066 mln. eurų, o skirtumas tarp sutartų investicijų ir realios perduoto turto vertės – 1,560 mln. eurų – yra papildomai įmonės sukurtas turtas, nesuderintas su rajono valdžia.
2015 metų sutartimi, pasak prokurorų, rajonui buvo perduota 1,368 mln. eurų likutinės vertės turto, arba 1,093 mln. eurų mažiau nei jis buvo sutarties pradžioje. Nepaisant to, savivaldybė įsipareigojo per 36 mėnesius „Trakų energijai“ sumokėti 432,5 tūkst. eurų už neva neatsipirkusias investicijas, be to, „Prienų šilumos tinklai“ atsisakė bet kokių reikalavimų į 6,024 tūkst. eurų likutinės vertės turtą.
„Trakų energija“ teismui teigė, kad skaičiuojant perduodamo turto vertę, buvo padaryta techninė klaida ir dalis jo neperskaičiuota iš litų į eurus, todėl tiksli grąžinto turto vertė yra 1,455 mln. eurų. Be to, anot įmonės, prokurorai nutylėjo, jog operatorius mokėjo savivaldybei nuomos mokestį, o pastaroji savarankiškai atliko investicijas. Bendrovė tikino, jog neigiamo turto vertės pokyčio nebuvo, nes jos sumokėtas nuomos mokestis – 1,516 mln. eurų – viršijo neigiamą buhalterinės vertės pokytį – prokurorų skaičiavimais, 1,093 mln. eurų.
Be to, prokurorai, anot „Trakų energijos“, ignoravo jos negautas pajamas, kurias įmonė būtų gavusi, jei sutartis būtų įgyvendinta iki galo, bei pajamas, kurias savivaldybė ir „Prienų šilumos tinklai“ gavo, anksčiau laiko pradėję naudoti savo biokuro katilinę.
Kauno apygardos prokuratūra pernai birželį kreipėsi į teismą, prašydama pripažinti 2015 metų Prienų rajono savivaldybės, Prienų šilumos tinklų ir „Trakų energijos“ sandorį negaliojančiu ir taikyti restituciją, savivaldybei grąžinant sumokėtus pinigus. Prokurorai įtarė, kad Prienų rajono biudžetui galėjo būti padaryta daugiau nei 1 mln. eurų žala.
Prokuroras Marijus Šalčius pernai sakė, jog Prienų savivaldybė neatsižvelgė į Valstybės kontrolės audito išvadas ir nepatikrino, ar perduodant šilumos ūkį „Trakų energijai“, nepadaryta nuostolingų sprendimų.
Valstybės kontrolė teismui aiškino rekomendavusi Prienų rajono valdžiai kreiptis į buvusią nuomininkę, kad ji kompensuotų savivaldybės patirtus praradimus dėl 1,093 mln. eurų sumažėjusios turto vertės bei įvertinti, ar teisingai savivaldybė „Trakų energijai“ moka 432,5 tūkst. eurų. Pasak valstybės auditorių, į jų rekomendacijas nebuvo atsižvelgta.
Be to, Valstybės kontrolė mano, jog šiuo atveju turėtų būti keliamas klausimas dėl galimybės kompensuoti rajono savivaldybei 1,093 mln. eurų praradimus, o ne priteisiamos jos sumokėtos sumos – tai yra 432,5 tūkst. eurų.
Prienų rajono savivaldybė 2015 metų liepą sutarė užbaigti 15 metų trukusią šilumos tinklų nuomos sutartį su „Prienų energija“. Tų pačių metų rugsėjį šilumos ūkio valdymą perėmė savivaldybės įmonė „Prienų šilumos tinklai“. Tai buvo pirmoji pasibaigusi šilumos ūkio nuomos sutartis Lietuvoje.
Autoriai: Vytautas Budzinauskas, Roma Pakėnienė

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *