Afrikinis kiaulių maras nerimsta – jo židinys nustatytas Birštono savivaldybės teritorijoje

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) pirmoje liepos pusėje užfiksavo kelis naujus afrikinio kiaulių maro protrūkius kiaulių laikymo vietose Lazdijų, Pakruojo, Mažeikių, Joniškio, Alytaus rajonuose. O liepos 12 -ąją, gavus Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto tyrimų atsakymą, buvo patvirtintas AKM atvejis ir viename Birštono savivaldybės Bučiūnų kaimo smulkiojo ūkininko ūkyje. Vietos gyventojams sunerimus, kad vasaros metu gali tekti išpjauti ne tik savo poreikiams laikomas kiaules, bet ir nedidelius paršelius, veterinarijos specialistai juos ramina. Jų teigimu, ir AKM buferinėje zonoje galima auginti kiaules, jeigu tik ūkių savininkai jų laikymo vietose užtikrins biosaugos reikalavimus ar suskubs ištaisyti nurodytus pažeidimus.
VMVT Prienų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas – inspektorius Antanas Keturakis patvirtino informaciją apie afrikinio kiaulių maro protrūkį Birštono savivaldybėje:
– Liepos 9 dieną, pirmadienį, į privačiai dirbantį veterinarijos gydytoją kreipėsi vienas Bučiūnų kaimo gyventojas, pranešdamas apie išvakarėse kritusias tris kiaules iš keturių auginamų. Jis, beje, nebuvo deklaravęs kiaulių bandos. Paimti mėginiai. Atlikus laboratorinius tyrimus, praėjusį trečiadienį Nacionalinis maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo institutas patvirtino, kad kiaulės sirgo afrikiniu kiaulių maru. Iš karto imtasi apsaugos priemonių – gaišenos, likusi paskersta kiaulė ir pašarai sunaikinti užkasant, atlikta pirminė tvarto ir aplinkos dezinfekcija, tvartas užplombuotas. Siekiant užtikrinti, kad būtų tinkamai įgyvendintos AKM likvidavimo ir apsaugos priemonės, apie jas informavome Birštono ir Prienų rajono savivaldybių administracijų direktorius.
Prienų VMVT atstovo teigimu, trijų kilometrų atstumu nuo AKM židinio buvo nustatyta apsaugos zona, kurioje taikomi griežti kontrolės reikalavimai. Jai priskirti Birštono savivaldybės Birštono seniūnijos Babronių, Birštono viensėdžio, Bučiūnų, Būdų, Dimšiškių, Geležūnų, Gojaus, Jundeliškių, Kamiliavos, Kimbirų, Nečiūnų, Nemajūnų, Padvariškių, Paverknių I, Paverknių II, Pelėšiškių, Šilaičių, Šilėnų, Širvinių, Tauliukų, Voseliūnų, Žvirgždėnų kaimai; taip pat Prienų rajono savivaldybės Jiezno seniūnijos Jundeliškių, Kukiškių, Sokonių, Voseliūnų kaimai.
Į afrikinio kiaulių maro priežiūros zoną, nuo ligos protrūkio židinio nutolusią dešimties kilometrų spinduliu, be kaimyninių Alytaus savivaldybės kaimų, įeina Birštono savivaldybės Birštono seniūnijos Balvoniškių, Dirvoniškių, Dzingeliškių, Grikapėdžio, Gudakalnio, Ivoniškių, Kernuvių, Lengveniškių, Matiešionių, Medeikonių, Moibelių, Naudžiūnų, Panemunio, Siponių, Šaltinėnų, Škėvonių, Trakelių, Vaitiškių, Žemaitkiemio kaimai ir Birštono miestas. Į šią zoną patenka Prienų rajono savivaldybės Ašmintos seniūnijos Alksniakiemio, Davaitbalio, Kalvių, Pociūnų, Rūdupio, Šmitiškių, Važatkiemio ir Žarijų kaimai, Balbieriškio seniūnijos Giraitiškių, Naravų, Paduoblio, Žiegždrių kaimai, Jiezno seniūnijos Anglininkų, Apušoto, Benčiakiemio, Beniukų, Beržynų, Dambavos, Daukantų, Dvareliškių, Grikapėdžio, Jiezno Kolonijų, Julijanavos, Juodaviškių, Kadikų, Karveliškių, Kašonių, Kisieliškių, Kurmoniškių, Liciškėnų, Lingėniškių, Marginių, Medeikonių, Mediniškių, Musninkų, Nibrių, Padriežiškių, Paverknių, Pelekonių, Sobuvos, Strazdiškių, Šilaičių, Šilinių, Truncų, Verbyliškių, Vėžionių, Vilūnėlių, Vincentavos, Žideikonių kaimai, Jiezno ir Prienų miestai bei Stakliškių seniūnijos Pikelionių kaimas.
Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Prienų VMVT specialistams nurodyta AKM apsaugos ir priežiūros zonose kuo skubiau surašyti visus kiaulių laikytojus ir jų laikomų kiaulių skaičių, iš įtariamų kiaulių paimti mėginius afrikinio kiaulių maro tyrimams. Draudžiamas bet koks kiaulių judėjimas ir vežimas viešaisiais ar privačiais keliais.
Apsaugos ir priežiūros zonose esančias kiaules galima skersti, tačiau prieš skerdimą būtina atlikti jų klinikinę apžiūrą. Paėmus kraujo bei organų mėginius ir gavus neigiamus afrikinio kiaulių maro tyrimų rezultatus, leidžiama naudoti tokių kiaulių mėsą savo reikmėms.
-Vertinti ligos išplitimą ir riziką, užtikrinti AKM kontrolės reikalavimus pakankamai sudėtinga, nes ne visi ūkininkai, patenkantys į šias apsaugos ir priežiūros zonas, yra deklaravę laikomas kiaules. Todėl raginu šiuos gyventojus suskubti ir apie laikomas kiaules nedelsiant pranešti artimiausios seniūnijos darbuotojams arba VMVT Prienų maisto ir veterinarijos tarnybos specialistams, – atkreipė dėmesį tarnybos vyriausiasis veterinarijos gydytojas – inspektorius A.Keturakis.
Kiaulių laikytojams jis primena, kad net ir mažuose ūkeliuose reikia laikytis biosaugos reikalavimų: įeinant ir išeinant iš tvarto dezinfekuoti apavą, neleisti į jį patekti pašaliniams žmonėms, riboti transporto priemonių judėjimą teritorijoje, prireikus – naikinti graužikus ir vabzdžius. Apie sunegalavusias ar kritusias kiaules būtina nedelsiant pranešti veterinarijos specialistams.
Kaip teigė VMVT atstovas, šiuo konkrečiu afrikinio maro atveju nenustatyta kontaktų, per kuriuos galėjo užsikrėsti Birštono seniūnijos gyventojo kiaulės. Tarp seniūnijoje sumedžiotų ir patikrintų šernų nebuvo užkrato nešiotojų, nerasta ir jų gaišenų aplinkiniuose miškuose. AKM virusą didesniais atstumais gali pernešti žmonės, šernai, jis gali išplisti su transporto priemonėmis, šeriant termiškai neapdorotais pašarais, žole, netgi per kraujasiurbius.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *