„PRIENŲ KRAŠTAS. IŠ PRAEITIES Į DABARTĮ“ IR FOTOGRAFAS JUOZAS KLIMAS. Klaidos istorija

Fotografas Juozas Klimas. Prienai. 1934 m.

Prieš pusmetį man išleidus paskutinį Suvalkijos fotografijų serijos albumą „Prienų kraštas. Iš praeities į dabartį“ netikėtai sulaukiau skambučio iš Nemajūnų gyventojos Onos Valerijos Grybauskienės, pastebėjusios nedovanotiną klaidą šioje knygoje, susijusią su produktyviausio Prienų fotografo asmeniu.
Pasirodo, kuriant šį leidinį, trūkstant informacijos apie mano dispozicijoje turimų fotografijų turinį ir vadovaujantis rašaliniu jų autoriaus spaudu su užrašu J. KLIMO FOTOGRAFIJA bei jo brolio Jono Klimo sąskaita, išrašyta „Žiburio“ gimnazijai, aš nusprendžiau, kad fotografo pilnas vardas buvo Jonas. Taip suklydau pats ir suklaidinau šios knygos skaitytojus. Neturėdamas kitos galimybės ištaisyti klaidą, nutariau kreiptis į Prienų krašto laikraštį, juolab kad gavus informaciją

Fotografas Juozas Klimas su žmona Valerija ir vaikais: iš dešinės 1 – Jonas, 2 – Marytė, 3 Juozas. Apie 1954 m.

apie Kaune gyvenantį fotografo sūnų Joną Klimą ir jam maloniai leidus peržiūrėti jo išsaugotas šeimynines nuotraukas, išsiaiškinau, kad minėtame leidinyje apskritai nėra fotografijų autoriaus Juozo Klimo atvaizdo! Tuo tarpu sūnaus Jono albume jų pakankamai daug. Atspindinčių jo tėvo Juozo Klimo, aktyvaus pavasarininko ir patrioto ilgą (gyveno 92 metus, mirė 1995 m.) ir sudėtingą gyvenimą Prienuose, Kaune, Sibiro tremtyje (Mordovijos šachtoje), Akmenės kalėjime ir vėl Prienuose, kur sulaukė ir Lietuvos nepriklausomybės.

Fotografas Juozo Klimo namas iš kiemo pusės. Prienai, Vytauto g. 33. Prie durų stovi jo žmona Valerija Juozaitytė – Klimienė.

Atsiprašydamas fotografo Juozo Klimo giminaičių ir visų skaitytojų prašau albume „Prienų kraštas. Iš praeities į dabartį“ ištaisyti klaidas p. 5 (turinyje), 35-37 ir visur po fotografijomis vietoj „Fot. J. Klimas“, skaityti „Fot. Juozas Klimas“. Taip pat prašau ištaisyti korektūros klaidą Prienų krašto muziejaus darbuotojos Ernestos Juodsnukytės pavardėje 7 p.
Stanislovas Sajauskas

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *