Sukurti namų aplinką gimdyvėms įmanoma ir didelėje ligoninėje

Gimdančioms moterims bei jų naujagimiams labai svarbi aplinka, buvimas tarp artimų žmonių. Kauno klinikinė ligoninė, šią vasarą pabaigusi Akušerijos ginekologijos skyriaus renovaciją, iš pagrindų atnaujino patalpas, įrangą, išsaugojo ir padidino galimybes suteikti šeimoms privatumą. Skyriaus personalui atsirado galimybė padėti šeimoms ir naujiesiems jų nariams gimdymo metu ir po gimdymo jaustis kaip namuose.

Ypatingas laikotarpis
„Nėštumas yra ypatingas laikotarpis moteriai. Tai, visų pirma, didelis džiaugsmas, bet kartu organizme vyksta įvairių fiziologinių permainų, kurios veikia emocijas. Moteris tampa jautresnė kvapams, skoniui, stipriau pasireiškia nuotaikų kaita, stipriai padidėja jos reiklumas komfortui, aplinkai“, – sako Ilona Joneliūnienė, Lietuvos akušerių sąjungos prezidentė ir Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriaus vyresnioji akušerė.
Ji pastebi, kad šiuolaikinės gimdyvės yra daug labiau reiklios, nei prieš porą dešimtmečių, jos turi galimybių rinktis įstaigas, didėja paslaugų įvairovė nėštumo laikotarpiu, gimdymo metu. „Tampa populiaru, kai visą gimdymo eigą prižiūri ir po to su gimdyve bendrauja tik viena akušerė, tokiu būdu sukuriant psichologinį komfortą. Tokia galimybė yra ir Kauno klinikinėje ligoninėje Tiesa, tai leidžiama tik tada, jei visas nėštumo periodas buvo be jokių problemų. Taip pat sudaromos galimybės iš anksto pasirinkti pageidaujamą gydytoją ar akušerę, kurie priimtų gimdymą. Ši paslauga irgi sparčiai populiarėja“, – teigia I. Joneliūnienė.

Gimdyvėms – asmeninės palatos
Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos ginekologijos skyrius jau seniai taiko neįprastą didelėse ligoninėse koncepciją: kurti namų aplinką, užtikrinti maksimalų privatumą, nors padalinys yra vienoje didžiausių Kauno regiono ligoninių. Čia kiekviena gimdyvė turi atskirą palatą, kur šalia mamos su naujagimiu visą laiką kartu gali būti jos šeimos nariai. Ši koncepcija išlaikyta ir po viso skyriaus remonto, kai iš esmės buvo atnaujintos operacinės, gimdyklos, palatos.
Kaip sakė Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriaus vedėja Jūratė Žebrauskienė, po skyriaus renovacijos šviesiose ir erdviose patalpose atnaujinta medicininė aparatūra, lovos, sienos, lubos. „Palatose prie lovų yra įranga, leidžianti bet kuriuo paros metu moteriai išsikviesti skyriaus personalą. Gimdyklose ir palatose įrengtos vonios, dušai. Nuolatinį gryno oro srautą patalpose neatidarius langų užtikrina rekuperacinė ventiliacijos sistema“, – privalumus vardina J.Žebrauskienė.
Į skyriaus renovaciją iš viso investuota beveik 2 mln. eurų, dalį jų dengė Lietuvos ir Šveicarijos bendradarbiavimo fondas.

Bendravimo svarba
Nėštumo metu įvairiausių klausimų kyla net ir toms moterims, kurios gimdo ne pirmą kartą. „Nors gyvename interneto amžiuje, kai yra daug įvairiausios informacijos, visada atsiranda individualių, specifinių klausimų. Dėl to kiekvieną ketvirtadienį 12 val. rengiame nemo-kamas paskaitėles nėščiosioms, jų metu moteris supažindiname su nėštumo, gimdymo, pogimdyminio laikotarpio eiga, atsakome į joms kilusius klausimus. Atskiri užsiėmimai skiriami pasiruošimui naujagimio žindymui. Vis dėlto gyvo bendravimo neįmanoma pakeisti“, – įsitikinusi I.Joneliūnienė.
Po gimdymo rūpesčių nemažėja ir konsultacijų poreikis tik padidėja. I.Joneliūnienė pastebi, kad labai svarbi moterims pagalba – taisyklingas žindymas. „Turėdami Palankios naujagimiui ligoninės statusą neapsiribojame formaliomis konsultacijomis, bet kiekvienu atveju betarpiškai bendraujame su pacientėmis. Mes vieni iš nedaugelio turime žindymo specialistės etatą. Akušerė Valerija Perminaitė padėjo ne vienai moteriai, kuri manė nesugebėsianti kūdikiui užtikrinti natūralaus maitinimo. Labai džiaugiamės, kad beveik visi mūsų skyriuje gimę naujagimiai namo išvyksta maitinami tik mamos pienu “, – pasakoja I.Joneliūnienė.
Konsultacijos tęsiamos ir mamoms išvykus į namus (telefonu ar moterims atvykus į priėmimo kambarį ). Jos taip pat sugrįžta į prieš kelerius metus įkurtą Mamų svetainę, kur bendrauja su personalu, viena su kita, apsikeičia drabužėliais, pasidalija savo patyrimu, auginant savo kūdikius. Susitikimai rengiami kiekvieno mėnesio trečią trečiadienį 15 val.
Visą informaciją apie skyrių ir jame teikiamas paslaugas teikiame telefonais (8 37) 306 062, 8 655 19 296.

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *