Tarybos posėdis

Pritarė draugystės ir bendradarbiavimo sutarčiai
Šiemet gegužę Gruzijoje (Sakartvele) lankęsis Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas aptarė bendradarbiavimo galimybę su Gruzijos Dusheti (Dušečio) savivaldybe, birželį su šios savivaldybės meru buvo suderintas sutarties projektas.
Jam pritarė ir Prienų rajono savivaldybės tarybos nariai, todėl kliūčių pasirašyti sutartį tarp Prienų ir Dusheti savivaldybių neliko. Ketinama bendradarbiauti švietimo, kultūros, meno, sporto, turizmo, aplinkos apsaugos, socialinės priežiūros srityse, remti bendrų projektų, finansuojamų Europos Sąjungos ir kitų fondų lėšomis, rengimą ir įgyvendinimą, personalo patirties mainus.

Panaikinti savivaldybės struktūriniai padaliniai
Nuo šių metų liepos 1 d. panaikintas Savivaldybės administracijos struktūrinis padalinys – Vaiko teisių apsaugos skyrius. Šis sprendimas priimtas, nes vaiko teisių apsaugos skyriai savivaldybėse centralizuojami. Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba taps centrine valstybine vaiko teisių apsaugos institucija, todėl šiuo metu savivaldybėje dirbantys vaiko teisių apsaugos specialistai pereina dirbti į šios institucijos teritorinį skyrių. Kitu savivaldybės Tarybos sprendimu minėtai tarnybai perduotos patalpos, esančios Laisvės a. 12, taip pat reikalingos darbo vietos įrengimo priemonės – baldai, kompiuterinė ir buitinė technika ir kt.
Šia pertvarka siekiama sukurti nepertraukiamai visą parą veikiančią sistemą, kad būtų laiku ir tinkamai sureaguota į smurto, vaikų nepriežiūros atvejus šeimose bei užtikrinta kiekvieno vaiko teisių ir interesų apsauga, vadovaujantis vienodais standartais ir teisiniais pagrindais.
Reformuojant vaiko teisių apsaugos sistemą, prie kiekvieno apskričių principu veiksiančio teritorinio skyriaus kuriamos mobilios pagalbos šeimai komandos, kurios rūpinsis vaiko paėmimu iš jam nesaugios aplinkos, teiks skubią medicininę, psichologinę, socialinę, teisinę, konsultacinę pagalbą to reikalingoms šeimoms, taip pat teiks rekomendacijas nuo liepos 1 d. pradedančiam dirbti atvejo vadybininkui dėl tolesnio darbo su šeima organizavimo.
Vadovaujantis šių metų gegužės 31 d. Tarybos sprendimu, nuo rugsėjo 1 d. naikinamas ir Savivaldybės administracijos filialas – Ašmintos seniūnija.
Meras A.Vaicekauskas sutiko su opozicijos lyderės Loretos Jakinevičienės prašymu šiuo klausimu organizuoti atskirą balsavimą, tačiau priminė Tarybos nariams, kad jie balsuotų atsakingai ir neatidėtų seniūnijos likvidavimo procedūrų. Už seniūnijos panaikinimą pasisakė 12 valdančiosios koalicijos narių, keturi balsavo prieš, du susilaikė, septyni Tarybos nariai nedalyvavo posėdyje.

Vieni vadovai traukiasi iš pareigų, kiti tęsia darbinę veiklą
Ilgametė Prienų meno mokyklos direktorė Rasa Staliūnienė nuo rugpjūčio 1 dienos traukiasi iš užimamų pareigų, kaip teigiama, šalių susitarimu, sumokant jai visas su jos darbo santykiais susijusias išmokas. Jos darbo stažas toje pačioje darbovietėje – daugiau nei 28 metai.
Meno mokyklos perkėlimo ir įsikūrimo naujose patalpose rūpesčiai atiteks būsimam jos vadovui. Kol kas buvusios Nemuno pradinės mokyklos patalpos, kuriose planuojama sutalpinti „Saulutės“ lopšelį – darželį ir Meno mokyklą, dar nepradėtos rekonstruoti.
Atsisveikinant ir dėkojant už ilgametį ir sąžiningą darbą, gėlių puokštė įteikta ne tik Rasai Staliūnienei, bet ir Jiezno pirminės sveikatos priežiūros centro direktoriui Povilui Rimkui.
Gydytojas profesinę veiklą nutraukia, turėdamas 51 metų darbo stažą, iš jų 15 metų skyrė Prienų rajonui – dirbo Balbieriškyje ir Jiezne. Gydymo įstaigos vadovo teigimu, šiam žingsniui jį paskatino nenumatytos šeiminės aplinkybės.
Antrąkart savo karjeroje sugrįžęs į Jiezno PSPC, P. Rimkus rūpinosi pastato renovacija ir aktyviai ieškojo tam finansavimo, susidurdamas su įvairiomis kliūtimis.
P. Rimkus padėkojo Tarybos nariams už palaikymą, patikino daręs viską, ką galėjęs, kad įstaiga išbristų iš skolų, joje pagerėtų paslaugų kokybė ir darbo sąlygos. Išeidamas jis sakė paliekantis palyginti gerus gydytojų ir slaugytojų atlyginimus, taip pat 70 tūkst. eurų viršplaninių lėšų, kurios bus gautos metų pabaigoje.
Tarybos nariai informuoti apie tai, kad šiemet baigėsi Prienų PSPC vadovo Artūro Ivanausko ir Prienų ligoninės direktorės Jūratės Milaknienės penkerių metų darbo kadencijos. Tačiau abu vadovai iš naujo dalyvavo skelbtuose konkursuose užimti šioms pareigoms ir juos laimėjo, todėl šioms įstaigoms vadovaus dar penkerius metus.

Tarp regioninių kultūros projektų vertintojų – Prienų atstovas
Lietuvos kultūros taryba buvo paskelbusi Regioninių kultūros tarybų narių rinkimus. Šios tarybos veiks teritoriniu apskričių pagrindu, regionuose svarstys ir atrinks verčiausius finansuoti kultūros ir meno projektus, kurių sąrašą teiks tvirtinti kultūros ministrei. Atsižvelgdama į patvirtintą sąrašą ir apskričiai nustatytą finansavimo iš Kultūros rėmimo fondo kvotą, projektų sąmatas vertins ir lėšas skirs Lietuvos kultūros taryba.
Prienų rajono savivaldybės taryba į regioninę kultūros tarybą delegavo Kultūros, sporto ir jaunimo skyriaus vedėją Rimantą Šiugždinį. Už ekspertinį darbą taryboje jam bus apmokama.

Prienų rajoną pasieks nauji automobiliai
Sveikatos apsaugos ministerija Prienų rajono pirminės sveikatos priežiūros centrui perdavė modernia medicinine įranga aprūpintą greitosios medicinos pagalbos automobilį „Volkswagen Crafter“, jo vertė per 59 tūkst. eurų. Tarybos nariai šiam sprendimui pritarė – automobilis bus valdomas ir naudojamas dešimt metų pagal panaudos sutartį.
Tarybos pritarimu, šiemet tris rajono mokyklas pasieks „Iveco“ ir „Volkswagen“ markių mokykliniai autobusiukai, kuriuos perduos Švietimo ir mokslo ministerija. Prieš Rugsėjo 1 -ąją geltonasis autobusiukas įriedės į „Revuonos“ pagrindinės mokyklos kiemą, Skriaudžių pagrindinei mokyklai bei Veiverių T.Žilinsko gimnazijai transportas bus paskirtas mėnesiu kitu vėliau.

Atsisakė perimti pastatą Balbieriškyje
Po diskusijų Taryba atsisakė perimti Prienų rajono savivaldybės nuosavybėn valstybei priklausantį ir šiuo metu Švietimo ir mokslo ministerijos patikėjimo teise valdomą nekilnojamąjį turtą – 44 butus, esančius Klevų g. 29, Balbieriškyje.
2017 metais ministerija kreipėsi į Turto banką, prašydama minėtą turtą įtraukti į Viešame aukcione parduodamo valstybės nekilnojamojo turto sąrašą. Tačiau Turto bankas atsisakė tai padaryti, motyvuodamas tuo, kad, esant dabartinėms socialinėms ir ekonominėms prielaidoms, būtų neįmanoma parduoti tokį kiekį butų šioje vietovėje. Prienų rajono savivaldybei buvo pasiūlyta perimti šį pastatą ir jame esančius butus pritaikyti socialiniam būstui.
Tarybos narė Loreta Jakinevičienė palaikė socialinių būstų plėtros idėją tuo atveju, jei ŠMM skirtų lėšų patalpų renovacijai. Jos teigimu, šio pastato pirmame aukšte gyvena septynios būstus išsipirkusios šeimos, todėl, perėmus pastatą, gyventojams būtų lengviau spręsti su jo priežiūra ir tvarkymu susijusias problemas. Vis dėlto, mero A.Vaicekausko teigimu, prisiimti įsipareigojimus už valstybės turtą, juolab remontuoti pastatą savivaldybei yra neracionalu, nes laukiantieji eilėje socialinio būsto nenori keltis gyventi į Balbieriškį.
Tarybos narius mero argumentai įtikino – pastatą Klevų gatvėje ir rūpestį dėl jo jie paliko ministerijai.

Išvada – Administracijos direktorius įstatymo nepažeidė
Prieš kurį laiką savivaldybės Tarybos sprendimu iš šešių politikų buvo sudaryta laikinoji komisija, vadovaujama Arūno Vaidogo, kuri, reaguodama į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos 2018 m. balandžio 16 d. pavedimą, turėjo įvertinti, ar Savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Visockas pažeidė LR Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo nuostatas. Šis tyrimas pradėtas, VTEK gavus piliečio pranešimą, kuriame buvo nurodyta, kad administracijos direktorius pavėlavo savo deklaracijoje nurodyti duomenis apie Lietuvos šaulių sąjungos Prienų 206 -osios šaulių kuopos vado pareigas bei klaidingai nurodė duomenis apie savo, kaip klubo prezidento, dalyvavimą sveikatingumo ir sporto klube „Vėjas“.
Atsižvelgdama į surinktą informaciją, laikinoji komisija keturių narių balsais konstatavo, jog E.Visockas privačių interesų deklaracijoje nustatyta tvarka ir terminais laiku deklaravo savo pareigas ir Šaulių sąjungoje, ir klube „Vėjas“, todėl minėto įstatymo nuostatų nepažeidė. Vienintelis A.Vaidogas administracijos direktoriaus veiksmuose įžvelgė pažeidimų. Balsuojant už pirmąjį punktą, susijusį su šaulių veikla, V.Kupstas susilaikė.
Ši komisijos išvada su atitinkamais dokumentais bus perduoti VTEK, kuri ir priims galutinį sprendimą.

Dalė Lazauskienė 

Rubrikoje Politika. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *