Minėjome Birželio 14 – Gedulo ir vilties dieną

Birželio 14 dieną gimnazijoje vyko netradicinė veikla. Mokiniai buvo pakviesti dalyvauti kūrybiškumo ir susikaupimo reikalaujančiose pamokose. Mokytojai priminė, kokia yra Birželio 14 dienos esmė ir prasmė. 1941 m. birželio 14 dieną prasidėjo pirmieji masiniai trėmimai. Iš Lietuvos ištremta 12,5 tūkst. gyventojų, iš jų per 5 tūkst. vaikų, į lagerius išvežta 7,5 tūkst. politinių kalinių. Deja, tik dešimtadalis iš jų sugrįžo.

Ruošiantis šiai dienai, mokiniai klausinėjo savo artimųjų, tremtinių, apie trėmimo aplinkybes, kokius jausmus jie išgyveno, su kokiais sunkumais susidūrė. Savo pasakojimus mokiniai pristatė klasės draugams, su kuriais diskutavo apie šiuos įvykius. Iš stebėtos dokumentikos, dirbdami poromis, kūrė ketureilius apie būstą, kultūrinę veiklą, darbą ir maistą tremtyje. Ant A3 formato lapų suklijavo užrašytus savo artimųjų prisiminimus, sukurtus ketureilius. Plakatą dekoravo piešiniais ir gamtinėmis medžiagomis.
Veiklų metu mokiniai susipažino su tremtinių kūryba, kurią garsiai skaitė klasės draugams. Eiles aptarė kartu su mokytojais. Kreipė dėmesį į jausmus, emocijas, kurias patyrė žmonės, prievarta išvežami iš savo gimtųjų namų, kaip žmonės jautėsi paliekant namus, kurių net nereikėjo užrakinti, nes išvežami kažkur toli.
Paskutinės pamokos metu mokiniai dalyvavo respublikinėje pilietinėje iniciatyvoje „Raktai iš paliktų namų…“, gamino rugiagėles ir raktus, kuriuos taip pat dekoravo gamtinėmis medžiagomis.
11 val. gimnazijos bendruomenė dalyvavo renginyje Birštono J.Basanavičiaus aikštėje, skirtame Birželio 14 dienai paminėti. Mokiniams žodį tarė Birštono savivaldybės merė N. Dirginčienė. Prie paminklo, skirto partizanams, buvo uždegtos žvakelės ir padėta gėlių. Savo prisiminimais apie gyvenimą tremtyje pasidalino O.Kurapkienė. Eiles skaitė ir dainą atliko gimnazijos mokinės. Renginį vainikavo mokykloje pagamintų raktų įteikimas buvusiems tremtiniams.
Istorijos mokytojos A.Lasatienė ir D.Jonykaitė – Snapaitienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *