Naktis Užuguosčio bažnyčioje atskleidė svarbią datą – parapija skaičiuoja 300 metų

Gegužės viduryje minima Tarptautinė muziejų naktis jau antrus metus buvo paminėta Užuguosčio bažnyčioje, kurios durys lankytojams atveriamos nakties metu, o susirinkusieji turi neeilinę galimybę susipažinti su šventovės istorine bei menine verte. Šiemet istorinė ekskursija priminė daugeliui užmirštą datą – 1717 metais buvo įkurta Užuguosčio parapija. Šią iškilią sukaktį parapijiečiai iškilmingai paminės per tradicinius Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus atlaidus liepos 1-ąją dieną.

Esu sužavėtas istoriniu paveldu, kurį turi Užuguostis“, – savo pasakojimą tąnakt Užuguosčio bažnyčioje pradėjo mūsų krašto istorikas Vytautas Kuzmickas. Atsakingai pasidomėjęs Užuguosčio istorija istoriniuose archyvuose, jis nukėlė susirinkusiuosius net į XV amžių, kada ir prasidėjo Užuguosčio šventovės istorija.

Viena pirmųjų Užuguosčiui svarbių datų – 1495 metai, kuomet tuometinėje didelėje Kauno pavieto teritorijoje tai buvo trečioji vieta pasirinkusi Dievo žodį. Lietuvai priėmus krikštą 1387 metais, krikščionybė skverbėsi šimtmečiais ir į Kauno pavietą atėjo tik 1473 metais Darsūniškyje įkurus katalikų bažnyčią. Antroji vieta – Kauno parapijinė bažnyčia 1490 metais, o trečioji – Užuguosčio, kai 1495 metais čia didikas Mykolas Daugirdas įkūrė Darsūniškio altariją melstis už Daugirdų giminę. Vėliau, Lietuvoje įsivyravus evangelikams reformatams ir Užuguosčio bažnyčia buvo patekusi į jų rankas. Tačiau patiems reformatams pereinant į katalikų tikėjimą, viena iš Užuguosčio bažnyčią valdžiusios reformatų Tolvaišų giminės dukrų Tolvaišaitė Leckienė pastatė naują bažnyčią ir jai 1649 metais suteikė Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus vardą. Iki 1717 metų bažnyčia priklausė Darsūniškio parapijai, bet taip išsiplėtė, kad buvo atskirta ir jau skaičiuoja 300 savo veiklos metų kaip viena seniausių parapijų Kaišiadorių vyskupijoje.

Tai labai ilgas ir reikšmingas laiko tarpas, per kurį šioje vietovėje meldėsi 12-13 tikinčiųjų kartų ir išgyveno gana dramatiškus bei iškilius parapijos įvykius“, – atkreipia dėmesį V. Kuzmickas. Verta paminėti, kad 1778 metais į Užuguostį iš grafų Foglerių koplyčios (buvusios šalia Mogiliovo, dabartinė Baltarusija) buvo atvežtas ir centriniame altoriuje pakabintas stebuklais pagarsėjęs Šv. Mergelės Marijos su vaikeliu paveikslas. Užuguostyje jis yra jau 260 metų ir prieš 120 metų buvo išgelbėtas iš negailestingo, paskutinę trečiąją medinę Užuguosčio bažnyčią nusinešusio gaisro. 1898 metais sudegus Užuguosčio bažnyčiai buvo iškilęs klausimas netgi naikinti Užuguosčio parapiją ir prijungti ją prie Aukštadvario, tačiau atkaklaus klebono ir parapijiečių dėka naujos akmeninės bažnyčios statyba buvo pradėta. Pernai Užuguosčio parapijiečiai minėjo ir šventė 115 metų akmeninės Užuguosčio bažnyčos sukaktį.

Trys svarbios datos

Turime tris svarbias datas, bylojančias apie ilgą ir didžią mūsų Užuguosčio istoriją, kurią turime išsaugoti savo atmintyje ir ateities kartoms. Tai 1495 metai, kai čia pirmą kartą buvo pradėtas skleisti Dievo žodis, tai 1717 metai, kai buvo įkurta Užuguosčio parapija ir 1902 metai, kai buvo pastatyta dabartinė akmeninė bažnyčia, kurioje meldžiamės jau daugiau nei šimtmetį ir ji neabejotinai stovės daugelį amžių. Šiemet 300 metų parapijos sukakties proga atidengsime jubiliejinę memorialinę lentą šioms svarbioms Užuguosčio datoms atminti. Už tai dėkojame Prienų rajono savivaldybei, kuri nelieka abejinga Prienų krašto istorijos puoselėjimui ir prisideda prie šių dienų užuguostiečių iniciatyvų įprasminimo“, – sako Danutė Adamonienė, Užuguosčio bendruomenės „Radasta“ pirmininkė.

Istoriškai taip susiklostė, kad Užuguostyje stovėjusios bažnyčios maždaug kas 100-150 metų būdavo atnaujinamos ir atstatomos. Pirmosioms dviem medinėms bažnyčioms buvo negailestingas laikas, trečiajai medinei – gaistas, bet tada dosnių fundatorių, o šiais laikais – rėmėjų lėšomis Dievo namai Užuguostyje stovėjo ir dar stovės. Prabėgus daugiau nei 100 metų, dabartinei akmeninei bažnyčiai taip pat reikia remonto. Šiuo metu parapijiečių lėšomis perdažomas bažnyčios fasadas, tačiau istorinio paveldo objektas reikalauja kur kas rimtesnės priežiūros ir remonto. Prisidėti gali kiekvienas pervesdamas savo auką į Užuguosčio Šv. apaštalų Petro ir Pauliaus bažnyčios sąskaitą banke (Nr. LT307300010089798042).

Užuguosčio jubiliejus žada naują kaimo ateitį

Liepos 1 dieną Užuguosčio parapijos jubiliejaus proga Užuguosčio kaimo jaunimo iniciatyvų klubas parapijiečiams dovanoja šventinį koncertą ir pradeda renginių ciklą „Mūsų Užuguosčio ateitis – socialinis verslas“, kuriam finansavimas buvo gautas iš Lietuvos žemės ūkio ministerijos.

Aktyviai į Užuguosčio kultūrinio gyvenimo puoselėjimą ir užimtumo organizavimą įsitraukę Užuguosčio kraštiečiai šiemet visus pagrindinius renginius įprasmino siekdami populiarinti Užuguostyje pradėtą socialinio verslo iniciatyvą – amatininkų el. parduotuvės www.uzguostisonline.lt veiklą, kuri ir buvo sukurta tam, kad dalis lėšų nuo pardavimų būtų skiriama Užuguosčio gerovei kurti.

Renginių ciklą sudarys keturi dideli renginiai Užuguostyje – trys tradiciniai ir vienas naujas, skirti bendruomenės sutelktumui bei socialinio verslo populiarinimui kaimiškoje vietovėje. Visus keturis renginius jungs speciali Užuguosčio socialinio verslo www.uzguostisonline.lt scena, kurioje vyks koncertai ir bus pristatomos socialinio verslo kaime perspektyvos.

Renginių ciklo atidarymo renginys „Šiemet Užuguosčio parapijai – 300 metų“ vyks liepos 1 d. Užuguostyje, kur scenoje koncertuos krašto folkloro atlikėjai ir ansamblis „Muzika jums“, o specialioje www.uzuguostisonline.lt palapinėje vyks Užuguosčio krašto amatininkų prisistatymai, bus teikiama informacija apie kitus renginius, vyks vaikų registracija į Jaunimo karybos ir amatų stovyklą Užuguostyje, bus priimami daiktai steigiamam Užuguosčio šimtmečio muziejui, taip pat bus galima išsiųsti specialius atvirlaiškius Užuguosčio kraštiečiams su nuostabiu Užuguosčio kraštovaizdžių atvaizdu. Renginio išvakarėse, birželio 30 d., organizuojamas dviračių žygis „Aplink Užuguosčio parapiją“, kuris nusidrieks nuo Guostaus ežero iki Nemaitonių seniūnijos Kaišiadorių rajone. Planuojamas trasos ilgis – apie 30 km. Vyksta išankstinė registracija, yra galimybė išsinuomoti dviračius. Kreiptis el. paštu musu.uzuguostis@gmail.com arba telefonu 860012812.

Antrasis ciklo renginys – dienos tipo Jaunimo karybos ir amatų stovykla su atvira koncertine programa, kuri šiemet Užuguostyje vyks rugpjūčio 7-12 dienomis. Kaip ir pernai, stovyklos karinę dalį iš dalies finansuoja Lietuvos krašto apsaugos ministerija, o šiemet prisidėjus Lietuvos žemės ūkio finansavimui stovykla išplečiama papildant ją programa „Tradicinis amatas kaip socialinis verslas“. Stovyklos metu vaikai ir jaunimas susitiks ne tik su kariais ir mokinsis karybos subtilybių, tačiau turės galimybę pasisemti ir verslumo patirties, susipažinti su socialinio verslo galimybėmis bei perspektyvomis. Atviroje stovyklos programoje penktadienį vakare tradiciškai bus rodomas kinas pripučiamame ekrane po atvirtu dangumi, šeštadienį vakare bus statoma speciali socialinio verslo www.uzguostisonline.lt scena, vyks žinomų atlikėjų koncertas, o susirinkusiuosius oro balionu į dangų kels Oreivystės centras. Paskutinę stovyklos dieną sekmadienį numatoma organizuoti šeimų pikniką ir atviras strėliasvydžio varžybas drauge su „Laisvalaikio terapija“ iš Birštono.

Šiemet rugpjūtis Užuguostyje bus itin gausus renginių – paskutinę rugpjūčio dieną Užuguostis taps Lietuvos socialinio verslo traukos centru, nes bus organizuojamas Nacionalinis socialinio verslo piknikas javų lauke. Pirmą kartą organizuojamos renginio tikslas pritraukti Lietuvoje veikiančius socialinius verslus atvykti pasidalinti savo gerąja patirtimi, taip pat pasikviesti Lietuvos žemės ūkio ministerijos ir „Versli Lietuva“ atstovus, Prienų rajono savivaldos bei Vietos veiklos grupės atstovus diskusijai „Socialinis verslas kaime, kodėl tai gali būti neįmanoma“. Diskusija vyks specialioje socialinio verslo www.uzuguostisonline.lt scenoje, o po jos vasaros pabaigos koncertas su žinomais atlikėjais ir diskoteka po atviru paskutinės vasaros nakties dangumi.

Tradiciškai Užuguosčio metų renginių ciklą užbaigs tradicinis kraštiečių ir buvusių Užuguosčio mokyklos mokinių susitikimo renginys „Legendinis Užuguosčio karnavalas“, kurio metu vyks socialinio verslo mugė, o labdaringoje loterijoje bus galima laimėti socialinio verslo ir ne tik įsteigtus prizus.

Sekite naujienas

Sekti Užuguosčio naujienas ir informaciją apie renginius kviečiame socialinio tinklo „Facebook“ grupėje „Mūsų Užuguostis“, kreiptis su pasiūlymais bendradarbiauti ar paremti renginius galima el.paštu musu.uzuguostis@gmail.com arba tel. 860012812.

Pagrindinis renginių ciklo „Mūsų Užuguosčio ateitis – socialinis verslas“ organizatorius – Užuguosčio kaimo jaunimo iniciatyvų klubas, partneriai – Užuguosčio bendruomenė „Radasta“, Užuguosčio bendradarbystės centras, Užuguosčio biblioteka, „Čiulba ulba“ pramogos Birštone. Finansavimo šaltiniai – Lietuvos žemės ūkio ministerija, Lietuvos krašto apsaugos ministerija, Prienų rajono savivaldybė, privačios rėmėjų lėšos.

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *