Po „Meninės drožybos“ stogu devintą kartą stovyklavo jaunieji restauratoriai

Jau devintą kartą VšĮ „Meninė drožyba“ prieglobstyje buvo surengta Kauno kolegijos studentų meninių ir profesinių įgūdžių tobulinimo stovykla. Ši įmonė viena iš socialinių partnerių, kuriose Justino Vienožinskio menų fakulteto dailės kūrinių konservavimo ir restauravimo katedros studentai gali atlikti praktiką, pritaikyti savo žinias ir lavinti įgūdžius.

Ko nesunaikino laikas, prikėlė naujam gyvenimui
– Bemaž prieš dešimtį metų prasidėjo judėjimas, siekiant atnaujinti po atviru dangumi pastatytus medinius paminklus, prailginti jų amžių. Tapome kelrode žvaigžde Lietuvai. Užmezgus ryšius su Kauno kolegija, „Meninės drožybos“ bazėje pradėtos organizuoti stovyklos, kurių metu medžio drožėjų, studentų, dėstytojų bendromis pastangomis buvo restauruota ir konservuota daugelis Prienų, Marijampolės, Kėdainių, Kauno rajonų medinių ansamblių, pavienių paminklų, statytų prieš dešimtmečius, – pasakojo VšĮ „Meninė drožyba“ direktorius ir šios stovyklos vadovas Algimantas Sakalauskas.
2009 metais buvo restauruotos Revuonos parko skulptūros, 2011 m. – Prienų globos namų paminkliniai stogastulpiai, vėlesniais metais atnaujintas Atminties takas Alksniakiemyje, pratęstas gyvenimas daugiau nei 250 medinių paminklų, kryžių, koplytstulpių ir jų ansamblių Prienų rajono ir gretimose savivaldybėse. Šie mažosios sakralinės architektūros mediniai statiniai saugo sodybas, yra nuoroda į žymių žmonių gimtines, kitus lankomus objektus, žymi partizanų žūties vietas, pagerbia tremtinių atminimą…
Medinį paveldą naikina laikas, lietus ir saulė, piktavaliai. Jam restauruoti ir konservuoti reikia ne tik gausių pajėgų bei lėšų, bet ir specialių žinių bei gebėjimų, todėl studentų ir dėstytojų indėlis neįkainojamas.
– Šiais metais mūsų įmonės rengtas projektas negavo Kultūros tarybos finansavimo, todėl teko kreiptis į privačius rėmėjus – vieni jų pasirūpino medžiagomis, kiti, atsidėkodami už atliktus darbus, užtikrino stovyklautojų maitinimą, kitaip juos rėmė ir globojo. Todėl per savaitę nuveikėme labai daug. Su studentais savo profesine patirtimi dalinosi, mokė saugaus darbo technikos patyrę medžio drožėjai Alvydas Antanavičius, Dainius Jurevičius, Kęstutis Grigonis, dėstytojai stebėjo, kad darbai būtų atlikti tinkamai. Mūsų tikslas buvo padėti, nukreipti, bet netrukdyti, – pasakojo stovyklos vadovas.
Šiais metais devyni Kauno kolegijos pirmo ir antro kursų studentai, vadovaujami meistrų, atnaujino medinius objektus prie Balbieriškio PSPC, dekoratyvinius žymeklius prie Mačiūnų ir Lepelionių piliakalnių, restauravo Prienų ir Birštono kapinių centrinį kryžių, padėjo kurti koplytstulpius, skirtus Prienų krašto partizanų atminimui.

Patys sau netikėtai tapo kūrėjais
Motyvuojant jaunuolius, pirmąkart stovyklos istorijoje jiems buvo suteikta galimybė patiems tapti kūrėjais, pasidžiaugti kūrybiniu procesu bei rezultatais. Studentai pagamino penkis stilizuotus suolelius sporto ir laisvalaikio erdvei, esančiai prie tilto. Ant jų galės prisėsti pasivaikščioti išėję senukai, kaimynės, mamos, atsivedusios žaisti vaikus, įsimylėjėliai…
Kauno kolegijos dėstytojas Aurelijus Blažinauskis patvirtino, jog ši patirtis studentams labai svarbi – jie ne tik išmoko naudotis kaltais bei grandininiais pjūklais, bet ir gavo medžio apdirbimo pradžiamokslį. Be to, patys piešė suolelių eskizus. Kūrybiniame procese šakotuose medžio rąstuose išryškėjo mojanti sparnu pelėda, sraigė, šamai, ąžuolo lapų, gilių motyvai… Julija, viena iš penkių grupės merginų, nesitikėjo, kad su benzopjūklu galima taip meniškai išpjaustyti figūras.
Tris dienas jaunuosius kūrėjus globojo, žemiškais jų poreikiais, darbo aplinka rūpinosi Paprienės bendruomenės nariai. Šios bendruomenės vyrai talkino prie visų darbų, padėjo pastatyti ir įcementuoti suolelius jų nuolatinėse vietose. O birželio 11 -osios pavakarę, stovyklai einant į pabaigą, į šią vietą susirinkę Kauno kolegijos studentai ir dėstytojai, VšĮ „Meninė drožyba“ atstovai, talkininkai ir Paprienės bendruomenės nariai pasidžiaugė gražiais darbo rezultatais, vieni kitiems padėkojo už gražų bendradarbiavimą, klausėsi moterų folkloro grupės dainų.

Darbo rezultatas nudžiugino daugelį…
Paprienės bendruomenės pirmininkė Jūratė Zailskienė negailėjo padėkos žodžių visiems šio kūrybinio – gamybinio proceso dalyviams ir įteikė padėkos raštus Kauno kolegijos studentams: Julijai, Darijai, Tautvydui, Aurimui, Justui, Karolinai, Tadui, Laurai, Gabrielei. Stovyklos organizatoriai Algimantas Sakalauskas ir Zita Kuzminskienė buvo priimti į tikruosius bendruomenės narius.
Stovyklos uždaryme dalyvavęs meras Alvydas Vaicekauskas padėkos raštus skyrė Justino Vienožinskio menų fakulteto dekanei dr. Sigitai Saulėnienei, Dailės kūrinių konservavimo ir restauravimo katedros vedėjui Bangučiui Prapuoleniui, stovyklos generalinei rėmėjai Mocevičiaus firmai „Ginalas“, Paprienės bendruomenei, VšĮ „Meninė drožyba“ kolektyvui, Z.Kuzminskienei. Kiti stovyklos rėmėjai ir partneriai – Prienų rajono savivaldybė, Prienų miesto seniūnija, Balbieriškio PSPC, UAB „Prienų butų ūkis“, Prienų KLC, Jonas Raginis.
Prieniečio J. Raginio iniciatyva pradėti kurti mediniai žymekliai partizanams, kurie pasklis po visą rajoną. Ilgainiui visus mūsų regiono paminklus, skirtus rezistencijos kovoms atminti, pakeis vieningas simbolis – Jogailaičių kryžius. Kaip sakė A.Sakalauskas, šis aktyvus žmogus rūpinosi ir medienos pristatymu, ir pavardžių bei vietų įamžinimu. Jau pagaminti keturi paminklai, kurie iškils mūsų krašte. Jų viršūnes aprėmins kalvio Juozo Kaspučio iškalti kryžiai.
„Malonu sugrįžti į Prienus, tarsi į savo namus. Čia pasikrauni teigiamos energijos, kurios pakanka visiems metams. Manau, kad šį jausmą patyrė ir studentai,“ – prieniečių svetingumą ir malonų bendravimą gyrė dėstytojas B.Prapuolenis, kuris atvežė dovaną – VšĮ „Meninė drožyba“ ekspozicijų salėje surengė personalinę akvarelės darbų parodą. Už galimybę kartu su šaunia grupe padirbėti praktikoje, už šiltą priėmimą prieniečiams dėkojo ir dėstytojas Aurelijus Blažinauskis.
Stovyklos organizatoriai studentams aprodė, kuo garsus Prienų kraštas. Jie aplankė poeto Justino Marcinkevičiaus tėviškę, prisiminė jo gražiausius eilėraščius apie Lietuvą, svečiavosi Pociūnų aerodrome, apžiūrėjo sklandytuvus, bendravo su lakūnu bandytoju ir konstruktoriumi Rolandu Kalinausku, nusifotografavo atkurtame lėktuve „Ambo II“.

Vasaros patirtis ir įspūdžiai neįkainojami
Vakarojimas prie laužo, žvejyba Nemune, gyvenimas ir darbas gražios gamtos apsuptyje, bendravimas su vietos žmonėmis, susitikimai studentams dovanojo nepamirštamų vasaros įspūdžių. Tautvydas: „Iš šios savaitės išliko labai daug, pirmiausia įgijau naujos patirties, skulptūros žinių. Patiko žmonės – maloniai, draugiškai bendraujantys, neteko matyti susiraukusių…Darbas buvo irgi įdomus.“
„Smagu, kad studijų metu įgytas žinias galėjome pritaikyti praktiniame darbe. Iki tol nebuvo tekę susidurti su lauko baldų gamyba, buvo įdomu perprasti šio darbo specifiką,“ – sakė kolegijos antrakursis Tadas, šiemet Lietuvai atstovavęs Kombodžoje surengtame kultūros festivalyje „Pasaulinės medžio dienos“ ir jų metu sukūręs kraičio skrynią, dekoruotą lietuvių liaudies simboliais. Tadas po pabendravimo su profesionalais tvirtai žino, jog savo ateitį susies su medžiu.
Darija po šios stovyklos nesigaili pasirinkusi dailės kūrinių konservavimo ir restauravimo specialybę, juk kiekvienas daiktas turi savo istoriją, ir labai smagu išsaugoti senąjį paveldą.
Visi studentai išsakė komplimentų Prienams, jie neabejojo, jog čia dar atvyks padirbėti.
Stovyklos organizatoriai taip pat liko patenkinti studentais – jie buvo draugiški, žingeidūs ir darbštūs, medžio dirbtuvėse paliko savo aurą, jaunatvišku požiūriu praturtino vyresnius meistrus.
Savo buvimo ženklą stovyklautojai tradiciškai įrėžė VšĮ „Meninė drožyba“ teritorijoje esančioje „Angelo“ skulptūroje.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *