Projekto indėlis – mainų bibliotekėlės lauko erdvėse

Birželio 6 d. Birštono viešojoje bibliotekoje apsilankė tarptautinio projekto „Žaliosios jungtys“ (angl. „Arboreal Futures“) partneriai iš Jungtinės Karalystės, Italijos, Rumunijos, Čekijos bei Kauno apskrities viešosios bibliotekos. Buvo aptartos projekto veiklos, pasidalinta patirtimi, atidaryta mažoji mainų bibliotekėlė. Svečiai susipažino su Birštono viešojoje bibliotekoje teikiamomis tradicinėmis bei inovatyviomis paslaugomis, domėjosi 3D spausdinimo galimybėmis, apžiūrėjo žaliąjį Birštoną, kurorto poilsio ir laisvalaikio erdves, apsilankė įspūdingoje „Vytautas Mineral SPA“ bibliotekoje, skanavo dzūkiškas bandas.

Tarptautinio projekto „Žaliosios jungtys“ partneriai kartu su Birštono savivaldybės vicemeru prie mažosios bibliotekėlės pasodino jazminą.

Projekto tikslas – paskatinti bendruomeniškumą per žmonių ryšį su gamta: susibūrimus gamtoje, augalų sodinimą, žaliųjų poilsio erdvių kūrimą ir puoselėjimą ir kt. Jau įvyko keli projekto dalyvių darbiniai susitikimai ir mokymai skirtingose šalyse.
Projekto organizatorius – Velso (Jungtinė Karalystė) vietos bendruomenės organizacija „Pathways: Inspirational Development C.I.C.“, kuri įvairioms sritims atstovaujančias institucijas buria novatoriškoms, kūrybinėms patirtinio mokymosi veikloms, skatina suaugusiųjų tarptautinius mainus visoje Europoje. Projekto koordinatorius Lietuvoje – Kauno apskrities viešoji biblioteka.
Į šį projektą kaip partnerės yra įsitraukusios Birštono ir Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos. Jų indėlis į bendruomeniškumo skatinimą – mažųjų mainų bibliotekėlių įsteigimas vietos gyventojų susibūrimui patogiose lauko erdvėse ir simbolinis medžių pasodinimas šalia jų.

Mainų bibliotekėlė Birštono vienkiemyje atidaryta.

Viena iš bibliotekėlių, dalyvaujant svečiams iš kitų šalių, buvo atidaryta Birštono vienkiemyje. Šiame renginyje sveikinimo žodžius tarė Birštono savivaldybės vicemeras, Birštono vienkiemio bendruomenės pirmininkas Vytas Kederys, novatoriškas mūsų krašto bibliotekas teigiamai įvertino projekto koordinatorius Ian Ball iš Jungtinės Karalystės.
Perkirpus simbolinę Knygų namelio įkurtuvių juostelę, renginio dalyviai mainų bibliotekėlėje paliko naujų knygų. Viliamasi, kad skaitymas gamtoje, pasikeitimas perskaitytomis knygomis dar labiau sustiprins vietos gyventojų bendruomeniškumą. Netoliese projekto dalyviai pasodino jazminą, kuris simbolizuoja kūrybiškumą, naujus sumanymus bei pasitikėjimą savimi.
Gediminui Olsevičiui sutikus tapti šio projekto rėmėju, Knygų namelį pagamino jo vadovaujama bendrovė „Wilara“, jo pastatymu rūpinosi Jonas Dirginčius.
Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos iniciatyva Knygų namelis bus pastatytas Balbieriškio parke liepos mėnesį, šalia ketinama pasodinti šiam parkui būdingą medį. Parkas vasarą yra gausiai lankomas, jame mėgsta leisti laiką mamos su vaikais, todėl tikimasi, kad mainų bibliotekėlės įkūrimas netradicinėje aplinkoje pasiteisins ir prisidės prie skaitymo įpročių formavimo.
Parengta pagal Birštono viešosios bibliotekos informaciją

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *