Privačių miškų savininkams apie privalomuosius atskaitymus

Primename, kad privačių miškų savininkai privalo apskaičiuoti, deklaruoti ir sumokėti privalomuosius atskaitymus iš pajamų už parduotą žaliavinę medieną, paruoštą jų valdomame miške, ir už parduotą jų valdomą nenukirstą mišką.

Privačių miškų savininkai fiziniai asmenys privalomuosius atskaitymus privalo apskaičiuoti, sumokėti ir deklaruoti kalendoriniam pusmečiui pasibaigus, tai yra atitinkamai iki liepos 15 dienos ir sausio 15 dienos. Privačių miškų savininkai juridiniai asmenys privalomuosius atskaitymus privalo apskaičiuoti, deklaruoti ir sumokėti kas mėnesį – iki kito kalendorinio mėnesio 15 dienos.
Privačių miškų savininkai fiziniai asmenys, kurie pirmąjį 2018 metų pusmetį gavo pajamų už parduotą žaliavinę medieną ar parduotą nenukirstą mišką, iki liepos 15 dienos Valstybinei mokesčių inspekcijai turi pateikti užpildytą Privalomųjų atskaitymų deklaracijos FR0463 formą. Deklaracija gali būti pateikiama per Valstybinės mokesčių inspekcijos elektroninio deklaravimo sistemą (http://deklaravimas.vmi.lt), tiesiogiai bet kuriai apskrities valstybinei mokesčių inspekcijai arba Valstybinės mokesčių inspekcijos Deklaracijų tvarkymo skyriui. Privalomuosius atskaitymus privačių miškų savininkai turi sumokėti į Valstybinės mokesčių inspekcijos biudžeto pajamų surenkamąsias sąskaitas, skelbiamas Valstybinės mokesčių inspekcijos interneto svetainėje www.vmi.lt, nurodant įmokos kodą – 1001. Jei per pirmąjį kalendorinį pusmetį privataus miško savininkas fizinis asmuo negavo tokių pajamų, deklaracijos teikti nereikia.

Kaip panaudojamos privalomųjų atskaitymų lėšos
Miškų įstatymo 7 straipsnio 2 dalyje numatyta, kad privalomieji atskaitymai iš pajamų už parduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą mišką, kuriuos privalo mokėti visi miškų valdytojai, įtraukiami į valstybės biudžeto pajamas ir naudojami įvairioms bendrosioms miškų ūkio reikmėms finansuoti, tai yra miškų inventorizavimui, apskaitai, bendrai, nepriklausomai nuo nuosavybės formos, valstybinei miškų priešgaisrinei sistemai organizuoti ir išlaikyti, stichinių nelaimių padariniams ir masinių ligų bei kenkėjų židiniams likviduoti, privačių miškų savininkams konsultuoti bei mokyti, privačių miškų savininkų organizacinėms struktūroms kurtis, miško kelių ir susijusių miško žemės sausinimo sistemų įrenginių priežiūrai ir taisymui (remontui), informacijai apie miškus viešinti ir kt. Taigi privalomieji atskaitymai patenka į specialią valstybės biudžeto programą, tai yra bendrųjų miškų ūkio reikmių finansavimo programą, ir šios lėšos naudojamos tikslingai – bendrosioms miškų ūkio reikmėms tenkinti.

Miško kelių priežiūra ir remontas
Vadovaujantis Vyriausybės patvirtintu Bendros miško kelių priežiūros ir taisymo (remonto) visų nuosavybės formų miškuose tvarkos aprašu, Bendrųjų miškų ūkio reikmių finansavimo programos lėšomis miško kelių priežiūrą ir taisymą (remontą) organizuoja ir įgyvendina valstybės įmonė Valstybinių miškų urėdija. Kiekviename miškų urėdijos regioniniame padalinyje sudaroma komisija, į kurios sudėtį įeina miškų urėdijos regioninio padalinio, Valstybinės miškų tarnybos, Nacionalinės žemės tarnybos, miško savininkų asociacijų ir savivaldybių atstovai. Ši komisija sudaro prioritetinių miško kelių, kuriuos siūloma prižiūrėti ir taisyti (remontuoti), sąrašą ir planą. Jais vadovaujantis miškų urėdijos regioninis padalinys vykdo miško kelių priežiūros ir remonto darbus. Patvirtinti sąrašai ir planai skelbiami miškų urėdijų regioninių padalinių interneto puslapiuose.
Per 2017 metus valstybės įmonės miškų urėdijos visoje Lietuvoje papildomai, neskaičiuojant kasmetinio miškų urėdijų savomis lėšomis vykdomo miško kelių priežiūros ir remonto, sutvarkė 690 kilometrų miško kelių. Šiai priemonei įgyvendinti Aplinkos ministerija iš Bendrųjų miškų ūkio reikmių finansavimo programos lėšų skyrė 3,2 milijono eurų. Per 2016 metus, panaudojus 4,13 milijono eurų iš jau minėtos programos, buvo suremontuota 1102,4 kilometro miško kelių. Aplinkos ministro įsakymu tvirtinamas Bendrųjų miškų ūkio reikmių finansavimo programos lėšų paskirstymas pagal priemones skelbiamas viešai, jį galite rasti Teisės aktų registre (www.e-tar.lt).
Primename, kad Miškų įstatyme numatyta, jog miško kelių, einančių per keleto miško savininkų ir valdytojų valdas, priežiūrą ir tvarkymą privalo atlikti tų valdų valdytojai, savininkai ar naudotojai teisės aktų nustatyta tvarka, tai yra miško kelius tvarkyti privalo ne tik miškų, kuriais eina tie keliai, savininkai ar valdytojai, bet kiti asmenys, kurie naudojasi keliu ir jį sugadina. Kitaip tariant, galioja bendra taisyklė – jei sugadinai kito asmens turtą, šiuo atveju – miško kelią, privalai jį sutaisyti ar tinkamai atlyginti savininkui už jo turtui padarytą žalą.
Daugiau informacijos apie privalomuosius atskaitymus iš pajamų už parduotą žaliavinę medieną ir nenukirstą mišką galite rasti Valstybinės mokesčių inspekcijos interneto svetainėje www.vmi.lt bei Aplinkos ministerijos interneto svetainės www.am.lt skiltyje Miškai/Privačių miškų savininkams.
Informacija parengta Aplinkos ministerijos užsakymu

Rubrikoje Aplinkosauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *