Ką mums siūlo Skvernelis?

Laikotarpiai panašūs į dabartinį – pakankamai nelengvi tokiems rašeivoms, kaip aš. Gyvename aplinkybėmis, kai politikos koridoriuose vieni stumdo fekalijų statines, kiti jų turinį pila, kur tik širdis užsigeidžia. Atitinkamos smarvės gauna net tie, kurie šį procesą siekia kuo atidžiau stebėti.
Prezidentės susirašinėjimas, išviešinta Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma apie tai, kaip koncernas „MG Baltic“ planavo ir siekė kontroliuoti politinius procesus valstybėje savo naudai, žmonės, kurie tokiose veiklose dalyvavo – ką beparašytum, po savaitės atrodys banalu, neišsamu, o gal net ir neprofesionalu.
Didysis mano klausimas, kuris šovė į galvą, perskaičius didesnę dalį viešai paskelbtos medžiagos apie Liberalų sąjūdžio lyderius, atstovus, etc. galėtų būti toks: jeigu VSD ligi 2016 m. buvo sukaupęs tiek medžiagos apie buvusio Liberalų sąjūdžio lyderio visišką parsidavimą vienai iš verslo struktūrų, kodėl jam, kaip Seimo nariui, buvo išduotas leidimas dirbti su slapta informacija?
Suprantu, kad šis klausimas tame fekalijų naktipuodyje, kuriame kilo audra, nėra ir nebus esminis ar esmingai ką nors keičiantis. Bet – šioks toks akmenėlis į mūsų specialiųjų tarnybų daržą, kurios kažką veikia, kaupia, slaptina, neatskleidžia… Po to nuo tos saugyklos dėl politinių priežasčių fekalijų spaudimo iššoka dangtis ir tada jau daugelis nežino, ką daryti. Ar tai jau metas atverti kitus kanalizacijos vamzdžius, po to kolektyviškai plauti nuo kelių dešimčių, o gal ir nuo savęs, tą sprogstamai dvokiantį turinį ir bėdojant ieškoti kažkokių primityviai juokingų argumentų, ar laikyti tuos iš apačios spaudžiamus vamzdžius, kol yra galios beigi svorio, kad jie jau pokštelėtų po kelerių metų. Tikintis ir mažesnių pasekmių…
Tačiau kyla įtarimas, kad taip lengva nebus. Visomis prasmėmis. Žinantys žmonės įspėja, kad jau kitą savaitę iš fekalijų talpyklų išsprogs daugiau turinio. Kokio – gali tik netiesiogiai įsivaizduoti.
Nieko gera. Tačiau tikriausiai tik tokiomis sąlygomis politinės sistemos apsivalymas ir gali vykti. Tiksliau – apsivalyti randasi poreikis tik tada, kada atitinkamu turiniu esi įmirkęs ligi paskutinio siūlo. Juk matome, kad formalaus veiksmo – iškeltos baudžiamosios bylos – kaip priežasties apsikuopti nepakanka net totaline korupcija apkaltintam Liberalų sąjūdžiui. Visos tos anksčiau buvusios deklaracijos, skelbtos po p. Masiulio sulaikymo su grynųjų pinigų pakuotėmis viskio butelyje, esą liberalai apsivalys ir įrodys švaros faktą bent jau savo rėmėjams ir rinkėjams – šuns šlapimo buvo vertos.
Savaime suprantama, kad po tokio – visuotinų maudynių – atvejo kartais gali nebesurinkti valstybės politinės sistemos pamatų. Dėl premjero Sauliaus Skvernelio netiesiogiai siūlomos alternatyvos tiems paplautiems pamatams – esą atkreipkite dėmesį į nesusitepusias Lietuvos partijas: valstiečius žaliuosius, lenkų rinkimų akciją ir „vsio zakonno“ partiją, dabar persivadinusią į Lietuvos socialdemokratų darbo partiją – galima suabejoti. Dar pagalvoti, ar premjeras yra bet kiek adekvatus, kada vertina aplinką?
Na, bet jis jau bent taip sako, kad „Agrokoncernas“ ir valstiečiai-žalieji – nėra korumpuota problema. Ne problema ir, spėju, ne tik koloradines Georgijaus juosteles gegužės 9 -osios proga gaunanti LLRA su V. Tomaševskiu. Ne problema ir „vsiozakonistai“. Skvernelio požiūriu, šios, į valdančiąją koaliciją susibūrusios arba faktiškai dalyvaujančios politinės grupės yra pajėgios sukalti naujus Lietuvos valstybės pamatus. Vietoje anų – fekalijomis išplautų.
Na, kliedesys. Šios šalies pamatai buvo klojami iš esmės remiantis moralės filosofija. Ne viskas gal pavyko. Tačiau statybininkų kelniomis dirbo sąjūdiečiai, vėliau iš jo išsivysčiusi Tėvynės Sąjunga. Manęs vienas baltarusių politologas klausė: kodėl Lietuvos politinę darbotvarkę formuluoja iš esmės tik konservatoriai? Nesvarbu, būdami pozicijoje ar opozicijoje. Atsakiau, kad greičiausiai taip yra todėl, kad jų politikos šerdies pagrindas yra krikščioniška moralė. Ir „vsio zakonno“ filosofija jai… na, niekaip negali būti alternatyva. Ar pozicijoje, ar opozicijoje.
Paprasčiau kalbant, kokią alternatyvą mums siūlo p. Skvernelis? Partiją, kuri imituoja sunkią naštą, kurios esmė – išsitirti žemgrobystę, rusiškų trąšų kelius į Lietuvą, istorinį prieštaravimą prie mūsų integraciją į Vakarus ir ragina kuo greičiau užmegzti „pragmatiškus ryšius su Maskva“? Dar vieną politinį darinį, kurio atstovai susilaikė balsuodami dėl Lietuvos valstybės atstatymo, nes ši valstybė jiems – nesusipratimas. Ir trečią, nuo kurios ekonominės politikos ir prasidėjo ta žiojėjanti socialinė atskirtis…

Rytas Staselis

Rubrikoje Nuomonė. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *