Įamžintas aviatoriaus A.Jonušo atminimas

Šių metų sausio 3 d. eidamas 83 -ius metus Anapilin išėjo Aleksandras Jonušas – sklandymo sporto meistras, lakūnas, rekordininkas, ilgametis Pociūnų aerodromo vadovas, pirmojo plastikinio sklandytuvo BK7 „Lietuva“ bandytojas, Prienų sklandytuvų gamyklos direktorius. Pagerbiant ir įamžinant didžiojo aviatoriaus atminimą praėjusį penktadienį (gegužės 11 d.) Lietuvos aviacijos muziejaus (LAM) Aviatorių memoriale atidengta atminimo lenta, o Pociūnų aerodrome vyko sklandymo veteranų varžybos.

Šių prasmingų renginių sumanytojai ir pagrindiniai organizatoriai – Kauno aviacijos veteranų sąjungos (KAVS) nariai, buvę Prienų eksperimentinės sportinės aviacijos gamyklos (ESAG) lakūnai bandytojai Gintautas Nekrašius ir Vytautas Šliumba.
Į A. Jonušo atminimo lentos atidengimo ceremoniją atvyko gausus būrys aviatorių iš visos Lietuvos, taip pat ir Prienų krašto. Ta proga LAM istorikas Gytis Ramoška susirinkusius supažindino su gausia ir unikalia muziejaus ekspozicija. Populiariausias eksponatas – konstruktoriaus Vlado Kensgailos Prienų ESAG pastatyta natūralaus dydžio legendinės „Lituanicos“ kopija. Muziejaus pasididžiavimas – lietuviški ir Lietuvoje naudoti sklandytuvai, tarp kurių išsiskiria B. Oškinio sklandytuvų kolekcija, ESAG pagaminti baltasparniai. Pastarieji į muziejų pateko būtent A. Jonušo dėka.
Aviatorių memoriale atsiminimais apie A. Jonušą dalinosi G.Ramoška. Jis sake, kad šis memorialas iškilo kaip Maskvoje sušaudyto Antano Gustaičio (1898  – 1941 m.) – Lietuvos karo aviacijos vado, brigados generolo, aviakonstruktoriaus, 9 lėktuvų ANBO (akronimas Antanas Nori Būti Ore) projektų autoriaus simbolinis kapas. Vėliau sumanyta atminimo lentas atidengti ir žuvusiems lakūnams, kurių kapai taip pat nežinomi. Dabar atminimo lentos atsiranda privačia iniciatyva, pritariant LAM. Čia organizuojami ir istoriniai renginiai. Lietuvos aviacijos veteranų sąjungos (LAVS) prezidentas Jonas Mažintas, kalbėdamas apie A. Jonušo indėlį į Lietuvos aviaciją, jį prisiminė ir kaip dorą, sąžiningą, linksmą, įdomų pašnekovą, oratorių, puikų diplomatą. Žodį tarė ir garbiausias LAVS narys Zigmas Polinauskas, kuris ir atidengė atminimo lentą. Ji Aviatorių memoriale jau 55 -oji. Susirinkusiųjų žvilgsniai nukrypo į padangę, kurioje A. Jonušo atminimą skrydžiu pagerbė lakūnas akrobatas Eugenijus Raubickas.
Sklandymo veteranų varžybose dalyvavo šešiolika sklandytojų iš Alytaus, Kauno, Klaipėdos ir Vilniaus. Jie dviviečiais sklandytuvais skrido su saugos instruktoriais ir turėjo kuo tiksliau nusileisti prie pažymėtos vietos. Su užduotimi geriausiai susidorojo sostinės pilotai, Kauno komanda – antra, Alytaus – trečia. Prizus nugalėtojams įteikė A. Jonušo žmona Stefanija ir J. Mažintas.

Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Sportas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *