Baigėsi gyventojų pajamų deklaravimas

„Gegužės 2 d. baigėsi vienas didžiausių ir svarbiausių Valstybinės mokesčių inspekcijos (toliau – VMI) administruojamų procesų – gyventojų pajamų deklaravimas. Dėkojame visiems mokesčių mokėtojams, kurie supranta šio proceso svarbą ir pajamų deklaracijas pateikė laiku“, – sako Kauno apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos viršininkė Judita Stankienė, su kuria aptariame šių metų gyventojų pajamų ir turto deklaravimo rezultatus.

– Kiek pajamų deklaracijų pateikė Prienų ir Birštono gyventojai?

– Deklaruodami pajamas už 2017 metus Prienų rajono ir Birštono savivaldybės gyventojai iš viso pateikė 14,2 tūkst. deklaracijų. Prienų ir Birštono gyventojai ir toliau aktyviai naudojasi elektroninio deklaravimo sistema – net 99,96 proc. deklaracijų buvo pateikta elektroniniu būdu.

– Tikriausiai ne visi gyventojai spėjo laiku pateikti pajamų deklaraciją. Kas laukia vėluojančiųjų deklaruoti pajamas?
– Pajamų deklaracijos iki šiol nepateikė kiek daugiau nei 965 Prienų ir Birštono gyventojai. Deklaruoti pajamas privalo gyventojai, vykdę individualią veiklą ar gavę pajamų, nuo kurių būtina sumokėti mokesčius, taip pat gyventojai, kurie privalo pateikti turto deklaracijas dėl užimamų pareigų (politikai, tarnautojai ir kt.). Pajamų deklaracijas taip pat reikia pateikti, jeigu gyventojui buvo pritaikytas per didelis NPD ir dėl to privalu sumokėti dalį Gyventojų pajamų (toliau – GPM).
Raginame visus užmiršusius ar neturėjusius laiko pateikti deklaracijas iki gegužės 2 dienos, jas pateikti kuo greičiau. Jeigu praėjusiais metais susidarė mokėtina suma ir ji nesumokėta iki gegužės 2 d., už kiekvieną pradelstą dieną skaičiuojami 0,03 proc. delspinigiai. Žinoma, privalomos pajamų deklaracijos nepateikę gyventojai sulauks VMI specialistų priminimo.
Tie gyventojai, kurie turėtų sumokėti pajamų mokestį, tačiau dėl finansinių sunkumų laikinai negali to padaryti, gali kreiptis į VMI arba pateikti prašymus per Mano VMI dėl mokestinės paskolos ar mokesčių atidėjimo.

– Ar gyventojai, kuriems pajamų deklaracijų pateikimas nėra privalomas, dar gali deklaruoti pajamas ir pasinaudoti jiems priklausančiomis Gyventojų pajamų mokesčio lengvatomis?
– Gyventojai, kuriems pajamų deklaravimas nėra privalomas, pajamų deklaracijas už praėjusius 5 metus pateikti ar patikslinti gali ir po gegužės 2 d. Dėl šios priežasties asmenims, kurie pastarųjų 5 metų laikotarpiu mokėjo įmokas už būsto kreditą, paimtą iki 2008-12-31, gyvybės draudimą, III pakopos pensijų fondų įmokas, taip pat pirmas studijas profesinėje ar aukštojoje mokykloje, vertėtų pasitikrinti suformuotas deklaracijas ir jas pateikti.

– Gyventojai dažnai teigia, kad užpildyti pajamų deklaraciją jiems yra sudėtinga. Kokią pagalbą Kauno AVMI specialistai teikė gyventojams?
– Deklaruoti pajamas ir turtą už 2017 metus gyventojams buvo paprasčiau, nes tvarka ir deklaracijos forma, palyginti su praėjusiais metais, nesikeitė. Žinoma, Kauno AVMI specialistai skiria didžiulį dėmesį gyventojų konsultavimui ir pagalbai. Mums svarbu, kad pajamų deklaravimas būtų paprastas ir suprantamas visoms gyventojų grupėms. Dėl to skiriame didelį dėmesį įvairių visuomenės grupių švietimui. Pavyzdžiui, bendradarbiaujant su Kauno apskrities viešąja biblioteka buvo surengti elektroninio deklaravimo mokymai senjorams. Šių mokymų vaizdo įrašas buvo išverstas į gestų kalbą ir yra laisvai prieinamas internete.
Kauno AVMI specialistai taip pat lankėsi ir Kauno kurčiųjų reabilitacijos centre, kuriame centro lankytojai galėjo greitai ir patogiai deklaruoti pajamas. Tradiciškai lankėmės Stakliškėse. Mokesčių specialistai čia padėjo pajamas deklaruoti visiems norintiesiems.

– Ar gyventojai buvo aktyvūs skirdami 2+1 proc. paramą paramos gavėjams ir politinėms partijoms?
– Šiais metais 2 proc. paramos gavėjams ar meno kūrėjams skyrė 5,5 tūkst. Prienų ir Birštono gyventojų. Dar 1,7 tūkst. asmenų nutarė politinėms partijoms skirti 1 proc. paramą. 95 proc. skiriančiųjų paramą prašymą taip pat užpildė elektroniniu būdu.

– Koks bendras Kauno apskrities ir Lietuvos gyventojų aktyvumas deklaruojant pajamas?
– Šiais metais Kauno apskrityje sulaukėme daugiau nei 271 tūkst. gyventojų pajamų deklaracijų. Džiugu, kad 99,84 proc. gyventojų deklaravo elektroniniu būdu. Lietuvoje šiais metais iš viso pateikta 1,71 mln. deklaracijų. Tai rekordinis skaičius.

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *