Po gaisro prikeltoje Balbieriškio bažnyčioje – padėkos ugniagesiams

Gegužės 4 -ąją Lietuvoje ir Prienų rajone buvo švenčiama Šv. Florijono – ugniagesių globėjo diena. Prasminga ir simboliška tai, kad Prienų rajono ugniagesiai, gelbėtojai ir savanoriai savo profesinę šventę paminėjo atstatytoje ir šių metų kovą konsekruotoje Balbieriškio Švč. Mergelės Marijos Rožančinės bažnyčioje.

Meras A.Vaicekauskas padėkojo Prienų PGT viršininkui G.Baltrimui ir administratorei J.Tamulynienei.

Parapijoje, kuri prieš penkerius metus skaudžiai išgyveno maldos namų netektį kilusio gaisro metu, tačiau ši nelaimė atskleidė vietos parapijiečių, bendruomenių, geros valios žmonių, rėmėjų potencialą – daugelio jų pastangomis buvo pastatyta nauja mūrinė bažnyčia. Balbieriškio klebonas kun. Remigijus Veprauskas, aukodamas šventąsias mišias už gyvus, mirusius ar žuvusius ugniagesius – gelbėtojus, pabrėžė, kad kartu tai – ir padėkos mišios tiems šios profesijos atstovams, kurie, rizikuodami savo gyvybėmis ir sveikata, 2013 m. rugpjūčio 8 d. gesino įsiplieskusį gaisrą miestelio bažnyčioje, tik jų ir Dievo apvaizdos dėka ugnis neišplito į kitus pastatus. Todėl jis linkėjo, kad Šv. Florijonas stiprintų savo globojamuosius jų pasirinkime, suteiktų jiems drąsos, ištvermės ir sėkmės ekstremaliose situacijose tarnaujant visuomenei.
Vilkaviškio vyskupo vardu klebonas įteikė padėką Kauno APGV Prienų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininkui Gintautui Baltrimui ir šios tarnybos darbuotojams, kuri buvo palydėta gausiais susirinkusiųjų aplodismentais.

Padėka – Birštono ugniagesių komandos vadovui A.Bucevičiui.

Prienų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir Prienų rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos darbuotojus, seniūnijose veikiančių priešgaisrinių komandų atstovus profesinės šventės proga pasveikino savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas ir administracijos direktoriaus pavaduotoja Rima Zablackienė, kurie pabrėžė ugniagesių gelbėtojų ir savanorių atliekamo darbo svarbą ir beatodairišką drąsą. Jų pagalbos žmonėms prireikia ne tik gaisruose, bet ir gelbstint gyvybes keliuose, vandenyje, kitų nelaimių atvejais. Savivaldybės atstovai ugniagesiams gelbėtojams linkėjo, kad jų veikloje mirtinų pavojų mažėtų, ir jie daugiau laiko galėtų skirti prevencinei misijai.
Prienų rajono savivaldybės meras A. Vaicekauskas už pavyzdingą tarnybą įteikė padėkas šiems Kauno APGV Prienų PGT pareigūnams: viršininkui Gintautui Baltrimui, administratorei Jurgai Tamulynienei ir aštuoniems vidaus tarnybos pareigūnams, budinčios pamainos ugniagesiams gelbėtojams – Mantui Kairaičiui, Kęstui Lipkevičiui, Redui Kazlauskui, Giedriui Mačiulaičiui, Lukui Endriukaičiui, Eimučiui Zdanevičiui, Ramūnui Kernazickui, Artūrui Damukaičiui.
Meras padėkas už sunkų ir atsakingą darbą, pasiaukojimą ir drąsą gelbstint žmonių gyvybes ir turtą, gerą savo tiesioginių pareigų atlikimą skyrė 12 – kai Prienų rajono savivaldybės priešgaisrinės tarnybos Balbieriškio, Pakuonio, Stakliškių, Jiezno, Šilavoto ir Veiverių komandų skyrininkų bei ugniagesių: Robertui Laukaičiui, Vytautui Kirliui, Vitui Tamulynui, Juozui Zaparackui, Valdui Daudai, Vytautui Vilkaičiui, Gintui Blėdai, Dainiui Navickui, Juozui Džervui, Jovitui Kleizai, Juozui Šlėgui, Vytautui Trakymui.
Padėkų ir iškilmingų apdovanojimų ceremoniją pratęsė Prienų PGT viršininkas G.Baltrimas. Jis atidavė pagarbą ir padėkojo Kauno APGV Prienų PGT Birštono padalinio vadovui Algiui Bucevičiui ir ugniagesiui gelbėtojui Juozui Simanavičiui. O Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento direktoriaus vardu skyrė Ugniagesio gelbėtojo žvaigždes PGT Stakliškių komandos ugniagesiui Vidui Adomaičiui ir Birštono savivaldybės gyventojui Tomui Pilipavičiui, kurie ryžtingai ir drąsiai puolė gelbėti skęstantį žmogų ir išsaugojo jam gyvybę. Šis apdovanojimas yra vienas aukščiausių ir garbingiausių apdovanojimų tarnyboje.

Ugniagesio gelbėtojo žvaigžde apdovanotas Stakliškių komandos ugniagesys V.Adomaitis.

Padėkos žodžius savo pavaldiniams ir kolegoms tarė Savivaldybės priešgaisrinės tarnybos viršininkas Jonas Radzevičius, pasidžiaugęs ir išaugusiu savanorių rėmėjų būriu. Kartu su G. Baltrimu jis įteikė ugniagesių savanorių ženklelius ir pažymėjimus 29 savanoriams iš viso rajono. Pernai specialius mokymus baigė ir savanoriais tapo 29 asmenys, tarp jų – nemažai socialinių darbuotojų.
Prienų socialinių paslaugų centro direktorė Aurelija Urbonienė šios įstaigos darbuotojų, savanorių vardu pasveikino ugniagesius – gelbėtojus profesinės dienos proga, padėkojo už bendradarbiavimą ir įteikė neįgaliųjų rankų darbą. G.Baltrimas direktorei įteikė padėkos raštą už darbą su visuomene. Dar vienas apdovanojimas – VPGT pasižymėjimo ženklas „Už nuopelnus gyventojų saugai“ – buvo įteiktas sostinėje vykusio renginio metu, jis skirtas Prienų r. PT viršininkui Jonui Radzevičiui.
Buvo prisiminti ir Priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos veteranai, meras įteikė padėkas buvusiems ilgamečiams tarnybos darbuotojams, gaisrinės vadovams Vytautui Pranui Murmokui ir Stanislovui Želioniui. Šių ir kitų veteranų prisiminimai, turimos nuotraukos tapo orientyru Prienų krašto muziejaus vyr. fondų saugotojai Ernestai Juodsnukytei, kuri pabandė po kruopelytę surinkti išsklaidytą Prienų rajono priešgaisrinės tarnybos archyvą. Šv. Florijono dienos iškilmėms bažnyčioje muziejininkė surengė senų fotografijų parodą iš Prienų gaisrinės istorijos bei perskaitė įdomų pranešimą apie šios tarnybos kūrimąsi, žymiausius Prienų gaisrus bei žmones, daug metų atidavusius ugniagesio profesijai.
Renginiui iškilmingumo suteikė ne tik sakrali Balbieriškio bažnyčios aura, bet ir Balbieriškio KLC darbuotojų, Jiezno muzikos ir Prienų meno mokyklų mokytojų profesionaliai atliekami muzikiniai kūriniai.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *