Pristatytos inovatyvios žaliųjų tylos miestų tvarkymo tendencijos

Balandžio 18 dieną Birštone pirmą kartą vyko tarptautinė konferencija „Žaliasis tylos miestas“, kurioje buvo pristatytos naujausios miesto tvarkymo technologijos ir inovatyvūs veiklos pavyzdžiai. Konferencija surengta Birštono savivaldybei bendradarbiaujant su generaline rėmėja UAB „Husqvarna“ ir partneriu Kauno Volkswagen centru. Konferencijos reikšmę atspindi pasirinktas šūkis „Ateities kartos augs tyloje!“.

„Husqvarna“ akumuliatorinių gaminių ekspozicija, joje – ir šienavimo robotai.

Šio renginio idėjos autorė, Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė sveikinimo kalboje pasidžiaugė, kad kurortas išgyvena Renesanso laikotarpį – statomi nauji turizmo traukos objektai, renovuojami gyvenamieji namai, vykdomi infrastruktūrą gerinantys projektai. Atsinaujinimas, išskirtiniai gamtiniai ištekliai ir sanatorinio gydymo įvairovė kelia susidomėjimą, todėl per pastaruosius metus turistų skaičius Birštone išaugo beveik 55 procentais. Nepaisant šio pakilimo, Birštonas siekia išlikti žaliuoju tylos miestu. Merė kalbėjo, jog dėl šio įvaizdžio kurortas nemažai nuveikė ir toliau lieka atviras pažangioms žaliųjų erdvių bei gyvenamosios aplinkos tvarkymo tendencijoms bei technologinėms naujovėms. Šioje srityje siekiama dirbti kuo ekologiškiau ir išmaniau, kad miestas būtų draugiškas čia gyvenantiems žmonėms, atvykstantiems turistams, o svarbiausia toks išliktų ir ateities kartoms.
Konferencijos metu nemažai kalbėta apie bendrą pilotinį miesto tvarkymo projektą su „Husqvarna“, kurį Birštono miesto tvarkymo tarnyba pradėjo įgyvendinti 2017 metais. Jo tikslas buvo sumažinti triukšmo lygį mieste, vykdant įvairaus pobūdžio aplinkos tvarkymo (šienavimo, šakų genėjimo, medžių pjovimo, lapų surinkimo ir kt.) darbus, taip pat tausoti aplinką. Buvo išbandyti įvairūs šios bendrovės įrengimai vejoms, parkams, jie pasiteisino dėl nedidelių priežiūros kaštų, darbų kokybės ir tvarios aplinkos principų, todėl merė kvietė konferencijos dalyvius iš kitų savivaldybių pasekti Birštono pavyzdžiu, ieškoti inovatyvių sprendimų, pasikeisti patirtimi.
Birštoniečiai buvo pirmieji, miesto vejose išbandę UAB „Husqvarna Lietuva“ robotą – vejapjovę. Pernai jis visą vasarą veikė prie „Tulpės“ sanatorijos. Bendrovės pardavimų vadovas Julius Grimalauskas pažadėjo, jog šį sezoną kurorto vejose ir stadione darbuosis jau keturi niekada nepailstantys ir neteršiantys gamtos elektriniai robotai. Jie valdomi į išmaniuosius telefonus, planšetinius kompiuterius diegiama programa. Kadangi robotai turi GPS navigacijos sistemą, vagystės atveju jie siunčia pranešimą šeimininkui, lengva nustatyti jo buvimo vietą. Bendrovė robotus šienapjoves savivaldybei padovanojo reklamos tikslais.
Kaip teigė J.Grimalauskas, griežtėjant triukšmo lygį ir taršą reguliuojantiems įstatymams, augant visuomenės sąmoningumui, ateitis priklauso akumuliatoriniams miško, sodo ir vejų priežiūros įrankiams, jie pamažu keičia benzininius. Savo efektyvumu, galingumu, patvarumu ir našumu jie niekuo nesiskiria nuo pirmtakų, į aplinką neišleidžia dūmų, kelia mažesnę vibraciją.
Sėkmingais inovatyviais aplinkos tvarkymo pavyzdžiais pasidalino ir Vilniaus savivaldybės atstovai. Tarptautinėje konferencijoje nemažai kalbėta aplinkosaugos, gamintojų ir kiekvieno vartotojo asmeninės atsakomybės už CO2 išmetimo į aplinką sumažinimo klausimais. Išklausytas Lietuvos arboristų asociacijos prezidento Renaldo Žilinsko pranešimas, kuriame jis kvietė keisti požiūrį į medžių priežiūrą miestų žaliose erdvėse, atkreipė dėmesį į dažniausiai daromas medžių genėjimo klaidas, kurios neretai yra nemokšiškumo pasekmė. R.Žilinsko teigimu, taip atsitinka todėl, kad savivaldybėse ir seniūnijose šis darbas patikimas nekvalifikuotiems darbininkams. Ne paskutinėje vietoje – ir skelbiami darbų pirkimo konkursai, kuriuose lemia ne kvalifikacija, o žemiausia kaina.
Antroje – praktinėje – konferencijos dalyje UAB „Arbovita“ darbuotojai Savivaldybės aikštėje demonstravo, kaip reikia teisingai genėti medžius. Daug dėmesio sulaukė ir UAB „Autojuta“ pardavimo vadovo Jono Kateivos pristatytos inovacijos automobilių rinkoje, elektromobilių ateities prognozės. Renginio dalyviai ir birštoniečiai galėjo stebėti, kaip pristatomi ir testuojami Volkswagen elektromobiliai, susipažinti su naujausiais „Husqvarna“ akumuliatoriniais gaminiais, palyginti juos su benzininiais.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *